Essentials voor in de voorraadkast

Koken is nu eenmaal simpeler, leuker en sneller als je begint met een goedgevulde voorraadkast. Stock your pantry dus! Met een kast vol basisspullen zakt de moed je minder snel in de schoenen als je een wat langere ingrediëntenlijst ziet, maar kun je ook een dagje uit de voeten als je geen boodschappen wilt of kunt doen. Kortom: in alle gevallen is het hartstikke handig om je voorraadkast op orde te hebben. Onder ‘voorraadkast’ schaar ik trouwens ook de vriezer, want die zie ik echt als een verlengstuk van mijn pantry. Dit zijn de spullen die ik standaard in huis heb.

Olie en azijn

Ieder recept begint zo ongeveer met olie (of boter!), en met een scheutje azijn maak je niet alleen salades maar ook veel andere gerechten lekker. In mijn kast vind je standaard:

  • Neutrale olie om in te bakken, zoals milde olijfolie, zonnebloemolie en avocado-olie
  • Lekkere extra vergine olijfolie
  • Rode- en wittewijnazijn
  • Donkere en lichte balsamicoazijn
  • Appelazijn
  • Rijstazijn

Daarnaast staan er allerlei flesjes met lekkere soorten olie en azijn die ik tegenkom ik delicatessenwinkels of tijdens mijn reizen. Goed te weten: olie gaat in kwaliteit vrij snel achteruit, dus bewaar die fles dure olijfolie vooral niet voor ooit, maar giet ‘m gul over je gerechten. 

Blikken en potten

Blikvoer, I love it. Er is zoveel goeds uit blik verkrijgbaar dat het zonde is om het niét te gebruiken. Blikken bonen en peulvruchten zoals kikkererwten vind je standaard in grote stapels in mijn kasten, net als potten gegrilde paprika en artisjokharten, blikken tomaat, ansjovis en tonijn. Perfect voor instant salades of als basis voor een saus.

Pasta

Gedroogde pasta, en lots of it. Pasta is een perfect bewaarproduct en altijd handig om op voorraad te hebben voor een snelle maaltijd. Ik heb het in allerlei vormen in mijn kast, zowel witte pasta als de volkoren variant. Zorg in ieder geval dat je een lange pasta, zoals spaghetti, tagliatelle of linguine en korte pasta zoals penne, rigatoni of orecchiette in huis hebt. De ene saus past betere bij een lange pastasoort, de ander kun je echt beter eten met korte pasta. Ik houd daarbij graag aan dat ik het lekker vind als de ingrediënten ongeveer de grootte hebben van de pasta. Pasta met broccoli bijvoorbeeld: dat eet ik met penne of een andere korte pasta en niet met spaghetti. Voor gladdere sauzen, zoals tomatensaus, maakt het minder uit. Die eet ik over het algemeen graag met spaghetti.

Rijst

Rijst kan niet ontbreken in een voorraadkast. Ik heb verschillende soorten rijst, die een beetje variëren. Standaard heb ik basmatirijst, pandanrijst, risottorijst, sushirijst en zilvervliesrijst in huis. Voor toetjes gebruik ik graag zwarte kleefrijst, die ik bestel bij de toko. Rijst is basisvoedsel waarmee je alle kanten op kunt. Als ik zin heb in Italiaans, grijp ik naar de arborio-risottorijst. En heb ik zin in een Indiaas avondje, ga ik voor basmati. Zilvervliesrijst is de volkoren variant en is daarmee gezonder. Het heeft een licht nootachtige smaak die ik heel lekker vind. Van veel rijstsoorten kun je tegenwoordig de volkoren ‘hele korrel’ kopen, dus ook van bijvoorbeeld basmatirijst. Moet je daar nog erg aan wennen? Je kunt ook beginnen met half wit, half volkoren en het dan langzaam opbouwen.

voorraadkast

Andere granen

Behalve rijst en pasta heb ik ook altijd andere granen in huis, zoals quinoa (officieel geen graan, maar ik schaar ‘m er wel onder), parelgort en spelt.

Noten en notenpasta’s

Ik heb allerlei noten in huis, maar cashewnoten, hazelnoten, walnoten en amandelen staan bovenaan mijn lijstje. Pinda’s, die eigenlijk peulvruchten zijn, koop ik ook altijd. Pindakaas en andere notenpasta’s zoals amandelpasta vind ik handig voor op brood, maar ook als basis voor dressings en sauzen.

Specerijen

Essentieel onderdeel van mijn voorraadkast is mijn grote selectie aan specerijen. Van venkelzaad tot komijn, chilivlokken in alle soorten en maten en kaneel: ik zorg dat ik het allemaal in huis heb. Behalve deze vier raad ik aan om in ieder geval lekker (gerookt) paprikapoeder in huis te halen, zoutvlokken (liefst Malson) voor een heerlijk knisperig zout accent en laurierblaadjes. Daarnaast zijn er nog tal van specerijen die ik heb en aanraad, maar ik snap dat niet iedereen daar zin of budget voor heeft.

Zoet

Behalve kristalsuiker heb ik ook standaard honing, ahornsiroop en agavesiroop in huis. Kokosbloesemsuiker en palmsuiker gebruik ik graag, dus die vind je ook in mijn kast.

Sauzen en condimenten

Zonder sauzen kan ik echt niet. Ik heb in ieder geval altijd ketchup, mayo, mosterd, sriracha, sojasaus en lekkere Mexicaanse hot sauce in huis. Daarvan koop ik graag allerlei varianten, maar dit is zeker de basis.

Koekje van eigen deeg

Natuurlijk om gewoon zo te eten, maar kant-en-klare koekjes zijn ook een geweldige basis voor van alles. Gemalen en gemengd met wat gesmolten boter zijn ze een heerlijke taartbodem, je kunt ze serveren met een bol ijs ertussen voor een zelfgemaakte ice cream sandwich of er een toetje mee garneren. Die liggen dus standaard in mijn voorraadkast.

Meer lezen over mijn pantry? In mijn boek Makkelijk met Miljuschka vind je een uitgebreid overzicht van mijn ultieme voorraadkast, vriezer en koelkast

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.