Bladerdeegtaart met bloemkool en kaas

1 uur 20 minuten

Vandaag maak ik een bladerdeegtaart met bloemkool en kaas. Een ge-wel-dige combinatie voor een hartige taart, en een goed basisrecept voor de dagen dat je wat minder tijd hebt, en als je soms even niet meer weet wat je iedereen moet voorschotelen!

Bloemkool

Bloemkool is een van de populairste groenten in Nederland én ook ik ben erg gek op! Van juni tot november is bloemkool uit ons eigen land verkrijgbaar en is daarom echt een Hollandse favoriet. Het is een gezonde kool met veel vitamines en mineralen. Gaar de bloemkool niet te lang en nooit met te veel water, want dan verdwijnen deze gezonde voedingsstoffen. We kennen allemaal de doorgekookte bloemkool van vroeger nog wel… En dat is nu precies wat we niet willen.

Maak ook eens mijn bloemkool tempura met spicy harissa-dip

Wat heb je nodig voor deze bladerdeegtaart?

Naast de bloemkool, is het handig om de juiste kaas in huis te halen. Smaken verschillen, maar het is vooral handig om voor een kaas te kiezen die goed smelt. Ik kies zelf altijd voor belegen, oude of Parmezaanse kaas. Deze kazen zijn wat pittiger en lekker in combinatie met de zoete vulling. Daarnaast koop zelf ik altijd een verse bladerdeegrol uit de koeling in de supermarkt, van bijvoorbeeld Tante Fanny. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor diepvriesbladerdeeg. Zorg dan wel dat je die met echte roomboter haalt!

Ik maakte dit gerecht in een ronde ovenschaal. Heb je die niet in huis? Kijk dan eens naar deze mooie ovenschaal van BergHOFF

Bladerdeegtaart met bloemkool

Bladerdeegtaart met bloemkool

Bladerdeegtaart met bloemkool en kaas

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen
Calorieën 693 kcal

Benodigdheden

  • Ronde ovenschaal van 22 cm

Ingrediënten
 

  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 rode uien in dunne ringen
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 1 tl suiker
  • 4 takjes tijm blad gerist
  • 2 el boter
  • 2 preien in ringen
  • 500 g bloemkoolroosjes
  • 1 el bloem
  • 250 ml melk
  • 75 g geraspte belegen kaas
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • ca. 1½ rol vers bladerdeeg à 270 g

Instructies
 

  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een anti-aanbakpan. Bak hierin de rode ui in 5-10 minuten zacht en iets bruin. Voeg de balsamicoazijn, suiker en tijm toe en bak nogmaals 10 minuten.
  • Verhit intussen 1 eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel boter in een tweede koekenpan en bak hierin de prei op laag vuur 10-15 minuten. Kook de bloemkoolroosjes 8 minuten in kokend water. Giet af.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor en bak enkele minuten mee. Giet langzaam de melk erbij terwijl je non-stop roert en laat op laag vuur indikken tot een dikke saus. Roer er van het vuur af de belegen kaas doorheen, met zout en peper. Schep de bloemkoolroosjes, ui en prei erdoor.
  • Verhit de oven voor op 180 °C. Rol 1 rol bladerdeeg uit op je werkvlak en bekleed hiermee de bodem en randen van een ronde ovenschaal van ongeveer 22 cm. Prik gaatjes in de bodem en bak de taartbodem 10 minuten zonder vulling in de oven. Haal uit de oven, schep het bloemkoolmengsel er in en maak de deegrand iets vochtig. Leg het overgebleven deeg over de bloemkoolvulling. Druk de randen dicht en snijd het teveel aan deeg weg. (Versier eventueel de bovenkant met wat van de restjes deeg, waar je een figuurtje uit steekt.)
  • Bak de bladerdeegtaart 35 minuten in de oven, of tot de bovenkant mooi goudbruin en knapperig is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 693kcalKoolhydraten: 55gProteine: 16gVet: 47gVerzadigde vetten: 16gPolyunsaturated Fat: 4gMonounsaturated Fat: 24gTrans Fat: 1gCholesterol: 41mgNatrium: 411mgKalium: 689mgVezels: 5gSuiker: 12gVitamine A: 1258IUVitamine C: 71mgCalcium: 286mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.