Basisrecept voor appel-kruimeltaart: een makkelijk toetje

30 minuten

Een appel crumble vind ik echt goddelijk. Met dit basisrecept voor appel-kruimeltaart maak je dit snelle dessert!

Appel-kruimeltaart: een experiment dat goed heeft uitgepakt 

Deze apple crumble taart is net even anders dan de klassieke appeltaart. Het is namelijk gemaakt van kruimeldeeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren (bak)ingrediënten schaars, en moesten mensen experimenteren met hetgeen wat wel beschikbaar was. Havermout en broodkruimels werden gebruikt – en zo ontstond de crumble. Het was goedkoop en makkelijk te maken.

Helemaal niet zo gek dat wij jaren later nog steeds verliefd zijn op dit recept. Vooral de appel-kruimeltaart is al decennia lang favoriet in Nederland.

Ook lekker en nét even anders: mijn appel kruimelcake

Een goede balans 

Gelukkig zijn de ingrediënten die wij tegenwoordig gebruiken gewoon beschikbaar, en hoeven wij geen broodkruimels te gebruiken. Het deeg dat ik gebruik is aardig zoet door de bloem, boter en suiker, dus kies ik voor een friszure appel of een licht zoete appel. Dit zorgt voor een goede balans in deze appel-kruimeltaart. Ik zou niet zo snel een melige appel kiezen. Deze worden in de oven zacht en verliezen veel vocht, waardoor het deeg nat wordt. 

Wil je de appel-kruimeltaart net iets gezonder maken? Vervang dan het bloem door speltbloem. Ik eet het stiekem ook wel eens als ontbijt… Een echte guilty pleasure als je het mij vraagt!

Basisrecept voor appel-kruimeltaart

Basisrecept voor appel-kruimeltaart

Basisrecept voor appel-kruimeltaart

4.29 van 49 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dessert, Koek & Gebak
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal van 20 x 30 cm

Ingrediënten
 

  • 200 gr koude boter
  • 200 gr suiker
  • Snufje zout
  • 400 gr bloem
  • 750 gr appels
  • 1 tl kaneel
  • 2 el suiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de boter samen met de suiker en het zout in de kom en mix een minuutje met de hand of met een menghaak in de machine.
  • Voeg dan ook de bloem toe en kneed of mix goed door elkaar. Als je het met de mixer doet: hoe langer je blijft mixen, des te groter zullen de kruimels uiteindelijk worden.
  • Schil de appels en snij deze in blokjes. Meng de appel met de kaneel en de 2 el suiker en stort dit in de ovenschaal.
  • Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak de appelkruimel-taart 30 tot 35 minuten. Lekker om te serveren met een grote bol vanille-ijs.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.