De feestdagen staan weer voor de deur en een overheerlijk toetje kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Deze keer staat de Citruscarpaccio met sherrysiroop en basilicum op het menu: een heerlijk fris kerstgerecht én net even een ander toetje dan je misschien zou verwachten. Lekker kleurrijk en niet te zwaar voor na een uitgebreid kerstdiner.
Citruscarpaccio: carpaccio of toch niet?
Carpaccio is een heerlijk gerecht van dun gesneden vlees, dat oorspronkelijk uit Italië komt. Het is tegenwoordig op bijna elke menukaart terug te vinden, én ook thuis een echte showstopper. Ik zou mezelf niet zijn als ik er geen creatieve variant van maak, dus ook dit gerecht is weer even anders. Ik maakte daarom een carpaccio van citrusfruit – in plaats van vlees. Een verrassend kerstdessert, en megalekker door het romige yoghurtijs.
Een prachtige kerstcreatie
Net als bij een gewone carpaccio maak je dunne plakjes van het fruit en rangschik je deze mooi op een bord. Je kunt het op één grote schaal serveren zodat iedereen het eraf kan pakken, maar je kunt het ook prachtig opmaken op individuele bordjes. Het fruit kan je naar seizoen kiezen. Het gerecht is erg mooi met bloedsinaasappel, maar indien dit niet beschikbaar is, kan je kiezen voor sinaasappel of rode grapefruit.
Ook lekker: een frisse citrussalade met burrata!
Marineren en decoreren
De plakjes fruit marineer je in een mix van suiker, sherry en water. Sherry is een versterkte wijn – verkrijgbaar in vele soorten, van kruidig tot zoet en aromatisch. Er zijn ontzettend veel verschillende types, maar in dit gerecht gebruik ik een lekker zoete sherry, die toch niet té donker en stroperig is.
Ideaal is een medium sweet sherry. Die is zoetig, ietwat stroperig en heerlijk in combinatie met de zure citrusvruchten. Wil je dit recept kidsproof maken? Gebruik dan geen drank, maar bijvoorbeeld ingekookte (en dus wat stroperig geworden) sinaasappelsap.
Om het gerecht helemaal af te maken, decoreer ik het bord met wat basilicum. Ja, dit kan ook heerlijk in een nagerecht! Deze blaadjes zijn sterk kruidig en zoet van smaak. Echt het proberen waard in combinatie met het fruit. Deze citruscarpaccio is als je het mij vraag het ideale kerstdessert!

Citruscarpaccio met sherrysiroop en basilicum
Ingrediënten
- 75 g suiker
- 75 ml zoete sherry
- 1 sinaasappel
- 1 (bloed)sinaasappel
- 1 witte grapefruit of ander citrusfruit naar keuze (denk aan limoen, citroen, etc)
- 4 bollen yoghurtijs
- 2 el granaatappelpitjes
- 2 takjes basilicum
Bereidingswijze:
- Doe suiker, sherry en een klein scheutje water in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 5 minuten inkoken. Laat de siroop afkoelen.
- Schil de sinaasappel, bloedsinaasappel en grapefruit (of welk citrusfruit je ook gebruikt) met een scherp mes dik, zodat je ook het witte vlies eraf snijdt. Snijd ze overdwars in mooi dunne plakjes (ca. 0,5 cm dik, of zo dun als je lukt). Verwijder eventuele pitjes. Verdeel de citruscarpaccio decoratief over een groot bord of een serveerschaal.
- Lepel het merendeel van de sherrysiroop over de carpaccio. Schep de bollen yoghurtijs erop en druppel daar de rest van de siroop overheen, garneer met basilicumblaadjes en granaatappelpitjes. Serveer het gerecht meteen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.