Bijgerecht recepten

Pan de Muerto met hot choco

Samenvatting

 • Voorbereiden 1 uur, 15 min.
 • Bereiden 30 minuten
 • Extra tijd 3 uren
 • Aantal personen 12

Ingredienten

500 gr bloem

2 el gedroogde gist

100 gr suiker

1 tl zout

160 gr boter op kamertemperatuur en nog eens 30 gr boter om te bestrijken na het bakken

4 grote eieren

rasp van 2 sinaasappels

60 ml warm water

1 ei, licht geklopt om het brood te bestrijken

suiker om brood te bestuiven

Sharing is caring!

Dia de los Muertos

Vandaag is het de “Day of the Dead” in Mexico. Dia de los Muertos is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag, ook al kun je het in de rest van Latijns Amerika ook nog wel tegenkomen. De Pan de Muerto is een zoet brood wat in de week voorafgaand aan Dia de los Muertos veel gebakken wordt. En… nu kun je dat dus ook eens thuis proberen.

Botjes

De versiering aan de bovenkant van de pan de muerto moeten botjes voorstellen. Enige fantasie komt hier wel bij van pas. Maar het brood is minder ingewikkeld dan je wellicht in eerste instantie denkt, al vergt het wel wat tijd om te maken.

Bijgaand recept is geschikt voor twee grote broden of meerdere kleintjes.

Pan de muerto
Voor het de oven in gaat ziet het brood er zo uit.

Hete oven

Helaas ging er iets fout bij het bakken van de broden waardoor het bleef rijzen en je uiteindelijk de botjes niet meer zo goed terugziet. Ik zette namelijk de oven per ongeluk uit toen de broden erin gingen. Niet de beste manier om brood te bakken, al is het uiteindelijk nog wel goed gekomen.

Bak je het wel zoals het hoort en zoals je het in hieronder uitgeschreven recept terug vindt, dan blijven de “botjes” wel goed op het brood zichtbaar.

Pan de Muerto

Pan de Muerto

Aantal personen: 12
Voorbereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 3 uren
Totale tijd: 4 uren 45 minuten

Ingrediënten

 • 500 gr bloem
 • 2 el gedroogde gist
 • 100 gr suiker
 • 1 tl zout
 • 160 gr boter op kamertemperatuur en nog eens 30 gr boter om te bestrijken na het bakken
 • 4 grote eieren
 • rasp van 2 sinaasappels
 • 60 ml warm water
 • 1 ei, licht geklopt om het brood te bestrijken
 • suiker om brood te bestuiven

Instructies

 1. Doe bloem, 80 gr boter (de helft dus) en 50 gr van de suiker in een mengkom van een mixer. Gebruik de deeghaken om het deeg 2 minuten goed te mengen. Voeg de gist en het warme water toe en meng tot alles goed bij elkaar is gekomen.
 2. Voeg vervolgens de tweede portie van 80 gr boter toe, de sinaasappelrasp, de rest (50 gr) van de suiker en meng na elke toevoeging goed door tot je een zacht deeg hebt.
 3. Haal het deeg uit de mixer en kneed het met de hand (of met de machine) tot je een zacht en soepel deeg over hebt gehouden. Als het te plakkerig is voeg je nog wat extra bloem toe.
 4. Bestrijk de binnenkant van een grote kom met wat olie, doe het deeg erin en dek af met plastic folie. Laat op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in volume. Dit duurt 45 minuten tot een uur.
 5. Na het rijzen stort je het deeg uit op je aanrecht. Haal 300 gr van het deeg af en leg dit opzij (dek even af met folie om te voorkomen dat het uitdroogt) Dit heb je later nodig om de botjes te vormen. Verdeel de rest in twee gelijke stukken
 6. Zet alvast twee bakplaten klaar met bakpapier.


Shapen van het brood

 1. Neem de twee stukken deeg en vorm hiervan twee strakke bollen. Leg elke bol op een bakplaat. Druk heel lichtjes op het deeg.
 2. Neem nu het deeg dat je apart hebt gehouden en leg dit op een met bloem bestoven aanrecht. Werk de bloem door het deeg en verdeel dit vervolgens in zes stukken.Van twee van de stukken vorm je langwerpige rollen in de vorm van botten. Per brood heb je twee stukken nodig.
 3. Bestrijk de bollen die op de bakplaat liggen met het geklopte ei (meng het ei eerst met 1 el water) en leg de twee "botten" in een kruisvorm op het brood. Herhaal dit met de andere bol
 4. Eindig met de laatste twee stukken in een bal te draaien en plaats die bovenop de "botten in het midden. Zie de foto voor het de oven in ging.
 5. Dek de bakplaten af met plastic folie en laat het op een warme plek nog eens 1,5 tot 2 uur rijzen.
 6. Verwarm de oven voor op 180˚C.
 7. Voeg een snufje zout toe aan wat over is van je ei-water mengsel en bestrijk hier de broden mee voor ze de oven in gaan.
 8. Bak tot ze goudbruin en gaar zijn voor ongeveer 30 minuten.
 9. Laat volledig afkoelen en besmeer met de overgebleven boter en bestuif de broden met wat poedersuiker.
 10. Serveer het brood met Mexicaanse hot chocolate!

Nog meer lekkers