Basisrecept voor blondies

De blondie: zusje van de brownie 

Iedereen heeft vast wel een brownies gemaakt en gegeten, maar heb je wel eens een blondie gemaakt? Dit is namelijk het zusje van de brownie. Veel mensen denken dat er standaard witte chocolade in blondies zit, maar niets is minder waar. Je kunt witte chocolade zeker toevoegen, maar officieel is blondie een combinatie van boter, vanille en bruine suiker. Misschien hadden ze het dan toch beter karamellie kunnen noemen…

Het recept dat wij vandaag gaan maken bevat echter wél witte chocolade en is daardoor extra smeuïg en licht van kleur. Ik maakte hem in een vierkant bakblik van 20 bij 20 centimeter

Het onopvallende onbekende zusje 

Velen kennen de blondie nog niet, terwijl deze eerder dan de brownie is ontstaan. Zo blijkt dat deze cake al 10 jaar voor de brownie ontstond, namelijk aan het eind van de negentiende eeuw. Terwijl de allereerste brownie pas in 1905 zou zijn ontwikkeld. Weer wat geleerd! Tijd om aan de slag te gaan met het basisrecept voor blondies. 

Maak ook eens mijn hartvormige blondie met frambozen-botercrème

Basisrecept voor blondies

Basisrecept voor blondies
Totale tijd1 uur 35 minuten

Basisrecept voor blondies

3.99 van 222 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 150 gr roomboter + extra
  • 200 gr lichte basterdsuiker
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 stuks eieren
  • 1/4 tl zout
  • 100 gr witte chocolade

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160 ºC. Smelt de boter in een steelpan en haal de pan van het vuur. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
  • Klop de eieren met de suiker met een (hand)mixer in ca. 7 minuten luchtig; tot het mengsel heel licht van kleur is en in volume is verdubbeld.
  • Zeef het bakmeel en het zout boven de kom met de eieren. Spatel voorzichtig door elkaar. Spatel dan de gesmolten boter erdoor.
  • Hak de chocolade grof en spatel door het beslag. Doe in de bakvorm en strijk glad.
  • Bak in het midden van de oven in ca. 30-35 minuten gaar, tot een satéprikker of een scherp mesje er schoon uit komt.
  • Haal uit de oven en laat 45 minuten afkoelen in de koelkast. Snijd de blondie in 12 gelijke stukken.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.