Wintersport draait om gezelligheid en genieten. En wat is genieten zonder lekker eten? Een goede kaasfondue, een stevige rösti of een klassieke Croque Monsieur, dit zijn de gerechten die je warm houden óf zorgen voor dat ultieme wintersport gevoel in je eigen huis. En dat komt dus vooral door de… KAAS!
Croque Monsieur een krokante klassieker
Deze Croque Monsieur is niet zomaar een tosti. Nee, dit is de koning onder de tosti’s! Met een romige bechamelsaus, pittige mosterd, hartige beenham en een royale hoeveelheid belegen Uniekaas, wordt deze klassieker naar een hoger niveau getild. Het geheim? De sneetjes brood worden eerst ingesmeerd met mayonaise en goudbruin geroosterd in de pan, waardoor je die onweerstaanbare knapperigheid krijgt. Daarna gaat alles de oven in, zodat de kaas perfect kan smelten en de smaken helemaal samenkomen.
Kies voor Uniekaas
Wat deze Croque Monsieur écht onweerstaanbaar maakt? Uniekaas! Deze Hollandse trots staat bekend om zijn volle, romige smaak en perfecte smeltkwaliteit. De belegen variant zorgt voor een heerlijke balans tussen hartig en romig, zonder dat het overheerst. Dit maakt het de ideale kaas voor een Croque Monsieur, omdat hij prachtig smelt en een rijke smaak aan het gerecht geeft. Of je nu op de piste staat of gewoon thuis op de bank zit met een dekentje, een hap van deze warme, kazige heerlijkheid en je bent direct in wintersportstemming.

Kaas liefhebbers opgelet!
Wist je dat Uniekaas niet alleen perfect is voor een Croque Monsieur, maar ook geweldig smaakt in die andere wintersport klassieker, kaasfondue? Mijn recept zie je hier. Maar ik heb nog meer cheesy goodness voor je. Van een klassiekers zoals een kaasstengel, tot een patat wafel cheeseburger.
Dus waar wacht je nog op? Haal die ski’s uit de kast, duik de keuken in en tover deze heerlijke Croque Monsieur op tafel. Een klein stukje Frankrijk, maar dan met een Nederlands tintje. Smullen maar!

Croque Monsieur
Benodigdheden
- 1 Garde
- 1 Blokrasp
- Bakpapier
- Bakplaat
Ingrediënten
- 25 gr roomboter
- 2 el bloem
- 250 ml melk
- snufje versgeraspte nootmuskaat
- 1/2 ongesneden, rustiek brood Zuurdesem bijvoorbeeld
- Ca. 8 el mayonaise
- 200 gr belegen kaas, Uniekaas
- 1 el mosterd
- 100 gr beenham
Bereidingswijze:
- Smelt 25 g boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en gaar de bloem, al roerend met een garde, 3 minuten. Voeg dan, beetje bij beetje, de melk toe. Draai het vuur laag en laat nog 3 minuten doorgaren. Breng de bechamelsaus op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd 4 dikke plakken van ca. 2 cm dik, van het brood. Besmeer beide kanten met een laagje mayonaise en rooster het brood goudbruin in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Rasp de kaas op de grove kant van een blokrasp.
- Leg 2 sneetjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer ze allebei licht met mosterd en daarop 1-2 el bechamelsaus. Verdeel 1/3e van de kaas erover en leg daar de ham op. Verdeel daarop weer 1/3e van de kaas.
- Besmeer de andere sneetjes brood aan 1 kant licht met mosterd en leg met de mosterd naar beneden op de kaas. Besmeer de bovenkant weer met 1-2 el bechamelsaus en doe daarop de rest van de kaas.
- Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10-15 minuten in het midden van de oven, tot alle kaas gesmolten is.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.