Appeltaart recept

Traditionele appeltaart

Het liefste eet ik de appeltaart als -ie nog een klein beetje warm is. Niet te heet, maar wat is er nou lekkerder dan een warme appeltaart? MetĀ slagroomĀ uiteraard of serveer het eens met een bolĀ vanille–ijs.Maken van het appeltaart receptVoor het maken van dit appeltaart recept heb je om te beginnen natuurlijk lekkereĀ appelsĀ nodig. Ik gebruik hiervoor vaak Goudrenetten, maar het ligt er ook maar een beetje aan welke appels in de boomgaard rijp zijn. Of welke knappe exemplaren je groenteboer of supermarkt heeft liggen! Je kunt ook een mix van verschillende appelsoorten gebruiken. Ik gebruik de appels over het algemeen ongeschild. Wil je ze wel schillen, dan kan dat uiteraard ook. Let ook op of je biologische appels hebt of niet-bio appels uit de supermarkt. De laatste kun je het beste altijd schillen! Persoonlijk hou ik van grote stukken appel in mijn appeltaart recept, maar kleinere blokjes zijn wat makkelijker te verdelen.Ā Ā 

Appeltaart = tijdloos genieten

Er is iets magisch aan appeltaart: de geur die zich door je huis verspreidt terwijl hij in de oven staat, de balans tussen zoet en zuur, en die zachte, knapperige korst die je bij elke hap voelt. Appeltaart is lekker op elk moment, maar het allerlekkerst is wanneer hij net uit de oven komt, nog warm en licht kleverig van het sap van de appels. Serveer hem met een bolletje vanilleijs, een toef slagroom of gewoon zo, en je hebt een moment van puur geluk. Het is comfortfood en feest tegelijk, daarom blijft appeltaart altijd favoriet.

appeltaart recept

Appeltaart deeg

Het deeg voor de appeltaart verdeel ik meestal met de hand, nadat ik het heb uitgerold. Dat gaat het beste tussen twee stukken bakpapier of tussen twee stukken plastic folie. Of je kunt het aanrecht rijkelijk met bloem bestuiven. Dat kan natuurlijk ook! Je kunt er voor kiezen om dit appeltaart recept te maken met reepjes deeg of je kunt het jezelf makkelijk maken en eenvoudig de bovenkant van deĀ taartĀ bekleden met deeg. In beide gevallen is het een heerlijke appeltaart zoals ze vroeger thuis maakten! De klassieke Hollandse smaken: ik krijg er geen genoeg van.Ook lekker: probeer eens mijnĀ appeltulbandĀ 

appeltaart recept
Totale tijd1 uur 15 minuten

Appeltaart recept

4.24 van 576 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

8 portie(s)

Deeg

  • 125 g roomboter op kamertemperatuur
  • 350 g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 250 g suiker
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 eigeel

Vulling

  • 1,5 kg appels een mix van goudreinet/jonagold in blokjes (schoongemaakt, maar niet geschild)
  • 75 g rietsuiker
  • 1 eetlepel koekkruiden/kaneel
  • handje rozijnen
  • 3 eetlepels custerd

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes. Zo groot of klein als je wil. Ik hou van grote stukken appel, maar jij misschien juist van kleine stukjes. Meng de blokjes appel met de kaneel en de rietsuiker, rozijnen en custerd maar houdt een eetlepel rietsuiker apart.
  • Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar.
  • Meng hierdoor de 2 eieren en boter en kneed het geheel tot een deeg.
  • Maak er 2 bollen van. Leg iedere bol tussen 2 lagen plasticfolie en rol uit tot een dunne plak.
  • Leg de plakken even weg in de vriezer.
  • Trek de ene kant van de plasticfolie eraf en leg dat in de springvorm of bakvorm van 24 cm. Trek dan de andere laag eraf.
  • Vul met de appels.
  • Doe de andere laag deeg erop. Strijk af met eigeel en bestrooi met rietsuiker.
  • Bak een uur in de oven. Serveer met ongezoete, geslagen slagroom.
  • Tip! Je kan door de vulling noten en/of rozijnen doen.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 552kcalKoolhydraten: 101gProteine: 7gVet: 15gVerzadigde vetten: 9gTrans Fat: 1gCholesterol: 99mgNatrium: 254mgKalium: 275mgVezels: 6gSuiker: 60gVitamine A: 585IUVitamine C: 9mgCalcium: 103mgIJzer: 3mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.24 from 576 votes (569 ratings without comment)