Risotto met geroosterde tomaten, rozemarijn en basilicum

40 minuten

Een mooie twist op een klassieke Italiaanse risotto, is deze risotto met geroosterde tomaten, rozemarijn en basilicum.

Romig en vol smaak, zeker door de Parmezaanse kaas en witte wijn. Ga voor een sterke (groente)bouillon en serveer met extra geroosterde tomaatjes uit de oven.

Liever een andere risotto? Probeer dan eens deze rode risotto met walnoten en pecorino

Risotto met geroosterde tomaat

Risotto met geroosterde tomaat

Risotto met geroosterde tomaten, rozemarijn en basilicum

4.40 van 33 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen
Calorieën 486 kcal

Ingrediënten
 

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 300 gr risottorijst
  • 1 takje rozemarijn naaldjes grofgehakt
  • 500 gr trostomaatjes grote in kwarten, kleine doormidden
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 100 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon (ongeveer)
  • 75 gr Parmezaanse kaas geraspt, plus extra om te serveren
  • 1 bosje basilicum blad geplukt

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 180 °C.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Fruit hierin de ui 5 minuten op zacht vuur. Voeg de risottorijst en rozemarijn toe aan de ui, schep om en bak kort mee, tot de rijst glazig is.
  • Spreid intussen de trostomaatjes uit over een bakplaat. Druppel er de rest van de olijfolie overheen en bestrooi met wat zout. Schuif de tomaten in de oven en rooster ze 20 minuten.
  • Giet de witte wijn bij de rijst. Draai het vuur omhoog en breng al roerend aan de kook. Zorg intussen dat de groentebouillon in een steelpan, tegen de kook aan, klaarstaat.
  • Schep zodra de wijn is opgenomen een paar scheppen bouillon bij de rijst. Laat de rijst onder regelmatig roeren garen. Voeg, wanneer het vocht bijna verdwenen is, meer bouillon toe. Na circa 20 minuten is de rijst gaar. (Is de bouillon op, maar de rijst nog niet helemaal gaar/ Voeg dan wat extra kokend water toe.)
  • Roer de geroosterde tomaatjes met het vocht dat eruit is gekomen door de risotto. Schep de Parmezaanse kaas en het basilicumblad erdoor. Doe het deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten.
  • Proef, breng op smaak met zout en peper en serveer met de extra Parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 486kcalKoolhydraten: 75gProteine: 13gVet: 13gVerzadigde vetten: 4gCholesterol: 13mgNatrium: 1315mgKalium: 493mgVezels: 4gSuiker: 10gVitamine A: 1827IUVitamine C: 21mgCalcium: 259mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.