Dhalkroketten met saffraanmayonaise en mangosalsa

Tijd

Dahlkroketten

Deze heerlijke dahlkroketten zijn volledig vega! Hoe leuk is dat! Je maakt ze met linzen (vandaar natuurlijk de naam van dahlkroketten) en de smaak komt een beetje overeen met de dahl die je misschien wel eens eerder hebt gegeten.

Net als bij vleeskroketten moet je hiervoor eerst een soort hele dikke ragout maken waarbij je dit keer kikkererwtenmeel gebruikt in plaats van gewone bloem.

Je gebruikt overigens wel bloem in dit recept dus het is niet glutenvrij. Dat zou je het wel kunnen maken denk ik maar daarvoor zal ik nog wat moeten testen. Wil je het zelf proberen om de dahlkroketten glutenvrij te maken?

Cornflakes

De bloem vervang je dan voor het kikkererwtenmeel. Dat is voor het laagje aan de buitenkant. In plaats van de panko gebruik je cornflakes (zorg wel dat je ook echt glutenvrije cornflakes gebruikt dan) want een kroket zonder krokant laagje is natuurlijk niet een echte kroket. De cornflakes gebruikten we al eerder trouwens bij de haring in krokant laagje. Doorslaand succes.

Ik denk dat het bij de dahlkroketten ook zeker goed moet werken. Om de kroketten te serveren maak je een lekkere saffraanmayonaise en een mangosalsa.

dahlkroketten met saffraanmayonaise en mangosalsa

Dhalkroketten met saffraanmayonaise en mangosalsa

aantal personen: 6 bereidingstijd: 1 UUR totale tijd: 1 UUR 4.5 Stars (2 Reviews)
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Porties 6 portie(s)
Calorieën 239 kcal

Benodigdheden

  • Frituur of een grote pan met olie

Ingrediënten
 

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g rode linzen uit blik
  • Scheutje olie om in te bakken
  • 2 tl kerrie masala
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl komijnpoeder djinten
  • 600 ml water
  • 2 lauriersblaadjes
  • 1 tl citroensap
  • 2 el kikkererwtenmeel
  • 2 el panko Japans paneermeel, plus extra om te paneren
  • Bloem
  • 4 eiwitten
  • Saffraanmayonaise
  • Mangosalsa

Instructies
 

  • Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn. Spoel de linzen af en kijk ze na op steentjes. Neem een grote steelpan en doe daarin de linzen met een. scheutje olie, de gesnipperde ui, de knoflook, de kerrie, de kurkuma en de komijn. Bak een paar minuten licht en blus vervolgens af met water.
  • Breng het geheel aan de kook. Voeg de laurierblaadjes en het citroensap toe. Kook circa 20 minuten en voeg eventueel wat extra water toe als het te droog wordt (maar niet te veel!). Giet de linzen af, verwijder de laurier en laat afkoelen. Meng het kikkererwtenmeel met de panko. Voeg de linzen toe en meng goed. Vorm van de massa 12 mooie kroketten.
  • Zet drie ondiepe kommen neer: een met bloem, een met losgeklutst eiwit en een met panko. Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door de panko. Mocht je een te dun paneerlaagje hebben, haal dan de kroket nog een keer door het eiwit en de panko. Leg de kroketten op een bord en laat ze 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Haal de krokettten uit de koelkast en verhit een flike laag olie in een pan (tot circa 180 °C) of zet de frituurpan aan. Frituur de kroketten circa 3 tot 4 minuten, tot ze goudbruin zien. Laat ze vervolgens op keukenpapier uitlekken. Serveer met saffraanmayonaise en met mangosalsa.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 239kcalKoolhydraten: 40gProteine: 17gVet: 1gVerzadigde vetten: 1gNatrium: 75mgKalium: 663mgVezels: 17gSuiker: 5gVitamine A: 51IUVitamine C: 6mgCalcium: 71mgIJzer: 6mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!