Pruimen in je cake: zo kies je de beste en haal je het maximale uit hun smaak
Pruimen zijn een fantastische toevoeging aan bananencake vanwege hun rijke, bijna karamelachtige smaak en sappige bite. Wil je echt het beste uit je pruimen halen, dan is het belangrijk om goed rijpe exemplaren te kiezen: ze moeten lekker zacht aanvoelen en een volle, zoete geur hebben. Rijpe pruimen geven hun smaak beter af en zorgen voor een licht zurige tegenhanger van de zoete banaan. Ga je met verse pruimen aan de slag, snijd ze dan in kleine stukjes en dep ze een beetje droog; anders kunnen ze je beslag wat te nat maken. Gedroogde pruimen zijn ook een optie ā even weken in heet water en je hebt een smaakexplosie die je cake nog langer houdbaar maakt en een chewy textuur toevoegt.
Meer recepten met pruimen:Ā Pruimentaart met hazelnoot enĀ Pruimen-karnemelkbroodjes.
Voedzaam Ʃn veelzijdig
Een ander voordeel van bananencake met pruimen? Je krijgt niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een gezonde kick. Bananen zitten vol met kalium en natuurlijke suikers die zorgen voor een energieboost, terwijl pruimen rijk zijn aan vezels en antioxidanten ā goed voor je spijsvertering Ć©n je huid. Bovendien is deze cake ideaal om mee te variĆ«ren: voeg bijvoorbeeld wat gehakte walnoten of een vleugje kaneel toe voor extra pit. Of probeer een scheutje sinaasappelsap in het beslag voor een frisse twist. Zo kun je met deze bananencake eindeloos variĆ«ren en telkens weer nieuwe smaakcombinaties ontdekken.
Bananencake of bananenbrood
Vroeg of laat krijg je de discussie; is het nou een bananencake of is het een bananenbrood? Er zal ongetwijfeld geen duidelijke omschrijving zijn en hoe je het noemt is heel erg persoonlijk. Naar mijn mening heeft het verschil vooral te maken met de structuur van de cake.
Bananenbrood is steviger en compacter van structuur, terwijl bananencake juist luchtiger en zoeter is. Dit verschil komt vooral door de manier van bakken en de ingrediĆ«nten die je gebruikt. Bananenbrood wordt vaak gemaakt met wat minder suiker en boter, waardoor het meer op een stevig, bijna āgezondā tussendoortje lijkt dat je als ontbijt of snack kunt eten. Het gebruik van baking soda zorgt ervoor dat het brood een subtiele luchtigheid heeft, maar wel met die volle, donkere bananensmaak.
Bananencake, aan de andere kant, heeft meer boter en suiker in het beslag, waardoor het eindresultaat zachter en lichter is. Voor een cake voeg je vaak wat extra bakpoeder toe, wat zorgt voor een luchtige, bijna smeltende structuur. Bovendien krijg je bij bananencake die typische cakezoetheid die perfect werkt als traktatie bij de koffie of als dessert. En waar bananenbrood vaak in een klassieke broodvorm wordt gebakken, zie je bij bananencake eerder een ronde of rechthoekige bakvorm. Dus: ben je op zoek naar een voedzaam tussendoortje? Ga voor bananenbrood. Zin in een zachte, zoete lekkernij? Dan is bananencake met bijvoorbeeld sappige pruimen de perfecte keuze!
Nog meer bakken met bananen: Het beste bananenbrood uit de airfryeren Bananen tulband cake.

Bananencake met pruimen
Ingrediƫnten
- 375 gr ongeveer 4 geprakte banaan
- 75 gr boter of margarine op kamertemperatuur of gesmolten
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 125 gr suiker
- 200 gr bloem
- 160 gr polenta
- 1½ tl bakpoeder
- ½ tl bakingsoda
- 200 gr pruim ontpit en gehalveerd
- 1 el basterdsuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 ā.
- Meng de natte ingrediƫnten: de geprakte banaan, de boter of margarine, de eieren en de theelepel vanille extract door elkaar.
- Meng de droge ingrediƫnten; de suiker, bloem, polenta, bakpoeder en bakingsoda door elkaar.
- Meng nat en droog door elkaar.
- Stort in een ingevette bakvorm van 24 cm.
- Verdeel de pruimen erover en bestrooi met basterdsuiker.
- Bak 50 minuten af in de oven.
- Serveer met niet te zoete slagroom.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Bananencake met pruimen
Ingrediƫnten
- 375 gr ongeveer 4 geprakte banaan
- 75 gr boter of margarine op kamertemperatuur of gesmolten
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 125 gr suiker
- 200 gr bloem
- 160 gr polenta
- 1½ tl bakpoeder
- ½ tl bakingsoda
- 200 gr pruim ontpit en gehalveerd
- 1 el basterdsuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 ā.
- Meng de natte ingrediƫnten: de geprakte banaan, de boter of margarine, de eieren en de theelepel vanille extract door elkaar.
- Meng de droge ingrediƫnten; de suiker, bloem, polenta, bakpoeder en bakingsoda door elkaar.
- Meng nat en droog door elkaar.
- Stort in een ingevette bakvorm van 24 cm.
- Verdeel de pruimen erover en bestrooi met basterdsuiker.
- Bak 50 minuten af in de oven.
- Serveer met niet te zoete slagroom.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.