Broodjes met kreeft

Kreeft is pure luxe (maar veel makkelijker dan je denkt)

Kreeft heeft zo’n chique imago, maar geloof me: het is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. In deze lobster rolls draait alles om eenvoud en kwaliteit. Verse kreeft, een luchtig broodje, romige dressing, that’s it. De zachte, zoete smaak van kreeft matcht perfect met een frisse citruskick en knapperige selderij. En ja hoor, ook als je geen doorgewinterde chef bent, kun je dit gewoon fixen in je eigen keuken. Tip: gebruik gekookt kreeftenvlees uit de diepvries als je geen zin hebt in gedoe. Net zo lekker, en je waant je zo aan de kust van Maine. Kreeft = instant vakantiegevoel!

Kreeft als ultieme guilty pleasure

Soms mag je jezelf gewoon even goed verwennen. En geloof me: niks voelt zo luxe als een broodje vol verse kreeft. Dat zachte, sappige vlees… alsof je een hap uit de zee neemt, maar dan zonder zand tussen je tanden. Perfect voor een zomerse lunch, een feestelijk diner of gewoon omdat je het waard bent. Want hey, kreeft is niet alleen voor in een chique restaurant. Jij rockt dit gewoon thuis.

20150713 MH2A3192 scaled 1

Wat maakt kreeft zo speciaal?

Kreeft heeft een zachte, lichtzoete smaak die je echt nergens anders mee kunt vergelijken. Het is mals, smaakvol en een tikje decadent – en precies daarom zo lekker in combinatie met romige mayo, knapperige groente en een fluffy, geroosterd broodje. Je proeft de zee, het vakantiegevoel en een beetje luxe in elke hap. Of je ā€˜m nu zelf kookt of voorgekookt haalt: met kreeft steel je altijd de show.

Geen stress!

Kreeft klinkt misschien spannend, maar geloof me, je hoeft geen sterren chef te zijn om ermee te werken. Tegenwoordig scoor je makkelijk kreeftenvlees dat al gekookt en schoon is. Ideaal voor deze broodjes met kreeft. Gewoon even mengen met je dressing, broodje erbij en klaar. Binnen tien minuten zit je te smullen alsof je in een hippe beachbar aan de Amerikaanse oostkust zit. Kreeft zonder stress? Yes please!

Tip van mij:

Gebruik Ć©cht verse kreeft als je die kunt krijgen. Dat maakt het verschil tussen ā€˜lekker’ en ā€˜halleluja, wat is dit goed!’ Geen kreeft bij de hand? Je kunt ook kiezen voor kreeft uit de diepvries of zelfs surimi, maar als je gaat… dan liever meteen goed, toch?

Ga je dit maken? Vergeet niet een dikke klodder citroenmayonaise en een snufje bieslook toe te voegen. En serveer met een koud glas witte wijn of een frisse limonade met munt. Fancy, maar zonder gedoe… Precies zoals ik het graag heb.

20150713 MH2A3192 scaled 1
Totale tijd20 minuten

Broodjes met kreeft

Het perfecte broodje met een tikkeltje luxe
Nog geen beoordelingen
Printen

Ingrediƫnten

2 portie(s)

Ingrediƫnten

  • 1 kreeft
  • water met ijsblokjes
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 2 hotdog-broodjes
  • 1 citroen
  • 50 gram boter

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Breng een pan met water aan de kook. Zet het mespunt op de kop van de kreeft en druk deze er in ƩƩn beweging compleet doorheen. Met deze handeling is de kreeft direct dood.
  • Stop de kreeft vervolgens in de pan met kokend water. De kooktijd is 1 minuut per 100 gram kreeft; een kreeft van 500 gram moet dus 5 minuten koken.
  • Haal hierna de kreeft uit het kokende water en leg hem direct in een bak met ijswater (je kunt ook je schone gootsteen vullen met koud water en ijsblokjes). Op deze manier koel je de kreeft terug en zal hij niet verder garen.
  • Breek de kreeftenpoten eraf en gebruik het begin van je mes om de schaal te breken zodat je het vlees er uit kan halen. Snij de rest van de kreeft doormidden en haal het bovenste stuk weg; hier zitten namelijk de ingewanden van de kreeft. Haal uit het onderste gedeelte (de staart) al het vlees. Dit gaat erg makkelijk; je kan dit er zo uitlepelen.
  • Smelt de boter in een pannetje. Snijd het vlees in hapklare stukken. Snij de broodjes open, beboter deze met een beetje boter en rooster ze aan beide kanten in een koekenpan of grillpan. Doe op elk broodje flink wat kreeftenvlees. Besprenkel met citroensap en lepel de gesmolten boter eroverheen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.