Mijn ideale bouillon recept: voor kipbouillon en groentebouillon

Tijd

Categorieën: Basis, Groente, Recept, Soep

Het lekkerste van een bouillon is als je die ook helemaal zelf gemaakt hebt. Een bouillonblokje op zijn tijd moet natuurlijk kunnen, maar bedenk wel dat daar heel veel smaakmakers en zout in zitten. Vandaar dat ik hier een groente recept met je deel dat je helemaal zelf kunt maken. Een zelfgetrokken bouillon zit namelijk vol goede stoffen. Het helpt je je immuunsysteem verbeteren, is goed tegen cellulitis en heeft een geweldige umami-smaak. Ken je de kippenbouillon nog van je oma als je ziek was vroeger? Dit recept is dan ook een natuurlijke penicilline voor je. Zelf bewaar ik altijd alle karkassen en schillen om daar zo een keer in de week een heerlijke bouillon van te trekken.

Mijn ideale bouillon recept: voor kipbouillon en groentebouillon

Het duurt even om te maken, maar dan heb je ook wat! Wil je ook genieten van dit heerlijke en gezonde recept? Volg dan de hieronder beschreven stappen en maak mijn zelfgetrokken bouillon met kip en/of groente.

Allereerst steek je de kruidnagels in de uien. Doe alles samen in een grote pan en giet er ruim water overheen. Breng het geheel dan aan de kook. Op het moment dat het kookt draai je het vuur terug zodat het suddert. Laat de bouillon vervolgens 3 uur lang  sudderen. Schuim vooral het eerste half uur regelmatig af. Let op want de vloeistof kookt in. Dus op het moment dat er iets droog komt te staan, moet je zelf wat water toevoegen. Aan het eind van de rit zeef je de soep en kun je vervolgens heerlijke genieten van deze bouillon.

Tip 1: Heb je (te)veel gemaakt? Vries deze dan in in diepvrieszakjes.

Tip 2: Als je de kipkarkassen weglaat, verdubbel je de hoeveelheid groenten. Doe er ook 2 pastinaken bij en laat maar 20 minuten koken. Anders wordt de groentebouillon te sterk.

Groentebouillon

Bouillon recept (groentebouillon of kipbouillon)

No ratings yet
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 3 uur
Gang Soep
Keuken Basis
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

 • 3-4 kipkarkassen
 • 2 uien doormidden
 • 4 kruidnagels
 • 1 knoflookbol doormidden
 • 2 wortels geschild en in stukken
 • 2 preien schoongemaakt en in vieren
 • 1 laurierblad
 • 8 peperkorrels
 • 7 gram zout
 • kruiden zoals tijm peterselie, rozemarijn eigenlijk wat je nog in de koelkast hebt liggen

Instructies
 

 • Allereerst steek je de kruidnagels in de uien. Doe alles samen in een grote pan en giet er ruim water overheen. Breng het geheel dan aan de kook. Op het moment dat het kookt draai je het vuur terug zodat het suddert. Laat de groente bouillon vervolgens 3 uur lang sudderen. Schuim vooral het eerste half uur regelmatig af. Let op want de bouillon kookt in. Dus op het moment dat er iets droog komt te staan, moet je zelf wat water toevoegen. Aan het eind van de rit zeef je de soep en kun je vervolgens heerlijke genieten van deze bouillon.
 • Tip 1: Heb je veel bouillon gemaakt? Vries deze dan in in diepvrieszakjes.
 • Tip 2: Als je de kipkarkassen weglaat, verdubbel je de hoeveelheid groenten. Doe er ook 2 pastinaken bij en laat 20 minuten koken. Anders wordt de groente bouillon te sterk.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!