Appel-kaneel oliebollen met cranberries

Tijd

De lekkerste oliebollen!

Nog even en het jaar 2020 is eindelijk ten einde. Voor veel mensen waarschijnlijk het langste jaar ooit. En ondanks dat we geen vuurwerk kunnen afsteken dit jaar horen oliebollen natuurlijk wel bij een goed uiteinde.

Daarom vandaag mijn favoriete oliebollen. Met appel, kaneel en gedroogde cranberries zijn dit next level oliebollen.

Maken

Om de oliebollen te maken heb je niet veel nodig, behalve wat geduld. Het bakken van de oliebollen vind ik altijd wel het minpuntje. Ik doe dat dan ook vaak buiten om te voorkomen dat het hele huis naar oliebollen ruikt.

Met de vulling van de oliebollen kun je overigens ook goed varieren. Heb je geen cranberries in huis, gebruik dan krenten of andere gedroogde vruchten die je lekker vindt. Denk ook eens aan abrikozen bijvoorbeeld. (dan wel in kleine stukjes snijden.)

Het deeg moet ongeveer een uur rijzen op een warme plek in huis en dan kun je aan de slag met bakken.

Ik gebruik hier een ijsschep voor die ik even in olie dompel. Op die manier is het makkelijk om ze in de olie te doen en heb je oliebollen die allemaal min of meer dezelfde vorm hebben.

Het allerlekkerste zijn ze natuurlijk vers, maar je kunt ze een paar dagen bewaren en oppiepen in de oven voor je ze gaat eten.

Eet smakelijk!

appel kaneel oliebollen

Appel-kaneel oliebollen met cranberries

aantal personen: 15 OLIEBOLLEN voorbereidingstijd: 15 MINUTEN bereidingstijd: 15 MINUTEN wachttijd: 1 UUR totale tijd: 1 UUR 30 MINUTEN
4.4 van 64 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Wachttijd 1 uur
Gang Snack
Keuken Hollandse keuken
Porties 15 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 500 gr bloem
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 7 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker
  • 80 gr cranberries gedroogde
  • 80 gr rozijnen
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel geschild en in blokjes

Instructies
 

  • Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en de suiker erdoorheen.
  • Is je melk erg koud verwarm hem dan even in een steelpannetje tot lauwwarm. Meng dit beetje bij beetje met je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of met een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  • Voeg nu de vulling aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
  • Roer je beslag voor je het gaat bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Doe niet teveel in je pan want dan gaat alles aan elkaar plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich vanzelf om als het goed is. Zo niet help dan even een handje met twee vorken. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin.
  • Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Vlak voor serveren bestuiven met poedersuiker.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.