De perfecte tosti maak je zo

Categorieën: Kooktips

De perfecte tosti maak je zo

Voor een goede tosti kun je me echt wakker maken. Krokant goudbruin brood, goede ham van de slager en vooral heel, héél veel kaas. En dan het liefst met van die knapperige kazige randjes… In dit artikel vertel ik je hoe je de perfecte tosti maakt!

Het brood

Je kunt allerlei soorten brood kiezen als basis voor een tosti; van goedkoop casino-wit tot ambachtelijk zuurdesembrood. Ik probeer wel vaak voor wit brood te kiezen, of brood met zo min mogelijk pitten of zaden – dat bakt toch net wat lekkerder. Zeker als je op hoog vuur grilt, wil je niet dat die zaadjes verbranden. 

Tip: kies voor niet té dikke sneeën brood en het liefst geen brood met gaten (zoals je soms bij zuurdesembrood ziet), anders wil de kaas er soms nog wel eens uitdruipen. Ook fijn: als je brood iets ouder is, is het ideaal voor tosti’s.

De kaas

Zowel de smaak als de ‘smeltbaarheid’ van kaas is belangrijk voor de perfecte tosti. Ik kies graag voor een mix van goed smeltende kaas én een wat pittigere, ‘drogere’ kaas (voor de smaak). Bijvoorbeeld een combinatie van Hollandse jonge kaas, mozzarella en Parmezaanse kaas. Of wat dacht je van comté en cheddar?

De andere ingrediënten

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de rest van de ingrediënten. Goede schouderham van de slager is altijd top, maar denk ook eens aan salami, prosciutto of spek. 

Of houd het vega en voeg gegrilde groenten toe – het liefst van tevoren dus al voor gegaard. Ook verse tomaten zijn heerlijk, een beetje spinazie of vooraf gebakken champignons.

Breng alles op smaak voordat je het ‘dakje’ van brood erop legt. Zout en peper zijn altijd goed, maar denk ook eens aan Tabasco of Sriracha. Zin in een extra smeuïge tosti? Besmeer de binnenkant van het brood dan eens met basilicumpesto of tomatentapenade. 

Boteren

Essentieel voor een goudbruine tosti: de buitenkant insmeren met een laagje boter. Veel chefs gebruiken ook mayonaise; hier zit zoveel olie in, dat het de broodkorst ook superkrokant maakt. Daarnaast smeert het een stuk makkelijker dan boter én heb je het vaak toch al in huis.

En dan… bakken maar! 

Je kunt natuurlijk een tosti-ijzer of contactgrill gebruiken, maar in een goede koekenpan kan je natuurlijk ook prima tosti’s bakken. Zet het vuur niet te hoog en kies een exemplaar met een goede anti-aanbaklaag, of ga voor een goed ingevette gietijzeren pan. Kwestie van geduld, zachtjes tot een mooie temperatuur laten komen en daarna… oppassen dat je je mond niet verbrandt!

Mijn vier ‘gekke’ tosti-variaties

Tosti met blauwe kaas

Tosti met blauwe kaas en vijgenjam

Tosti met banaan en pindakaas

Tosti met avocado

Tosti met avocado

Tosti met brie en druiven

tosti recepten tosti met brie Miljuschka recepten
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.