Basisrecept voor appel-kruimeltaart: een makkelijk toetje
30 minuten
Een appel crumble vind ik echt goddelijk. Met dit basisrecept voor appel-kruimeltaart maak je dit snelle dessert!
Appel-kruimeltaart: een experiment dat goed heeft uitgepakt
Deze apple crumble taart is net even anders dan de klassieke appeltaart. Het is namelijk gemaakt van kruimeldeeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren (bak)ingrediënten schaars, en moesten mensen experimenteren met hetgeen wat wel beschikbaar was. Havermout en broodkruimels werden gebruikt – en zo ontstond de crumble. Het was goedkoop en makkelijk te maken.
Helemaal niet zo gek dat wij jaren later nog steeds verliefd zijn op dit recept. Vooral de appel-kruimeltaart is al decennia lang favoriet in Nederland.
Ook lekker en nét even anders: mijn appel kruimelcake
Een goede balans
Gelukkig zijn de ingrediënten die wij tegenwoordig gebruiken gewoon beschikbaar, en hoeven wij geen broodkruimels te gebruiken. Het deeg dat ik gebruik is aardig zoet door de bloem, boter en suiker, dus kies ik voor een friszure appel of een licht zoete appel. Dit zorgt voor een goede balans in deze appel-kruimeltaart. Ik zou niet zo snel een melige appel kiezen. Deze worden in de oven zacht en verliezen veel vocht, waardoor het deeg nat wordt.
Wil je de appel-kruimeltaart net iets gezonder maken? Vervang dan het bloem door speltbloem. Ik eet het stiekem ook wel eens als ontbijt… Een echte guilty pleasure als je het mij vraagt!
Basisrecept voor appel-kruimeltaart
Benodigdheden
- Ovenschaal van 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 200 gr koude boter
- 200 gr suiker
- Snufje zout
- 400 gr bloem
- 750 gr appels
- 1 tl kaneel
- 2 el suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de boter samen met de suiker en het zout in de kom en mix een minuutje met de hand of met een menghaak in de machine.
- Voeg dan ook de bloem toe en kneed of mix goed door elkaar. Als je het met de mixer doet: hoe langer je blijft mixen, des te groter zullen de kruimels uiteindelijk worden.
- Schil de appels en snij deze in blokjes. Meng de appel met de kaneel en de 2 el suiker en stort dit in de ovenschaal.
- Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak de appelkruimel-taart 30 tot 35 minuten. Lekker om te serveren met een grote bol vanille-ijs.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.