Artisjok recept: zo kook je een hele artisjok
35 minuten
Het is echt geen hogere wiskunde: artisjok bereiden. En mijn kinderen zijn er ook nog eens dol op. Je moet bij het opeten wel even de tijd nemen voor een heerlijk piel-werkje om het blaadje voor blaadje eraf te peuteren.
Maar dat voelt tegelijkertijd alsof je een te goed verpakt cadeautje aan het uitpakken bent. Het draait uiteindelijk allemaal om de kern, namelijk het hart. En mijn hart (en dat van de kinderen) stroomt over bij heerlijke artisjokken.
Recept artisjok koken: bereidingswijze
Een artisjok bereiden kan iedereen, al moet je wel even weten hoe je dit het beste kunt doen. In mijn recept leg ik je stap voor stap uit hoe je kunt genieten van deze heerlijke groente.
Bekijk ook: mijn pastasalade met artisjok en ansjovis dressing
Artisjok recept
Ingrediënten
- 4 artisjokken
- 1 citroen
- 4 peperkorrels
- 1 laurierblad
- halve theelepel zout
Instructies
- Snijd eerst het steeltje van de artisjokken eraf en kerf in de onderkant van de artisjokken een kruisje. Snij nu de bovenkant van de blaadjes eraf. Leg de artisjokken in een ruime pan. Snijd de citroen in schijfjes en leg de citroen om de artisjokken heen.
- Vul de pan met water zodat de artisjokken net niet onder staan. Voeg nu het zout, de peperkorrels en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. Ik word vaak gevraagd hoe lang je een artisjok moet koken. Een lastige vraag want de kooktijd is afhankelijk van de grootte van de artisjok. De kooktijd zit uiteindelijk vaak rond de 30 minuten. Je kunt altijd zelf testen of de artisjokken lang genoeg gekookt hebben. Als je met een tang 1 van de middelste blaadjes kunt lostrekken, dan zijn ze klaar.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.