Hoe lang kan je eten in de vriezer bewaren?

Categorieën: Blogs

Extra porties koken om in te vriezen en een andere keer nuttigen. Efficiënt omgaan met je tijd noem ik dat. Dan is het alleen wel belangrijk om te weten hoe lang je iets kan bewaren in de vriezer. In dit artikel lees je hier meer over. De vriezer werkt het beste op een temperatuur van -18 °C, deze temperatuur zorgt ervoor dat er geen bacteriën kunnen groeien. Na het ontdooien van een product is het wel van belang om het binnen 24 uur op te eten. De meeste producten kan je 3 maanden invriezen, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Wel zijn er een aantal uitzonderingen:

1 – Brood en slagroomtaart

Sodabrood

Deze producten kan je 1 maand invriezen, Daarna gaat de kwaliteit van de producten achteruit. Het brood is niet meer goed als het muf ruikt en droog is. Bederving herken je snel door te kijken, ruiken of te proeven. Gebruik je zintuigen!

2 – Rauw rundvlees

victoria shes xgffjkspknk unsplash

Rauw rundvlees kan je zo’n 9 maanden invriezen. Hierbij moet ik wel vermelden dat het rundvlees uit één stuk moet zijn. Je kan het dus lang invriezen, maar als je het uit de vriezer haalt, wel binnen 24 uur opeten. 

3 – Geblancheerde groenten en zacht fruit

monika grabkowska sllmjrfsh1o unsplash

Door de groenten 2 minuten te koken voordat je ze invriest, kan je ze veel langer bewaren in de vriezer. In totaal is dit 1 jaar. Daarna raad ik toch aan om weer nieuwe groentes te halen. 

4 – Magere vis

martin widenka agelchkzz4c unsplash

Voorbeelden van magere vis zijn, Kabeljauw, Schol en Tonijn. Deze producten kan je zo’n 6 maanden bewaren. Verhit de producten goed als je ze gaat eten, dan weet je zeker dat het goed gaat. 

5 – Margarine en boter 

Alles over roomboter en margarine

Ja, zelfs dit kan je invriezen! Halvarine is alleen niet bestand om in te vriezen. Margarine en boter kan je dan ongeveer 1-2 maanden bewaren als je ze invriest.  

Het is dus van belang om de producten te labelen met de datum waarop je ze ingevroren hebt, of wanneer het product dus niet meer goed is. Op de verpakkingen staat vaak aangegeven hoe lang je producten kan bewaren. Producten als pizza, friet en ijsjes kan je dus ongeveer 3 maanden bewaren. In de handige tool van het Voedingscentrum kan je terugvinden hoe lang je producten precies kan bewaren in de koelkast en in de vriezer. 

Hier vind je nog meer invriestips.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!