Wie zorgt er voor de plantjes? Tips voor je moestuin in de vakantie

Categorieën: ArtikelenLabel:

Ga je op reis deze zomer? Dan geef ik je graag wat tips voor de moestuin in de vakantie als je weggaat. Het blijft lastig: je hebt er zoveel tijd en energie in zitten om de moestuin zo te creëren dat je er straks daadwerkelijk uit kunt oogsten, maar nu komt er ineens een periode waarin je er even niet bent. Ik ga ieder jaar in de zomer ook lekker op vakantie en dan is mijn moestuin alleen. Hoe bereid je de moestuin  voor zodat alles nog leeft als je terugkomt, en de plantjes gewoon lekker doorgroeien in de periode dat je er niet bent? In deze blog geef ik je een aantal tips voor de moestuin als je weggaat.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Wie zorgt er voor de plantjes? Tips voor je moestuin in de vakantie

Oppas regelen
Dit is echt tip nummer 1: een oppas! Ik zorg er altijd voor dat er iemand de tuin in de gaten houdt als ik er niet ben. Niet alleen buiten maar ook binnen, daar staan ook heel veel plantjes… Zorg dat de oppas alles makkelijk kan vinden en weet wat hij moet doen.

Water geven
Het is vooral het onderdeel water geven waar de moestuin in de vakantie in de knel zal lopen. Zonder water overleven de planten in de zomer maanden het helaas niet. Voordat je weggaat is het dus heel verstandig veel water te geven zodat het diep in de grond kan zakken. Voor de planten in potten zou ik ervoor kiezen om overal een schotel onder te zetten, veel water te geven en de schaal eronder ook nog te voorzien van water.

Bodem bedekken
Zorg ervoor dat de bodem bedekt is, zodat het water wat je geeft minder snel verdampt.

Waterdispenser
Voor de planten die veel water nodig hebben kun je eventueel ook een waterdispenser aanschaffen. Deze zijn te koop in ieder tuincentrum en online maar je kan er ook eentje zelf maken van bijvoorbeeld een plastic fles of een terracotta-pot. De dop van de plasticfles kun voorzien van een aantal gaatjes en erna vullen met water, deze stop je met de dop in de grond. Zo loopt het water en geleidelijk uit en heb je al een langere tijd geen oppas nodig.

Voor de terracotta-pot verwijs ik je naar mijn boek ‘De groene tuin’. Op blz. 88 hierin geef ik veel tips over water geven op slimme manieren, zodat het jou tijd scheelt. Niet alleen voor al je op vakantie gaat, maar ook in het dagelijks leven.

Onkruid weghalen
De tuin kan dus echt niet 3 weken zonder water, maar wel als je in deze periode geen onkruid weghaalt. Je zal merken dat nadat je weer terug bent, dit misschien wel torenhoog staat. Maar dit kun je al beperken door voordat je weggaat het onkruid uit de tuin allemaal te verwijderen.

Uitgebloeide bloemen weg
Zorg dat alle uitgebloeide bloemen uit de planten gehaald zijn, dit kost alleen maar veel voeding én dus water voor de plant om te zorgen dat er zaadjes van deze bloemen gemaakt gaan worden. Door ze weg te breken, bespaar je de plant flink wat moeite.

bloemen wegknippen

Oogsten
Voordat ik vertrek, haal ik alle oogst uit de tuin en overleg even met de oppas wat zij of hij lekker vindt om te eten. Hier laat ik dan nog wat van hangen in de moestuin in de vakantie! Als je vruchten laat zitten die eigenlijk al klaar zijn, kunnen ze gaan rotten en zo de hele plant aansteken. Even een opschoonbeurt, dus.

Druppelslang met timer
Het kan natuurlijk ook heel goed zijn dat je geen oppas kunt vinden, dan raad ik zeker een druppelslang aan met timer aan. Deze heb ik in de moestuin liggen en ook gekoppeld aan mijn potten op het terras. Ik kan dus instellen wanneer de moestuin en de potten water mogen krijgen. Deze slang kun je aansluiten op de kraam net timer, maar je kan dit ook op een pomp of de regenton aansluiten. Deze laatste twee opties zijn misschien naar je idee wat ingewikkelder, maar dat is het zeker niet, er is enkel een pompje nodig die wel altijd op het netstroom aangesloten is.

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie toe!

Tips voor je moestuin in de vakantie

©️ Hanke Arkenbout

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf wekelijks over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.

Delen is fijn!