Aardbeientoetje in een potje: met kruimeldeeg en macadamia’s

Bubbels een aardbeien: match made in heaven

Zeg nou zelf: aardbeien en champagne zijn het Brad en Angelina van de culinaire wereld (maar dan zonder de drama). Die zoete, sappige aardbeien krijgen een juicy upgrade als je ze combineert met een klein scheutje champagne of prosecco. Het maakt het fruit net wat sprankelender en verleidelijker. Wil je het feestgehalte van je dessert naar een hoger niveau tillen? Marineer je aardbeitjes even in een plens bubbels voordat je ze in het potje doet. Klein detail, groots effect, je gasten gaan denken dat je een heuse dessertdiva bent.

De ster van dit aardbeientoetje: de macadamia

De macadamianoot groeit aan de macadamiaboom en komt oorspronkelijk uit Australië. De noot heeft een stugge schil en is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Deze noot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten en ook veel omega-7.  

De macadamianoot is rijk aan vitamine B en bevat veel mineralen. Ze zijn lekker, onwijs gezond en hebben veel voordelen. De vitamines dragen bij aan de energievoorziening en de mineralen zijn goed voor de gezondheid. Zo draag bijvoorbeeld zink bij aan een goede werking van je immuunsysteem en is magnesium van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel én je hersenen.

Ze zijn dus niet alleen heerlijk, maar hebben ook onwijs veel gezondheidsvoordelen. Deze macadamia topping is dan ook niet te missen in dit aardbeientoetje! Ook lekker om te maken met macadamianoten zijn deze knapperige nootjes uit de airfryer.

Het perfecte toetje in een potje

Dit aardbeientoetje is alles wat je wilt: romig, crunchy, fris en met dat tikkie luxe dankzij die gekarameliseerde macadamia’s. Het zachte van de mousse smelt weg op je tong, terwijl het kruimeldeeg zorgt voor die fijne bite. En dan die noten… jongens, die noten! Ze geven het geheel een bijna praline-achtig gevoel. In een potje geserveerd ziet het er ook nog eens superschattig uit, ideaal voor etentjes of gewoon een doordeweekse verwennerij voor jezelf. Want laten we eerlijk zijn: jij verdient dit.

Dessert in een potje miljuschka
Totale tijd45 minuten

Dessert in een potje: met aardbeienmousse, kruimeldeeg en gekarameliseerde macadamia’s

5 van 5 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 100 g koude boter
  • 100 g suiker
  • 1 snufje zout
  • 200 g bloem
  • 50 g kokos

Gemarineerde aardbeien

  • 10 aardbeien
  • 100 ml champagne

Aardbeienmousse

  • 125 g aardbeien
  • 250 ml slagroom
  • 170 g Griekse yoghurt
  • 4 el poedersuiker
  • 1 el suiker

Gekaramelliseerde macadamianoten

  • 125 g suiker
  • Handje macadamianoten

Bereidingswijze: 

Kruimeldeeg

  • Verwarm de oven voor op 170 ˚C.
  • Doe boter, suiker, snufje zout, bloem en kokos samen in een kom. Meng dit even goed door. Ik vind dit altijd het makkelijkste gaan met de hand, maar met een machine kan het ook. Hoe langer je mixt des te groter de kruimels worden. Verdeel de kruimels over een bakplaat in een dunne laag en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Gemarineerde aardbeien

  • Schenk de champagne in een kom, snij de aardbeien in kleine blokjes en voeg die toe aan de champagne. Laat dit even staan.

Aardbeienmousse

  • Om de aardbeienmousse te maken maak je de aardbeien schoon en deze pureer je.
  • Klop nu de slagroom tot een lobbig geheel met de suiker. De yoghurt schep je hier doorheen. Het mengsel verdeel je nu over twee kommen. De aardbeienpuree doe je door één kom, de andere kom blijft naturel.

Macadamianoten karamelliseren

  • Doe de suiker in een klein steelpannetje en laat dit rustig smelten. Eenmaal gesmolten breng je het aan de kook en je laat het karameliseren. Voeg de macadamianoten toe, draai ze even door de karamel en stort het dan op een bakplaat met bakpapier. Laat het zo uitharden.

Opbouwen

  • Om de potjes op te bouwen doe je onderin eerst wat crumble. Daarbovenop een laagje aardbeienmousse, dan wat van de gemarineerde aardbeien. Dan weer yoghurtmousse. Eindig met nog wat crumble en de gekarameliseerde macadamianoten. Hak deze wel eerst even wat kleiner. Top het af met nog een laatste champagne aardbei.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Dessert in een potje met aardbeienmousse kruimeldeeg en gekarameliseerde macadamias2
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.