Croissant bake met heel veel kaas

We kennen allemaal dat moment: een paar croissants over, nét iets te slap of droog om nog los op te eten, maar zonde om weg te gooien. Maar bij deze hebben Uniekaas en ik, goed nieuws! Want dit is precies wanneer ze op hun best zijn voor deze croissant bake. Je vult ze namelijk met heel veel kaas en bakt ze in een heerlijk romig mengsel. Het eindresultaat? Comfortfood tot op de max.

De ultieme manier om je oude croissants te redden

Gooi die slappe croissants van gisteren niet weg. Serieus, dit is hét moment om ze om te toveren tot iets belachelijks lekkers. Deze croissant bake is basically wat er gebeurt als een ham-kaas-croissant een wilde nacht beleeft met een wentelteefje. Alles in een ovenschaal, beetje eimengsel erover, de oven in en je hebt comfortfood waar je u tegen zegt. Ideaal voor brunch, lunch of gewoon wanneer je wilt.

Er is iets extreem bevredigends aan het gebruiken van oud brood (of in dit geval: croissants) op een manier die zó veel lekkerder is dan de oorspronkelijke vorm. Waar anderen ze zouden weggooien, geef jij ze een glorieus tweede leven. En niet zomaar een leven, nee een leven vol kaas! Het is koken met wat je hebt, maar dan op de meest luxe manier mogelijk. Alles wat een beetje zielig aanvoelt in je broodmandje wordt ineens het stralende middelpunt van een brunch waar mensen dagen later nog over praten. Het is duurzaam, het is slim, en vooral: het is kneiterlekker. Geef mij maar een schaal croissant bake boven een droog sneetje toast, anytime.

Croissant bake met heel veel kaas

Je weet pas hoe lekker een croissant kan zijn als ’ie baddert in melk, ei, peterselie en een flinke hoeveelheid gesmolten kaas. En die ham? Die zorgt voor precies genoeg hartigheid om de balans te bewaren. En dan dus met die croissant die die boterrijke, flaky structuur heeft. De honing en de chiliflakes maken het nét even wat spannender. Ik krijg al gelijk weer trek als ik dit schrijf.

Croissant bake branded miljuschka

Uniekaas is de perfecte match

Als je dan all-in gaat, dan wel goed. En dat betekent kaas met smaak oftewel Uniekaas. Goeie, volle Hollandse kaas die weet wat ‘ie doet. Die smelt precies goed, die trekt van die lekkere draadjes, en die blijft overeind tussen alle room en boter.

Ik gebruik zelf graag de Jong Belegen én de Jong voor dit gerecht, want dubbel zoveel kaas is altijd een goed idee en voor mij is Uniekaas de perfecte match.

Perfect voor Pasen

Wil je jouw paasbrunch nu net een stukje makkelijker én lekkerder maken? Dan is dit wat mij betreft ook het go to recept. Zeker op tweede paasdag, want ja, daar zijn ze weer, die overgebleven croissants van de dag ervoor. Maak dit recept en de paasbrunch is gegarandeerd een succes.

Croissant bake unbranded miljuschka
Totale tijd40 minuten

Croissant bake

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • Ovenschaal van ca. 30 X 20 cm
  • Blokrasp
  • bakkwastje

Ingrediënten

  • 6 oude croissants
  • 10 gr platte peterselie
  • 3 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 75 gr jong belegen kaas in plakken Uniekaas
  • 100 gr ham
  • 75 gr jonge kaas Uniekaas (geraspt)
  • 80 gr roomboter
  • 1 el honing
  • ¼ tl chilivlokken

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180℃. Snijd de croissants in drie stukken. Snijd de peterselie fijn.
  • Klop de eieren los met de peterselie en de melk. Breng op smaak met peper en zout,
  • Wentel de stukken croissant om de beurt door het eiermengsel en verdeel over de ovenschaal.
  • Snijd de jong belegen kaas in dunne plakken. Rasp de jonge kaas.
  • Steek de plakjes kaas tussen de croissants. Vouw de plakjes ham mooi op en steek die ook tussen de croissants. Verdeel de geraspte kaas erover.
  • Bak 25 minuten in het midden van de oven.
  • Smelt ondertussen de boter en roer er de honing en de chilivlokken door.
  • Haal de croissant-bake uit de oven en bestrijk de croissants met het honing-boter mengsel. Laat 5 minuten afkoelen voor het opscheppen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.