Wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip

1 uur

Op zoek naar een plantaardige maaltijd die de smaakpapillen prikkelt? Kies dan voor de wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip. Ook lekker als snack.

Falafel: de delicatesse uit het Midden-Oosten

Plantaardig eten is steeds meer in opkomst, en falafel is hét gerecht als je (een dag) vlees wil overslaan. Dit traditioneel Midden-Oosters gerecht zie je vaak in de vorm van streetfood. Het zijn balletjes gemaakt van kikkererwten, specerijen en kruiden. Je kunt de balletjes bakken of frituren, los eten of in een pita. In dit recept maak ik ze niet alleen van kikkererwten, maar voeg ik er ook wortel aan toe. Voor extra smaak, sappigheid én structuur. De ideale vleesvervanger!

Een luchtige feta-dip

Falafel is heerlijk in combinatie met tahini (romige sesampasta), hummus en frisse condimenten, zoals komkommer en salades. In dit recept maak ik een luchtige dip van feta. Dit is een Griekse witte kaas met een zurige, zoute en vooral lekker romige smaak. Ik mix, met behulp van een staafmixer, hakmolentje of keukenmachine, de feta met water, en breng de dip op smaak met koriander en zwarte peper. Een verrukkelijke combinatie met de wortel-kikkererwten falafel. 

Ook heel erg lekker: pita falafel met frisse tahinisaus.

Zelfgemaakte falafel bewaren

Falafel over? Geen probleem. Je kunt het zowel in de koelkast als vriezer bewaren. In de koelkast blijft deze lekkernij maximaal 4 dagen goed. De vriezer houdt de falafel veel langer goed (maximaal 3 maanden). Zorg er in beide gevallen voor dat je ze in een luchtdichte container plaatst om uitdroging te voorkomen. Zodra je de falafel wilt gebruiken haal je het uit de vriezer en laat je het in de koelkast ontdooien. Ook handig voor als je een grote voorraad wil maken. 

Het recept voor deze zelfgemaakte wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip vind je hieronder. 

Wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip

Wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip

Wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip

No ratings yet
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Snack
Porties 16 stuks

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • staafmixer

Ingrediënten
 

  • 600 g wortels geschild en in plakjes
  • 1 blik kikkererwten van 400 g uitgelekt
  • 100 gram bloem
  • 1/2 bosje koriander 4 steeltjes fijngesneden, blad fijngehakt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 ei losgeklopt
  • zout en zwarte peper
  • 200 g feta
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Kook de wortel in 20 minuten gaar in gezouten water. Giet af, doe terug in de pan en laat uitdampen. Maal de wortel en kikkererwten in een keukenmachine tot het bijna, maar nog niet helemaal, glad is. Schraap in een mengkom en laat even afkoelen.
  • Voeg de fijngesneden koriandersteeltjes, de helft van het korianderblad, de knoflook, het komijnpoeder, het korianderpoeder, het ei, bloem en wat zout en peper toe. Roer door elkaar en verdeel vervolgens in 16 balletjes van gelijke grootte. Leg ze op een bord en zet 30 minuten in de koelkast.
  • Brokkel intussen de feta in een smalle, hoge maatbeker. Voeg 100 ml water toe en maal er een staafmixer een luchtige dip van. Roer er de rest van het gehakte korianderblad en wat zwarte peper doorheen en zet in de koelkast.
  • Bedek de bodem van een grote koekenpan met zonnebloemolie. Verhit op middelhoog vuur en bak hierin de falafels in ongeveer 5 minuten rondom bruin en vanbinnen gaar. Serveer de falafels met de luchtige fetadip. Ook lekker in een pitabroodje.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.