Chocolate milk pie

Chocolate milk pie

De chocolate milk pie oftewel een chocolademelktaart is een begrip in Mexico. En het is eigenlijk heel erg eenvoudig om te maken, want je gebruikt een pak kant en klare chocolademelk voor de vulling en een pak bladerdeeg voor de bodem.

Bereiden van de chocolate milk pie

Een aantal dingen om even op te letten. Als je de hoeveelheden aanhoudt zoals ik die hier genoemd heb dan heb je naar alle waarschijnlijkheid nog wat van de vulling over. Dus een grotere vorm gebruiken kan of je kunt met de vulling leuke chocolade puddinkjes maken. Of nog een taart.. ;)

De helft maken kan natuurlijk ook, maar het ligt er aan hoe groot je vorm precies is en hoe hoog. Probeer het dus gewoon eens uit.

Voor de korst is het verstandig om de bladerdeegvulling eerst blind te bakken. Ik gebruik hier altijd peulvruchten voor of rijst.

Wel zo praktisch en het scheelt enorm in prijs met “echte” bakbonen die nog wel eens prijzig willen zijn.

Maizena

Het secret ingredient in deze chocolate milk pie is de maizena. Want zonder de maizena stijft de taart natuurlijk niet mooi op. Als alternatief zou je gelatine kunnen gebruiken als je dat liever doet. In dat geval zou ik een blaadje of 4-5 gelatine aanhouden voor hetzelfde resultaat.

Het grootste verschil in gebruik is bij het doorkoken. Gelatine wil je juist niet koken. Dus gebruik je die dan week je de gelatineblaadjes en je verwarmt de chocolademelk tot het kookpunt. Dan los je de gelatineblaadjes op in het mengsel en je behandelt de taart verder hetzelfde.

Zelf chocolademelk maken

Je kunt de taart ook maken met overgebleven chocola. In dat geval smelt je 400 gr chocola au bain marie. Verwarm 475 ml melk in een pannetje en meng dit voorzichtig met de chocola. Meng ook hier de maizena met een gedeelte van de melk zodat dat al klaar is. Voeg nog wat kaneel toe voor extra smaak. Volg verder het recept

Ben je bang dat de bodem vochtig wordt na het blind bakken? Je kunt hem ook aflakken met een laagje gesmolten chocola. Dat maakt het bovendien extra lekker!

Of ben je liever van de traditionele appeltaart probeer dan eens deze heerlijke appeltaart!

Chocolate milk pie
Totale tijd4 uur 45 minuten

Chocolate milk pie recept

4.60 van 22 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 portie(s)

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg aan de rol
  • 875 ml chocolademelk
  • 50 gr suiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl vanille extract
  • 7 el maizena
  • 1 el cacao om te decoreren

Om te bakken

  • Vlaaivorm van 24 cm doorsnede
  • Bakbonen of gedroogde peulvruchten om te bodem te bakken

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Leg het bladerdeeg in een taartvorm met losse bodem van 24 cm doorsnede en druk deze goed aan. Verwijder het overtollige bladerdeeg.
  • Prik gaatjes in het deeg met een vork en leg hier een stuk bakpapier op. Dit gaat het beste als je het bakpapier eerst even goed verkreukeld en dan weer uitvouwt. Verzwaar het bakpapier met bakbonen of gedroogde peulvruchten en zet het in de oven voor 15 minuten of tot de randjes goudbruin beginnen te verkleuren. Haal uit de oven, verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak het nog eens voor een minuut of 15-20 of tot de hele bodem mooi gegaard is.
  • Haal uit de oven terwijl je de vulling klaar maakt

De vulling

  • Meng de maizena met ongeveer 100 ml van de chocolademelk en zorg dat je een glad geheel krijgt zonder klontjes.
  • In een steelpan combineer je de suiker, de rest van de chocolademelk en het kaneel en dit breng je zachtjes aan de kook, terwijl je continue roert.
  • Roer de maizena mix nog een keer door en giet het geleidelijk toe aan de chocolademelk terwijl je blijft kloppen. Je wilt geen klontjes krijgen! Breng aan de kook terwijl je blijft kloppen.
  • Roer de vanille erdoor en kook nog vijf minuutjes door of tot het een dik mengsel wordt dat op een platte pudding lijkt. Zorg dat je het van het vuur haalt voor het gaat doorkoken.
  • Giet in je klaarstaande taartvorm en strijk glad indien nodig. Mocht je toch klontjes hebben giet het dan in de taartvorm door een zeef. Laat je taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast om volledig op te stijven.
  • Dit duurt ongeveer 4 uur. Maar de hele nacht is nog beter.
  • Vlak voor het serveren bestrooi je de cake met wat cacao of serveer het met slagroom en wat verse bessen.

Tip!

Geen bladerdeeg voorhanden of liever glutenvrij bakken? Je kunt de bodem ook maken van verkruimelde koekjes met gesmolten boter. In dit geval neem je 400 gr verkruimelde koekjes, 2 eiwitten en 50 gr gesmolten boter.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.