Het lekkerste stoofperen recept

5 uur 15 minuten

Het is weer tijd voor stoofperen! Elke winter weer, zet ik wekelijks een pan stoofperen op. Het is namelijk niet alleen een heerlijk bijgerecht, maar ook een goede toevoeging in je ontbijt of dessert. Het allerfijnste, stoofperen maken is helemaal niet moeilijk. Zo is dit mijn simpele stoofperen recept voor de lekkerste stoofperen. 

Winter is de tijd van stoven 

De winter is een tijd van even een tandje terug, ook in de keuken, lekker low en slow. Ik maak dan ook heel veel stoofgerechten. Van runderstoof tot deze heerlijke stoofpeertjes, het gaat allemaal zo de slowcooker in. Of Multicooker moet ik zeggen. Ik gebruik namelijk de Good To Go Multicooker van Russell Hobbs. Het fijne aan dit apparaat is dat je niet alleen kan slowcooken, maar hij heeft maar liefst 8(!) verschillende functies. Zo kan je ‘m gebruiken om er pasta mee te maken, rijst koken, stomen, braden, sous-vide, koken, warmhouden en dus slowcooken. Dat laatste ga ik dus doen en vervolgens zet ik de pan zo op tafel. Dankzij het verwijderbare bedieningspaneel kun je jouw peertjes direct in de pan op tafel zetten. Extra fijn, na het eten, kan de pan gewoon de vaatwasser in. Dat noem ik nou eens gemak. 

Welke peer voor stoofperen?

Maar terug naar de peren, want niet elke peer is een stoofpeer. Zo eet je de Conference peer eerder uit het vuistje en is over het algemeen een kleinere en stevigere peer met een iets hardere textuur beter geschikt als stoofpeer. Deze zijn beter bestand tegen het langdurige kookproces, zo wordt het geen moes. De bekendste en meest gebruikte peer voor stoofperen is de Gieser Wildeman, ook wel bekend als de Saint Remy-peer. Deze peer heeft een stevige structuur en houdt zijn vorm goed tijdens het stoven. Bovendien heeft de Gieser Wildeman-peer een aangename zoete smaak die goed samengaat met de toegevoegde suiker en specerijen tijdens het kookproces.

Stoofperen uit de slowcooker miljuschka

Hoe lang moet je stoofperen koken?

De kooktijd voor stoofperen kan variëren afhankelijk van de grootte en rijpheid van de peren. Over het algemeen wordt stoofpeer echter langzaam gekookt om ervoor te zorgen dat ze goed doordrenkt raken met de smaken van de toegevoegde suiker en specerijen. Het is gebruikelijk om de peren minimaal 1 tot 2 uur te laten sudderen. Tijdens het koken kun je af en toe controleren of de peren zacht genoeg zijn. Dit kun je doen door er met een vork in te prikken. De kooktijd kan ook afhangen van de gewenste zachtheid van de peren. Sommige mensen houden van stevigere stoofperen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachtere textuur. 

Stoofperen in de slowcooker

Maak je net als ik de stoofperen in de slowcooker, zet de slowcooker dan op de laatste stand en laat deze voor zo’n 7 uur aan staan. Wil jij deze stoofpeertjes ook in de slowcooker maken? Je shopt de Russell Hobbs Good To Go Multicooker hier

Houd er rekening mee dat de peren na het koken nog wat verder kunnen doorgaren wanneer ze afkoelen. Als je een diepere kleur wilt, kun je de peren in het stoofvocht laten afkoelen voordat je ze serveert. Hoe je de stoofperen maakt? Dat zie je hieronder. 

Multicooker to the max

De Good To Go is een echte multicooker. Zo kan je er niet alleen stoofperen in maken, maar wat dacht je van een lekkere soep? Of het nu een winterse minestrone of een klassieke mosterdsoep is, het kan allemaal. 

russell hobbs good to go

Stoofperen uit de slowcooker miljuschka

Stoofperen uit de slowcooker

3.82 van 58 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 tot 6 personen

Benodigdheden

  • Good To Go Multicooker van Russell Hobbs

Ingrediënten
 

  • 1 kg stoofperen Gieser Wildeman
  • 750 ml rode port
  • 150 gr suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 0,5 sinaasappel bio

Instructies
 

  • Schil de stoofperen en laat de steeltjes eraan zitten.
  • Schenk in de slowcooker de rode port en 250 ml water. Voeg de suiker toe en breng het mengsel zachtjes en breng met de kookknop aan de kook. Laat de suiker in 2-3 minuten volledig oplossen.
  • Zet de geschilde peren rechtop in het sap in de slowcooker. Voeg de kaneelstokjes, steranijs en de schil van de sinaasappel toe. Leg de deksel op de slowcooker. Zet de slowcooker op de laagste stand (slow) en stel de timer in op 7 uur.
  • Controleer na 7 uur of de stoofperen mooi zacht zijn geworden. Prik er met een vork in om de zachtheid te testen. Serveer de stoofperen warm, serveer met de sap uit de slowcooker.

Tip!

  • Stoofperen zijn niet alleen lekker als bijgerecht, maar serveer ze als ontbijt met Griekse yoghurt of als dessert met opgeklopte mascarpone en slagroom.

Alcoholvrij?

  • Maak de stoofperen dan met druivensap en laat de suiker achterwege.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door: Russell Hobbs

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.