Basisrecept voor oliebollen

1 uur 30 minuten

Met dit basisrecept voor oliebollen bak jij de allerlekkerste oliebollen deze jaarwisseling. Dit is echt een basisrecept, dus voeg gerust andere smaakmakers toe, of krenten als je die lekker vindt! Serveer ze warm met een koud glas champagne. Cheers op het nieuwe jaar!

Dit recept maakt ongeveer 20 oliebollen, natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

Basisrecept voor oliebollen

Scroll naar beneden voor het recept uit de oven of de airfryer. 

Basisrecept voor oliebollen

Oliebollen

4.32 van 176 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 20 stuks

Benodigdheden

  • Frituurpan
  • ijsschep

Ingrediënten
 

  • 500 gram bloem
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 7 gram gedroogde gist
  • 7 gram zout
  • 25 gram suiker
  • 1 tl koekkruiden
  • Zonnebloemolie om te frituren
  • Veel poedersuiker

Instructies
 

  • Doe de melk in een maatbeker en roer de gist erdoorheen en laat oplossen.
  • Doe de bloem in een grote kom met zout, suiker en koekkruiden. Meng de melk er rustig doorheen terwijl je het met een houtel lepel of deeghaken roert, tot het een glad en vloeibaar beslag is.
  • Dek af met een theedoek en laat 30 minuten tot een uurtje op een warme plek rijzen, tot in volume verdubbeld.
  • Verwarm een frituurpan of olie in een pan met dikke bodem tussen 175°C en 180°C. Roer het beslag nog even kort door en neem een ijslepel of 2 grote eetlepels. Doop ze even in de hete olie, dan in het beslag en laat mooie bollen van het beslag in de hete olie glijden. Doe er vooral niet teveel tegelijk! Frituur ze 3-4 minuten, draai voorzichtig om (als ze niet vanzelf omdraaien) en dan nog 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi voor het serveren ruim met poedersuiker.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Oliebollen uit de oven

Geen frituurpan of wil je iets gezonder doen? Wist je dat je oliebollen ook kan bakken in de oven of zelfs de airfryer! Het is natuurlijk altijd net ietsje anders dan het ouderwetse frituren, maar een optie is het zeker! Zo ga je aan de slag. Voor de oven kan je het beste een muffinbakvorm gebruiken. Maak het basis beslag zoals gewoonlijk en na het rijzen, verwarm je de oven voor op 215 graden (elektrisch) 200 graden (hetelucht). Druppel wat olie in de muffinbakvorm en bestrooi er vervolgens een beetje bloem overheen. Vul de bakvrom met een ijstang of twee lepels met het beslag. Giet nog 1 theelepel olie over elke oliebol en bak ze in 25 minuten goudbruin. 

Oliebollen uit de airfryer

Vul een diepbord met wat bloem en twee lepels poedersuiker. Wanneer het beslag klaar is met rijzen, schep je met een ijstang een bol uit het beslag en rol je deze door de bloem met poedersuiker. Schenk hier vervolgens 1 theelepel olie over en bak de oliebollen in airfryer op 200 graden voor 10 minuten. Keer de oliebollen na 5 minuten om. Het is belangrijk dat de airfryer niet te vol zit, waarschijnlijk passen er maar 4, maar let hier goed op. 

Basisrecept voor oliebollen

10 tips voor de perfecte oliebol

1. Roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in een beetje water of melk. 

2. Kies je voor een vulling? Zorg dat die in balans is en dat niet meer dan 55% van het beslag uit krenten en rozijnen bestaat. 

3. Laat het beslag op een temperatuur van 30 °C ongeveer 30 minuten rijzen.

4. Wil je écht een luchtige oliebol? Vervang dan een deel van het water door lauw bier. Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 

5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig. 

6. Roer het beslag voor het bakken nog een aantal keer stevig door met een houten spatel. Dit zorgt voor een zachte structuur. 

7. Oliebollen worden het lekkerst als je ze bakt in zonnebloemolie of andere plantaardige olie. Dat geeft de meest neutrale smaak.

8. Zorg dat de temperatuur van de olie in je pan of frituurpan constant tussen de 175 en 180 °C is.

9. Bak niet teveel oliebollen in één keer, dan zakt de temperatuur van de olie en zuigen de oliebollen teveel vet op. 

10. Bewaar een oliebol in een bak die je luchtdicht kunt afsluiten. Dan blijven ze nog twee dagen lekker. Het is echt superlekker om wentelteefjes te maken van je oude oliebollen, ik raad je dit experiment echt aan!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.