Tompouce-sandwich ijsjes

6 uur 55 minuten

De tompouce. Dat heerlijk, knapperige gebakje met zo’n prachtig glanzende roze laag glazuur en romige banketvulling. Zeg daar maar eens nee tegen. Onmogelijk! Zou je me geloven als ik zou zeggen dat het nóg lekkerder kan? Probeer mijn recept voor tompouce-sandwich-ijsjes en oordeel zelf.

What’s in a name?

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, heeft de naam niks te maken met een poes die Tom heet. Zou te simpel zijn. Vermoedelijk – pin me er niet op vast – slaat het woord tompouce terug op de Franse naam Tom Pouce, wat weer de Franse vertaling is van Tom Thumb. Tom Thumb was een personage dat voorkwam in Engelse kinderverhalen uit de zeventiende eeuw. Het was een mannetje dat niet groter was dan de duim van zijn vader. Hierdoor werd tompouce in het Nederlands een benaming voor allerlei dingen die klein uitgevallen waren. 

Tompouce-sandwich-ijsjes

Nederlands, Frans, Engels. Om eerlijk te zijn kan het mij niet heel veel schelen wat de precieze herkomst van de naam is. Ik vind het gewoon een gruwelijk lekker gebakje. Ik vind het zelfs zo lekker dat ik dit recept voor tompouce-sandwich-ijsjes heb verzonnen, want iets wat goed is laten variëren in dubbelgangers, dat kan niet slecht worden. Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken, het enige wat je ervoor nodig hebt is een beetje geduld. Ze moeten namelijk eerst een nachtje de vriezer in. Maar dan: aanvallen!

Tip: maak ook eens mijn oranje tompoucen, voor een écht Hollands feestje.

Tompouce sandwich ijsje

Tompouce sandwich ijsje

Tompouce sandwich ijsje

No ratings yet
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Wachttijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 55 minuten
Gang Dessert, ijs, Snack
Porties 5 porties

Benodigdheden

  • Mixer
  • Plastic bak of doosje van 20x 40 cm of 2 kleinere) van ca 4cm hoog om het ijs in te vriezen.
  • Bakplaat met bakpapier
  • plasticfolie

Ingrediënten
 

  • 500 ml gecondenseerde melk
  • 2 tl vanille-extract
  • 60 g custardpoeder
  • 3 eidooiers
  • 700 ml slagroom
  • 2 tl vanille-extract
  • 3 eidooiers
  • 1 rol bladerdeeg

Topping

  • 1 eiwit
  • 125 g poedersuiker
  • 3 el frambozenjam
  • 50 g frambozen

Instructies
 

  • Begin met het maken van het ijs. Meng in een kommetje 50 ml gecondenseerde melk, de custardpoeder en de eierdooiers tot een glad custardpapje.
  • Schenk de overige 450 ml gecondenseerde melk in een steelpan, roer hier het vanille-extract door en breng langzaam aan de kook. Voeg een klein beetje hete melk toe aan het custardpapje en roer goed door. Roer de custard daarna door de hete melk, breng de hete melk opnieuw aan de kook en kook 2 minuten op laag vuur tot een dikkere banketbakkersroom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom stijf met behulp van een mixer. Schep met een spatel de banketbakkersroom door de slagroom tot een glad mengsel. Bekleed de plastic bak of bakjes met plasticfolie, schenk het ijsmengsel erin en dek af met plasticfolie. Zet minstens 6 uur (of een hele nacht) in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rol bladerdeeg in een rechthoek van 24 x 27 centimeter. Leg op de bakplaat en prik met een vork om de centimeter gaatjes in het deeg.
  • Leg een tweede vel bakpapier over het bladerdeeg en schuif de bakplaat 25 minuten in de voorverwarmde oven. Als het deeg te veel omhoog komt druk je het even plat met een ovenhandschoen. Leg de laatste 5 minuten een tweede bakplaat op de bakplaat, zo wordt het deeg mooi plat. Laat het deeg daarna goed afkoelen.
  • Maak het glazuur. Klop de eiwitten met een garde in een kom los (niet stijf), meng beetje bij beetje de poedersuiker erdoor tot je een dik glazuur hebt. Meng de frambozenjam door het glazuur en roer goed door elkaar zodat de glazuur mooi roze wordt. Snijd het bladerdeeg doormidden (je houdt een plak van10 x 25 cm over) Bestrijk 1 van de bladerdeegrechthoeken met het glazuur en zet even in de koelkast om op te stijven.
  • Haal het ijs uit de vriezer en snijd in blokken van 5 x 10 cm. Snijd het bladerdeeg in 5 rechthoekjes van 5 bij 10 cm. Leg op elk rechthoekje een blok ijs. Snijd de rechthoek met glazuur ook in rechthoekjes van 5x 10 cm en leg ze op het ijs.
  • Versier de tompoucen met verse frambozen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.