Het is een lekkere snack voor tijdens de feestdagen, maar ook voor als je er gewoon zin in hebt.
Donuts VS oliebollen
Donuts herken je vaak aan het gat in het midden. Net zoals deze donut oliebollen, bestaan er ook donuts zonder gat. Oliebollen en donuts bestaan beide uit een gefrituurd deegje, dat vaak van tevoren moet rijzen. Goed nieuws, het deeg van deze donut oliebollen hoeft niet te rijzen. Dat maakt dit recept dan ook zo makkelijk en snel. Ze doen me een beetje denken aan van die donut balls uit Amerika. Deze gefrituurde balletjes zijn kleiner dan normale oliebollen, maar ook weer minder zoet dan donuts. Vandaar de naam donut oliebol, ik kon gewoon niet kiezen.
Meer trek in een ringvormige donut? Probeer dan eens deze zachte zoete en zoute donuts. Voor de klassieke oliebollen verwijs ik je door naar het basisrecept voor oliebollen.
Zelf donut oliebollen maken
De oliebollenkramen staan alweer voor je klaar. Deze lekkere donut oliebollen, die vind je daar waarschijnlijk niet. Gelukkig is zelf (donut) oliebollen maken veel leuker én een stuk goedkoper. Het enige wat je nodig hebt, is een grote pan, een flinke hoeveelheid olijfolie en de ingrediënten voor deze lekkernij. De ricotta zorgt voor een smeuïge binnenkant. De finishing touch van kaneel en suiker zorgt voor een geweldige zoete smaak.
Temperatuur van olie meten
Zoals ik al zei, heb je voor dit recept een grote pan en olijfolie nodig. Olijfolie moet op de juiste temperatuur zijn, voordat je kunt frituren. In het geval van dit recept, warm je de olie op tot een temperatuur van 180 graden Celsius. De temperatuur van olie meet je met een thermometer geschikt is voor hoge temperaturen en die bestand is tegen olie. Steek de thermometer in de olie en wacht tot deze de juiste temperatuur aangeeft.
Het recept voor de lekkerste donut oliebollen vind je hieronder.


De lekkerste donut oliebollen
Ingrediënten
- frituur olie
- 250 gr ricotta
- 2 eieren
- 5-6 el suiker
- 65 gr bloem
- 1 snufje zout
- 2 tl bakpoeder
- vanille extract
- 1 tl kaneel
- poedersuiker
Bereidingswijze:
- Giet frituurolie in een pan met een dikke bodem van 5 tot 7 cm diep. Verwarm de olie tot 180º. De temperatuur meet je met een thermometer die tegen hoge temperaturen en olie kan.
- Doe de bloem, 3 eetlepels suiker, eieren, vanille extract, ricotta, bakpoeder en zout in een kom en mix tot een egaal beslag.
- Schep met een lepel een bolletje deeg ter grootte van een walnoot uit de kom en laat het in de olie vallen. De donut oliebollen zijn goed als ze goudbruin zijn en ze omhoog komen in het vet (dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten).
- Doe ondertussen 2-3 el suiker en kaneel in een kom en meng door elkaar. Schep de oliebollen donuts uit de olie, laat het even uitlekken en haal het door het suiker-kaneelmengsel.
- Maak eventueel af met wat poedersuiker.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.