Chicken wings van de BBQ

Chicken wings van de BBQ

Een heerlijk sappig kippetje mag wat mij betreft niet ontbreken tijdens een avondje barbecueën. Of dat nu in de vorm is van een Griekse kipspies of deze chicken wings, het is makkelijk te bereiden en valt in de smaak bij iedereen. Nog een groot voordeel is dat je de kip op heel veel verschillende kan bereiden. Gewoon in de pan, oven, Airfyer of dus de BBQ, het kan allemaal. Kip wordt ook wel het meest veelzijdige stukje vlees genoemd en daar ben ik het absoluut mee eens.

 

Aziatische marinade

Niet alleen in de bereidingswijze heb je talloze opties, maar ook in de smaak. Voor deze chicken wings, maak ik een Aziatische marinade van knoflook, gember, sojasaus, mirin, sesamolie en honing. Hierdoor worden ze dus lekker sticky en zoet, maar wel met een beetje pit. Dit is hoe ik ze het liefste eet, maar je hebt nog heel wat verschillende manieren om de chicken wings te maken. Zo zijn bekende versies:

Buffalo Wings: Dit zijn gefrituurde of gebakken kippenvleugels die worden gegooid in een pittige saus op basis van hete pepers, meestal geserveerd met selderijstokjes en blauwe kaas- of ranchdressing om de hitte te temperen.

Barbecue Wings: Deze vleugels worden vaak gegrild of gebakken en geglazuurd met een zoete en hartige barbecuesaus.

Koreaanse Chicken Wings: Deze staan bekend om hun knapperige buitenkant en worden vaak bedekt met een zoete, pittige en kleverige saus.

Naked Wings: Dit zijn eenvoudige, ongepaneerde vleugels die vaak worden gegrild of gebakken zonder enige saus, maar soms met kruiden.

gefrituurde kip met vissaus karamel

Kip op de BBQ

Wel moet je als je deze chicken wings op de BBQ even opletten. Door de sticky marinade, moet je namelijk even weten hoe je ze maakt zonder dat ze vastplakken aan de BBQ. Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur. Dus niet te hoog.  Zorg ervoor dat het grillrooster schoon is en licht ingevet met olie om te voorkomen dat de kip blijft plakken.

BBQ tips

Ben je niet zo’n BBQ-pro? Ik help je een handje, naast de bovenstaande tips, heb ik er nog een paar van je.

  1. Gebruik een goed voorverwarmde BBQ
  2. Reinig en vet het grillrooster
  3. Gebruik olie op het vlees
  4. Draai het vlees niet te vroeg
  5. Gebruik een goede tang of spatel
  6. Grill op de juiste temperatuur
  7. Gebruik indirecte warmte voor langere gaartijden
  8. Gebruik niet te veel marinade

Geen BBQ weer? Geen probleem! Je kan deze chicken wings ook in de Airfryer maken.

Mil chicken wings miljuschka
Totale tijd15 minuten

Chicken wings van de BBQ

Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kilo chicken wings
  • 1 el sesamzaadjes
  • Sweet chili saus  optioneel

Voor de marinade

  • 80 ml sojasaus
  • 60 ml honing
  • 3 el mirin 
  • 1 el vers geraspte gember
  • 1 el vers geraspte knoflook
  • 1 el sesamolie

Bereidingswijze: 

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade even goed door elkaar en doe de kip hierbij. Meng vervolgens alles even goed door elkaar zodat alle kip onder de marinade zit.
  • Zet het in de koelkast en laat het minimaal een half uur maar liever een uur of langer marineren.
  • Steek de barbecue aan. Haal de kip uit de marinade. Leg de kippenboutjes op de barbecue. Gebruik eventueel een grillschaal om daar de kippenbouten op te leggen, zodat je zeker weet dat de kip niet aanbrandt.
  • Bak ze ongeveer 10 minuten op 180 graden op indirecte warmte tot ze goudbruin en krokant zijn. Mocht je de kippenboutjes in de oven willen bereiden, houd dan 20 minuten aan.
  • Draai de kippenboutjes op de helft van de tijd een keer goed om. Op die manier worden ze mooi goudbruin en lekker krokant.
  • Leg alle kippenboutjes op een schaal en serveer met de sesamzaadjes en eventueel een lekker saus erbij, bijvoorbeeld sweet chilisaus.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.