10x tips om beter op je budget te letten

Categorieën: Artikelen

Het zijn rare tijden; zoveel is iedereen inmiddels wel duidelijk. En misschien heb je op dit moment nog voldoende spaargeld en maak je je geen enkele zorgen. Maar de kans is vrij groot dat ook jij vroeg of laat iets beter op de centjes moet gaan letten. Tijd dus voor een aantal budgettips die specifiek gericht zijn op de voeding uiteraard. Wat kun je zelf doen om zo budgetvriendelijk mogelijk inkopen te doen?

Omdat het een hot topic is op het moment heb ik ook een budget categorie aangemaakt. Daar komen binnenkort meer budget vriendelijke gerechten te staan.

Tip #1 – koop in bulk

Koop ingrediënten in bulk. Veel supermarkten, boerenmarkten en groenteboeren hebben regelmatig aanbiedingen voor bepaalde groentes. In plaats van dat je in zo’n geval 1 bloemkool koopt, koop je er een aantal. Verwerk vervolgens de groente zo dat je ze in kunt vriezen. Wist je bijvoorbeeld dat je boerenkool die je vers gesneden koopt, zo in de vriezer kunt doen? Superhandig en makkelijk voor een volgende keer.

Budget shopping

Tip #2 – Koop in het seizoen

We zijn in de huidige tijd zo verwend dat we het heel normaal vinden om in november asperges te kopen of in januari aardbeien. Hoewel dat allemaal leuk en aardig is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat het budget vriendelijk is. De prijzen zijn gegarandeerd veel hoger en de kwaliteit en smaak meestal niet al te best. Groenten en fruit kopen in het goede seizoen is niet alleen budgetvriendelijk maar ook beter voor de planeet.

Tip #3 – koop afgeprijsde artikelen

Ga je naar een willekeurige supermarkt dan zul je regelmatig afgeprijsde artikelen tegenkomen met een sticker dat ze bijna over datum zijn en daarom 35% (of meer) afgeprijsd. Met de producten is echter niks mis, dus koop je ze en verwerk je ze vervolgens meteen dan bespaar je daar direct veel geld mee. Plus je voorkomt dat het eten moet worden weggegooid.

Tip #4 – Vries verse kruiden in

Verse kruiden is een van de eerste dingen die verleppen in de koeling. Om dit te voorkomen kun je ze makkelijk invriezen. Op die manier kun je ook in bulk kopen. Om de kruiden in te vriezen, snij je ze eerst op de manier waarop je ze uiteindelijk wilt gebruiken. Leg ze verspreid op een metalen blik en vries ze zo in. Eenmaal bevroren kun je ze in plastic zakjes doen en die op elkaar stapelen. Let wel op: de kruiden behouden zo hun smaak maar niet hun looks. Dus als smaakmakers kun je ze prima gebruiken maar als decoratie niet meer.

Shoppen op een budget

Tip # 5 – Maak een planning

Als ik ga shoppen en ik heb geen boodschappenlijstje bij me kom ik altijd terug met dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. Die blijven dan weer liggen in de koelkast en moeten dan op het laatste moment nog een bestemming vinden. Het maken van een weekplanning (kun je mooi mijn weekmenu voor gebruiken bijvoorbeeld!) is een goede manier om van tevoren na te denken over de gerechten die je wilt gaan maken. Denk dan ook meteen na hoe je bepaalde ingrediënten meerdere keren kunt gebruiken op een creatieve manier. Een bosje met bosui maak je meestal niet in een keer op bijvoorbeeld. Zorg dat je diezelfde week nog een ander gerecht maakt waar je ook die bosui (als voorbeeld) in gebruikt.

Tip #6 – Koop geen pakjes en zakjes

Dit is misschien een voor de hand liggende maar heb je wel eens goed gekeken naar de inhoud van een kant- en klare macaroni mix bijvoorbeeld? Veel meer dan kruiden en specerijen zit er niet in. (en altijd veel te veel zout) Grote kans dat je die kruiden en specerijen al in de kast hebt staan. Dus leer er mee omgaan. Zoek online recepten op voor kruidenmixen en gebruik die in plaats van de kant- en klare versies.

Tip #7 – organiseer je kastruimte

Koop je dingen op voorraad die in blik of pot zitten check dan goed de houdbaar tot datum. En gebruik het ook voor die datum! Ga eens per maand door je voorraadkast heen en zet de artikelen die binnenkort gebruikt moeten worden vooraan. Maak met die producten de volgende weekplanning en zorg dat je alles gebruikt.

Tip #8 – shop niet met een lege maag

Daar kunnen we kort over zijn; dat scheelt echt veel euro’s.

Tip #9 – winkel op bekend terrein

Als je een drukke dag achter de rug hebt, ga dan winkelen in een supermarkt waar je blindelings de weg kunt vinden. Ben je op onbekend terrein dan moet je zoeken en vind je gegarandeerd dingen waar je op dat moment ineens spontaan zin in hebt. En voor je er erg in hebt kom je weer thuis met producten die je echt niet nodig hebt.

Tip #10 – Snij je groenten zelf

Hoewel het super handig is om een pak met voorgesneden groentes uit het schap te halen, is het natuurlijk bijna altijd voordeliger om het zelf te snijden. Gesneden prei kost al gauw een paar euro. Een losse prei kost vaak een paar dubbeltjes. Door het zelf te snijden en te wassen bespaar je dus een hoop geld!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!