Hoe bewaar je eten het beste in de vriezer?

Categorieën: Kooktips

Hoe bewaar je je eten het beste in de vriezer

De vriezer is je beste vriend, zeker nu we met z’n allen veel meer thuis zitten en koken. Hoe vervelend deze periode ook is, het is ook hét moment om je vriezer eens goed op te ruimen en te koken met wat je nog in huis hebt.

Maar hoe kun je eten het beste invriezen en hoe lang blijven producten goed in de vriezer? Ik vertel het je graag.

Houdbaarheid in je vriezer

De ideale temperatuur voor je vriezer is -18 °C. Vries de producten altijd direct na aankoop of bereiden in! Veel eten blijft zo een paar maanden tot wel een jaar goed, maar daar zit wel verschil in. Ik licht een paar items uit:

Brood – 1 maand
Brood blijft helaas niet heel lang lekker in de vriezer, probeer het te beperken tot een maandje.

Groente – 1 jaar
Kook groente kort voor, laat ze afkoelen en vries ze dan direct in. Sommige groenten die veel water bevat (zoals sla en komkommer) zijn niet geschikt om in te vriezen.

Peulvruchten 

Heb je veel peulvruchten gekookt, zoals bonen, kikkererwten of linzen? Ideaal om in te vriezer! Daar blijven ze zeker 3 maanden goed.

Fruit – tot 1 jaar

Haal bananen uit de schil, pureer ze (of stamp fijn in de vriezerzak zelf) en je hebt altijd een goede basis voor smoothies of bananenbrood in de vriezer. Ook veel ander fruit, zoals druiven, aardbeien en bessen, zijn top om altijd erin te hebben liggen. Of wacht dat je van tropisch fruit, zoals stukjes mango of schijven ananas?

Vis – 3-6 maanden
Witvis zoals kabeljauw is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Altijd fijn om bij de hand te hebben voor een gezonde doordeweekse maaltijd. Vettere vis, zoals zalm, is ingevroren ongeveer 3 maanden houdbaar.

Gevogelte – 3 maanden
Heb je kip of kalkoen gekookt, dan is deze ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. Rauwe kip een stukje langer, ongeveer 9 maanden.

Vlees

Check online, bijvoorbeeld op www.voedingscentrum.nl, even wat de ideale vriezerduur is voor verschillende soorten vlees. Gehakt of varkensvlees blijft bijvoorbeeld wat korter goed dan rundvlees.

Handige producten

Ik zweer bij plastic druk-en-sluit zakjes, ik heb ze in alle vormen en groottes in de kast liggen. HEMA en Ikea heeft hele goede exemplaren die niet duur zijn. Ook verrassend handig zijn muffinvormen en ijsblokjesvormen, hier kun je heel slim jus, beslag of deeg in invriezen. Zodra het bevroren is tot een vaste consistentie, haal je het uit de vorm en doe je het over in een plastic vriezerzakje. Vergeet niet met een stift erop te schrijven wát het is en op welke datum je het hebt ingevroren.

Hoe bewaar je eten het beste in de vriezer?

Zo kun je het beste ontdooien

Handig hoor, zo’n vriezer vol lekkere ingrediënten. Maar hoe kun je deze kliekjes het beste ontdooien? 

Het allerbeste is om ze 1 dag van tevoren in de koelkast te leggen, in een grote schaal om eventueel vocht op te vangen. Zo wordt het geleidelijk aan ontdooid en wordt de kwaliteit het beste behouden.

Heb je iets meer haast? Ontdooien in de magnetron kan ook, zeker met kleinere producten. Check wat de ideale ontdooi-stand is van je magnetron, doe het ’t liefste op een zo laag mogelijk wattage. Dat kost iets meer tijd, maar ook hier geldt: de kwaliteit blijft beter behouden. Keer of schep de kliekjes regelmatig tussendoor om.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.