Het is pompoentijd en dat betekent dat het tijd is om te genieten van deze prachtige groente. Pompoen kan gemakkelijk gecombineerd worden met verschillende kruiden en specerijen, waardoor je allerlei smaken kunt creëren. Zo maak ik een zoete pompoencake, een pittige pompoenstoof en een zure pompoen strudel. Pas wel op, jouw pompoen kan zomaar in een sprookje veranderen.
Pompoen
Pompoenen worden al duizenden jaren gegeten. De gezonde groente is familie van de meloen, courgette en komkommer. De groente heeft een harde schil en is zacht van binnen. Pompoen voegt niet alleen smaak toe aan gerechten, maar het kan ook fungeren als een gezond alternatief voor ingrediënten zoals boter of room. Pompoen voegt niet alleen smaak toe aan gerechten, maar het kan ook dienen als een gezond alternatief voor ingrediënten zoals boter of room. Pompoenen zitten namelijk boordevol met voedingsstoffen en zijn goed voor de spijsvertering. Van augustus tot en met november kun je van deze pracht genieten.
1. Gnocchi met pompoen-spinaziesaus en parmezaankrullen
Een hap van deze gnocchi met pompoen-spinaziesaus maakt mij helemaal warm van binnen. Het is een tongstrelende pasta, die je in een handomdraai op tafel zet. Het makkelijke aan deze pasta is de kant-en-klaar gekochte gnocchi. Aan jou alleen de taak om de romige pompoen-spinaziesaus in elkaar te flansen. Een eitje, toch?!
2. Antilliaanse pompoenpannenkoekjes
Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik liep rond op de foodmarket van Barber op Curaçao en was op zoek naar een warm zoet ontbijt. Ik rook kaneel, warme rozijnen en werd betoverd door de warme geur van de Antilliaanse arepa di pampuna (pompoenpannenkoekjes). Ik was meteen verkocht en besloot deze zoete kanjers zelf ook te maken. Nadat mijn pompoen een uurtje in de oven had gelegen, was het snel gepiept. Binnen 20 minuten zet je deze lekkere pompoenpannenkoekjes op tafel.
3. Pompoen zuurkool strudel met mosterdsaus
Dit gerechtje is toch wel bijzonder. Het is pittig, fris, zuur en kruidig en wellicht niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan een pompoengerecht. Toch is de pompoen-zuurkool strudel met mosterdsaus het proberen dik en dubbel waard. Ga los met de verrassende winterse vulling van zuurkool en flespompoen. Dat is toch bizar origineel in vergelijking met de welbekende apfelstrudel!
4. Spaghetti met pompoen en salami
Pasta just never get’s boring! Dat bewijst deze heerlijke spaghetti met pompoen en salami. Tijdens het koken van de saus van deze veelzijdige pasta moet ik mezelf echt inhouden om de lepel niet tien keer af te likken. Voor dit recept maakte ik de spaghetti met een aantal van mijn favoriete ingrediënten: gebakken pompoen, champignons en paprika. Daarnaast bakte ik knapperige salami chips om het feestje helemaal compleet te maken.
5. Hartige taart met pompoen, bieslook en bacon
Een heerlijke hartige taart met pompoen, bieslook en bacon is perfect voor een regenachtige dag in het weekend. Ik gebruik voor dit recept filodeeg – dat geeft een super krokant korstje. De vulling maak ik van pompoen, knoflook, bieslook, bacon en Zwitserse Emmentaler kaas. De slagroom en eieren zorgen voor de binding en romigheid.
6. Pompoenijs
Een heerlijk toetje, een late night snack of gewoon ijs cravings? Dan is dit recept voor pompoen-ijs met kardemom perfect voor jou. Voor dit recept heb je ook geen ijsmachine nodig, wat het nog makkelijker maakt. Wat je wel nodig hebt, vertel ik je in het recept. Het is so freaking easy!
7. Pittige pompoenstoof met kaasknoedels
Op zoek naar een gerecht om je smaak te prikkelen? Dan is deze pittige pompoenstoof met kaasknoedels hét gerecht voor jou. De hoofdingrediënten van de stoof zijn pompoen en zoete aardappelen. Het stoofpotje breng ik op smaak met sambal oelek, gerookt paprikapoeder, zout en peper. Ik top het af met zachte, kruidige en vooral hartige kaasknoedels. Daarbij maak ik een saus van zwarte bonen met chilisaus, en tomatenblokjes. Jammie!
8. Thaise pompoen curry uit de oven
Aziatisch eten, ik ben er helemaal weg van! Het fijne aan deze keuken is dat je ontzettend veel kunt variëren en experimenteren. Dit keer maak ik een heerlijke pompoen curry met rode currypasta en lekker veel groente. Voor deze pompoen curry gebruik je geroosterde pompoen. De pompoen rooster je met de rode currypasta zodat het geheel extra veel pit krijgt en pas later voeg je in de ovenschaal kokosmelk toe. Net even andere en makkelijk te maken uit de oven!
9. Pompoencake
Sommigen van jullie zullen denken: ew, dat klinkt niet lekker, maar geloof me, deze cake zal je smaakpapillen verbluffen. Deze pompoencake is zowel heerlijk zoet, als hartig en zit bomvol smaak. Maar wees gewaarschuwd, deze cake kan verslavend zijn. Na die eerste hap ben je verkocht en kun je niet stoppen met eten. Misschien is dat wel de reden waarom pompoenen zo groot zijn: zodat je er heel veel van deze zalige cake mee kunt maken.