Bloemkool tempura met spicy harissa-dip

Tijd

Oh, wat ben ik dol op tempura: het knapperige jasje dat je aan talloze ingrediënten kunt geven. Dit Japanse beslag maak je met bloem, maizena en bakpoeder en – het geheime ingrediënt – ijskoud sprankelend mineraalwater. De bubbeltjes in het water geven de tempura de beroemde knapperige korst.

Tempura: een Japans frituurbeslag

Grote garnalen, stukjes kip maar ook zeker groenten worden éxtra feestelijk en lekker door zo’n krokant tempura-beslag eromheen. In dit recept maakte ik bloemkool tempura, want deze stevige groente leent zich perfect voor een gefrituurd tempura-jasje. Maar je kunt ook zeker andere soort groenten kiezen: denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen, sperziebonen, groene asperges, paprika, courgette (of courgettebloemen!).

Wist je trouwens dat tempura oorspronkelijk niet Japans, maar Portugees is? Het werd in de 16de eeuw door Portugezen in Japan geïntroduceerd. Inmiddels zien we het echter als een écht Aziatisch recept.

Een spicy harissa-dip

Ik serveer deze gefrituurde bloemkool met een spicy harissa-dip. Harissa is een pittige rode saus, gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Je vindt harissa vaak in Noord-Afrikaanse keukens.

Kun je geen harissa vinden? Gebruik dan sambal, sriracha of chilisaus.

Bloemkool tempura

Bloemkool tempura

Bloemkool tempura met spicy harissa-dip

Dit gerecht is als bijgerecht voor 4 personen of als borrelhapje voor 8-10 personen
5 van 1 stem
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 150 g bloem
  • 35 g maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 300 ml sprankelend mineraalwater gekoeld
  • 400 g kleine bloemkoolroosjes van ca. 1 kleine bloemkool
  • olie om in te frituren
  • sesamzaadjes
  • zeezoutvlokken

Harissadip

  • 75 gr harissa toko
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 el rijst- of wittewijnazijn
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 lente-ui in dunne ringen

Instructies
 

  • Verwarm een frituurpan met olie tot 180 °C.
  • Doe voor de harissa-dip de harissa, ahornsiroop, azijn en knoflook in een hakmolentje en maal tot een gladde dip. Schep in een kommetje en bestrooi met de lente-ui.
  • Meng de bloem, de maizena, zout en het bakpoeder door elkaar in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet er geleidelijk het (koude!) mineraalwater bij, terwijl je al kloppend met een vork het bloemmengsel door het water mengt. Klop tot je een glad beslag hebt.
  • Wentel de bloemkoolroosjes in het beslag en frituur ze, in porties, 2-3 minuten in de hete olie. Schep ze zodra ze licht goudbruin zijn met een schuimspaan uit de olie. Laat ze uitlekken terwijl je de rest van de roosjes frituurt.
  • Bestrooi de bloemkool tempura met sesamzaadjes en zeezoutvlokken. Serveer met de harissa-dip.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!