Alles over de ecologische voetafdruk: 5 tips om je footprint te verkleinen

Categorieën: Blogs

De ecologische voetafdruk, of footprint, meet de impact die we met z’n allen hebben op de aarde. Hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte hebben we nodig om te consumeren wat we willen en om onze afvalproductie aan te kunnen? Het milieu is heel belangrijk onderwerp voor mij. Maar wat kan je er aan doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan? Ik geef je 5 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen – tips waarmee je echt de wereld een beetje beter maakt. 

1 – Eten

Eten, de hoofdrol in mijn leven! Maar niet alle producten in onze koelkast en voorraadkast zijn even goed voor het milieu. Bijvoorbeeld vlees is erg belastend voor het milieu, bij de verwerking komt er veel CO2 vrij. Dit geldt helaas ook vaak voor zuivel en bepaalde bewerkte producten. Dus om je footprint, de impact die je als persoon hebt aan je omgeving door middel van je gedrag en leefstijl, te verkleinen is het van belang om bijvoorbeeld minder vlees, zuivel en bewerkte producten te eten. Plus: door middel van verse en lokale producten te consumeren, zorg je voor een mindere CO2 uitstoot en verklein je dus je footprint. Als laatste, ik denk een valkuil voor iedereen, kook niet teveel. Het is niet alleen zonde van je geld, maar alles wat je koopt heeft invloed op je footprint, dus kook het liefst precies genoeg en niet teveel. En anders: invriezen maar!

2 – Afval

Ja, ook afval heeft invloed op je ecologische voetafdruk. Wat kan je hier nou aan doen? Neem bijvoorbeeld een eigen boodschappentas mee als je boodschappen gaat doen, zodat je niet steeds om een nieuw plastic tasje bij de kassa hoeft te vragen – die je vervolgens weer weggooit. Ook het kopen van producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal is al een hele goede optie. Kies verder voor herbruikbare materialen, zoals een fles voor je water in plaats van elke keer de plastic wegwerp-waterflesjes. Juist de kleine dingen maken het verschil! Ook is het scheiden van afval een manier om jouw steentje bij te dragen aan het milieu. 

3 – Verklein je ecologische voetafdruk door te besparen op je energieverbruik

Besparen op het energiegebruik, niet alleen fijn voor het milieu – maar ook voor de portemonnee. Ik geef een paar voorbeelden waar je heel makkelijk op kan besparen. Niet langer dan vijf minuten douchen, zal al heel erg veel schelen in je energieverbruik.  Daarnaast is het tijdens deze thuiswerkperiode van belang om na het gebruik van je computer deze uit te schakelen. Ook lampen kosten flink veel energie, dus schakel ook deze uit wanneer je een ruimte verlaat. Een automatische timer op je stekkers is hier een goed idee voor! 

4 – Vervoer

Activiteiten allemaal uitvoeren met de auto, zorgt voor onwijs veel CO2-uitstoot. En dat is precies wat we tegen willen gaan. Daarom adviseer ik om kleine stukjes lekker met de fiets of lopend te doen, even lekker bewegen is natuurlijk sowieso fijn – en goedkoper dan je met de auto te verplaatsen. Wie wil er nou niet minder geld kwijt zijn aan benzine? Ik doe in ieder geval mee! 

5 – Vakantie

Iets wat in deze tijd helaas toch niet mogelijk is, is ver op vakantie gaan. Dus wanneer het allemaal weer kan, snap ik dat iedereen hiernaar uitkijkt. Maar voor het milieu komt het eigenlijk wel heel goed uit dat we niet massaal weer in het vliegtuig stappen. Wanneer je toch op vakantie gaat, zeker naar steden in Europa, kies dan eens niet voor een vlucht vanaf Schiphol, maar ga bijvoorbeeld met de trein. Veel milieuvriendelijker en zo geniet je nog eens van de omgeving! Zeker de Thalys naar Parijs nemen vind ik echt een uitvinding, je bent er in een mum van tijd.

Meer weten over je ecologische voetafdruk?

Wil je testen hoe duurzaam jouw lifestyle is en hoe jij je ecologische voetafdruk (footprint) kan verkleinen? Doe dan deze voetafdruktest van het WWF. Ook een aanrader is The Footprint Challenge, hiermee ontdek je hoe groot jouw voetafdruk is en hoe je deze kunt verkleinen. Kortom: kleine acties, groot verschil!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!