De ster van dit aardbeientoetje: de macadamia
De macadamianoot groeit aan de macadamiaboom en komt oorspronkelijk uit Australië. De noot heeft een stugge schil en is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Deze noot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten en ook veel omega-7.
De macadamianoot is rijk aan vitamine B en bevat veel mineralen. Ze zijn lekker, onwijs gezond en hebben veel voordelen. De vitamines dragen bij aan de energievoorziening en de mineralen zijn goed voor de gezondheid. Zo draag bijvoorbeeld zink bij aan een goede werking van je immuunsysteem en is magnesium van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel én je hersenen.
Ze zijn dus niet alleen heerlijk, maar hebben ook onwijs veel gezondheidsvoordelen. Deze macadamia topping is dan ook niet te missen in dit aardbeientoetje! Ook lekker om te maken met macadamianoten zijn deze knapperige nootjes uit de airfryer.
Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Dessert in een potje: met aardbeienmousse, kruimeldeeg en gekarameliseerde macadamia’s
Ingrediënten
- 100 g koude boter
- 100 g suiker
- 1 snufje zout
- 200 g bloem
- 50 g kokos
Gemarineerde aardbeien
- 10 aardbeien
- 100 ml champagne
Aardbeienmousse
- 125 g aardbeien
- 250 ml slagroom
- 170 g Griekse yoghurt
- 4 el poedersuiker
- 1 el suiker
Gekaramelliseerde macadamianoten
- 125 g suiker
- Handje macadamianoten
Bereidingswijze:
Kruimeldeeg
- Verwarm de oven voor op 170 ˚C.
- Doe boter, suiker, snufje zout, bloem en kokos samen in een kom. Meng dit even goed door. Ik vind dit altijd het makkelijkste gaan met de hand, maar met een machine kan het ook. Hoe langer je mixt des te groter de kruimels worden. Verdeel de kruimels over een bakplaat in een dunne laag en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Gemarineerde aardbeien
- Schenk de champagne in een kom, snij de aardbeien in kleine blokjes en voeg die toe aan de champagne. Laat dit even staan.
Aardbeienmousse
- Om de aardbeienmousse te maken maak je de aardbeien schoon en deze pureer je.
- Klop nu de slagroom tot een lobbig geheel met de suiker. De yoghurt schep je hier doorheen. Het mengsel verdeel je nu over twee kommen. De aardbeienpuree door je door een kom, de andere kom blijft naturel.
Macadamianoten karamelliseren
- Doe de suiker in een klein steelpannetje en laat dit rustig smelten. Eenmaal gesmolten breng je het aan de kook en je laat het karameliseren. Voeg de macadamianoten toe, draai ze even door de karamel en stort het dan op een bakplaat met bakpapier. Laat het zo uitharden.
Opbouwen
- Om de potjes op te bouwen doe je onderin eerst wat crumble. Daarbovenop een laagje aardbeienmousse, dan wat van de gemarineerde aardbeien. Dan weer yoghurtmousse. Eindig met nog wat crumble en de gekarameliseerde macadamianoten. Hak deze wel eerst even wat kleiner. Top het af met nog een laatste champagne aardbei.
- Recepten
- Bak met Miljuschka
- Bakrecepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Specials
- Valentijn recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
