Basisrecept voor angel food cake

40 minuten

Angel food cake, ook wel angel cake, is een heerlijk luchtig biscuitgebak dat je maakt van eiwitten, bloem, fijne kristalsuiker en poedersuiker. Er wordt geen boter gebruikt: het luchtig geklopte eiwit maakt deze cake juist zo mals.

Hieronder deel ik mijn basisrecept voor angel food cake. Hiermee kun je volop variëren! Ik bakte ‘m in een tulbandvorm.

Een indrukwekkend mooi verhaal

Angel food cake is een Amerikaanse cake. De naam verwijst naar de textuur: deze cake is namelijk zo licht, dat engelen het zouden kunnen eten zonder verzwaard te worden. Hierdoor konden ze blijven vliegen. In sommige culturen wordt dit verhaal zodanig letterlijk genomen, dat het terugkomt in hun rituelen.

Zo wordt de angel food cake in de Afro-Amerikaanse cultuur vaak geserveerd bij begrafenissen. De cake staat voor het idee dat de overledene in de hemel tussen de engelen leeft. In andere culturen wordt de angel cake juist gebruikt als bruidstaart. Door deze taart zou het bruidspaar gezegend worden door de engelen. Bijzonder en mooi al deze verhalen, nietwaar? Dit geeft de taart in mijn ogen een hele andere lading. 

Angel food cake: luchtig en hemels

Deze cake is zo zacht en sponzig van structuur, dat het zonde is om ‘m verkeerd aan te snijden. En ja, dat heb ik zeker al eens gehad… De cake is dusdanig luchtig, dat je deze tijdens het snijden met een normaal mes samenperst. Gebruik daarom het liefst een gekarteld broodmes. Hiermee blijft de cake in perfecte staat. 

De cake is lekker an sich, maar kan je ook afwerken met een topping. Kies bijvoorbeeld voor glazuur of een dikke stroperige vruchtensaus. Dit geeft je creatie nét dat beetje extra. 

Angel food cake

Angel food cake

Basis angel food cake

4.34 van 21 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • mixer met mengkom
  • (tulband)vorm van 26 cm (inhoud 2,4 liter)

Ingrediënten
 

  • 340 gr eiwitten
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl vanille extract
  • Snufje zout
  • 170 gr fijne kristalsuiker
  • 140 gr bloem
  • 140 gr poedersuiker

Instructies
 

  • Ontvet je kom en wrijf na met wat citroensap.
  • Doe de eiwitten, citroensap, zout en vanille extract in de kom.
  • Klop tot het een schuimig mengsel is.
  • Voeg dan de fijne kristalsuiker toe en klop tot zich stijve pieken vormen.
  • Terwijl de eiwitten staan te kloppen, zeef je de bloem en poedersuiker 2-3 keer.
  • Als de eiwitten stijf zijn, voeg je het mengsel van bloem en poedersuiker lepel voor lepel toe, terwijl je de mixer op de laagste stand laat draaien.
  • Als alles is opgenomen zet je de mixer gelijk uit.
  • Schraap met een spatel even over de bodem en de zijkanten om er zeker van te zijn dat het goed vermengd is.
  • Giet het mengsel in de ingevette bakvorm (tulband) van 26 cm (inhoud 2,4 liter)
  • Bak de cake in 35 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Test met een prikker of de cake gaar is.
  • Laat de cake even afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.