Hartige gehaktschotel met zoete aardappelpuree

Hartige gehaktschotel met zoete aardappelpuree

Vandaag in de serie diepvriesgerechten een heerlijke ovenschotel. Een hartige gehaktschotel met lekker veel groente erop en erdoor. Ik maak de gehaktschotel meestal met een combinatie van zoete aardappel, wortel en aardappel, maar je kunt dit ook prima vervangen voor bijvoorbeeld pompoen.

Zelfde kleur en qua smaak komt het erg overeen.

Je kunt deze schotel bovendien heel goed invriezen. Leftovers of de hele schaal tegelijk. Je kunt er zelfs voor kiezen om het in te vriezen zonder dat het eerst in de oven gaat. Dat is dan niet nodig en kun je prima doen nadat het uit de vriezer komt. Het gerecht blijft in de vriezer drie maanden goed. Zet er dus een datum op, zodat je nog weet hoe oud het gerecht is!

Maken van de gehaktschotel

Natuurlijk kun je de gehaktschotel ook prima meteen opeten. Je begint met het aanbakken van de ui. Voeg daarna de knoflook toe en het gehakt. Wil je dit overigens liever een vegetarische schotel maken dan kan dat ook heel goed. In dat geval vervang je het gehakt voor vegetarisch gehakt. Dat is de makkelijkste optie. Maar je kunt in plaats van het gehakt ook linzen gebruiken. Die doen het meestal goed in alternatieven zonder vlees.

De aardappels, wortels en de zoete aardappel kun je in een pan allemaal tegelijk koken. De zoete aardappel is wel wat eerder gaar dan de wortels en aardappels dus hou daar rekening mee met het snijden van de stukken. Die van de zoete aardappel mag dus wat groter zijn. 

Of begin met de aardappels/wortels en voeg de zoete aardappel iets later toe. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit, want je pureert het straks toch allemaal samen.  Je doet het gehaktmengsel in de ovenschaal en daarbovenop komt de puree. Dan nog even in de oven en je kunt de gehaktschotel op tafel zetten!

Gehaktschotel met zoete aardappel

Hartige gehaktschotel met wortel-zoete-aardappelpuree

Hoofdgerecht 4 personen
Bereiding: 40 minuten + 20 minuten oven
3.83 van 35 stemmen
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 personen
Calorieën 555 kcal

Ingrediënten
 

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 400 g rundergehakt
  • ½ bosje oregano blad grof gehakt
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • ½ runderbouillonblokje à 500 ml bouillon, verkruimeld
  • 2 el tomatenpuree
  • 150 g erwten diepvries, ontdooid
  • 500 g zoete aardappel geschild, in stukken
  • 300 g wortel geschild, in stukken
  • 200 g kruimige aardappels geschild, in stukken
  • 2 el crème fraîche

Instructies
 

  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Fruit de ui 5 minuten op laag vuur. Bak de knoflook 1 minuut mee en voeg dan het rundergehakt, de oregano en wat zeezoutvlokken en peper toe. Bak het gehakt in 5 minuten rul.
  • Strooi het verkruimelde bouillonblokje over het gehakt. Voeg de tomatenpuree en 150 ml kokend water toe. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag zodat het geheel rustig pruttelt en laat 15 minuten garen en indikken. Voeg de laatste 5 minuten de erwten toe.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Zet de zoete aardappel, wortel en aardappel in een laag gezouten water op het vuur, breng aan de kook en kook 15 minuten.
  • Giet de aardappels en wortel af, doe terug in de pan en stamp met de crème fraîche tot puree. Proef en breng indien gewenst op smaak met zeezoutvlokken en peper.
  • Proef het gehaktmengsel en breng indien gewenst op smaak met zeezoutvlokken en peper. Schep het in een ovenschotel en verdeel gelijkmatig. Verdeel de puree erover en bak de schotel 20 minuten in de oven.
  • Diepvriestip: Eventuele restjes kun je prima invriezen. Schep ze met een grote lepel in een diepvriesbakje. Het gerecht blijft 3 maanden goed.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 555kcalKoolhydraten: 54gProteine: 24gVet: 28gVerzadigde vetten: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 71mgNatrium: 321mgKalium: 1373mgVezels: 10gSuiker: 16gVitamine A: 30595IUVitamine C: 37mgCalcium: 117mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.