5x Gerechten waar je het warm van krijgt

Miljuschka kou winter

Brrr wat een kou! Na de afgelopen dagen heb ik enorm behoefte aan comfort maaltijden en warme drankjes. Zo kan ik enorm genieten van een goede kom erwtensoep of zo’n bowl ramen waar de stoom nog van afkomt. Oeh, en dan heb ik het nog niet gehad over mijn magische chocolademelk. Heb jij hier ook zo’n zin in? Dan lijken we meer op elkaar dan je denkt. Om dat te vieren, zet ik mijn vijf favoriete comfort gerechten voor je op een rijtje.

Erwtensoep

Snert: zo maak je Hollandse erwtensoep

Op een koude winterdag is er niets lekkerder dan een warme kop erwtensoep. Deze dikke warme soep, gemaakt van spliterwten, is een echte winterse traditie. De erwtensoep wordt traditioneel geserveerd met rookworst, roggebrood en katenspek. Zodra je varkenspootjes of krabbetjes aan de erwtensoep toevoegt én de soep een dag laat staan, mag je deze Hollandse pot trouwens pas snert noemen. Try it out people!

2. Ramen

ramen noodle bowl

Als je het over comfort food hebt, dan mag een heerlijke ramen noodle bowl niet in het lijstje ontbreken. Ramen komt van oorsprong uit Japan waar het dan weer een aanpassing is op de Chinese tarwenoedels. Je kunt met ermee variëren zoals je zelf wil, want wat je er op doet, is afhankelijk van je eigen smaak en wensen. Ik koos hier voor een topping met lekker veel paddenstoelen, tofu en bok choy, maar ga wild met wat jij top vindt en maak dit gerecht ongekend lekker!

3. Stoofschotel met bokbier

Stoofschotel met bokbier

Verlang jij nu ook zo naar een heerlijke stoofpot? Dan is de stoofschotel met bokbier het perfecte gerecht voor jou. Het is de ultieme comfort maaltijd die ervoor zorgt dat jouw huis de hele dag warm, gezellig en lekker ruikt. Deze stoofpot van rundvlees, groenten en bokbier is eigenlijk heel simpel, maar als je het goed doet, dan zal je dit gerecht nooit meer vergeten. Perfect voor een koude winterdag.

4. Aligot met Toulouse worstjes

Aligot met Toulouse worstjes en gekonfijte uien

Waar je me gerust voor wakker mag maken op een koude winternacht? Zonder twijfel mijn aligot met Toulouse worstjes. Aardappel-kaaspuree. Ik herhaal: aardappel-kááspuree. En dan ook nog met worst en gebakken uien, dit is toch een natte droom op je bord? Het is het perfecte gerecht voor iedereen die van aardappelen, kaas, knoflook en het gevoel van een voedselcoma houdt. Probeer jij het uit?

5. Espresso martini chocolademelk

Espresso martini chocolademelk Mil

De perfecte chocomel heb je al eens op? Yeah, right. Think again baby! Van mijn fantastische comfort drink, espresso martini chocolademelk, krijg ik het gelijk bloedheet. Het is alles wat je wil. Je hoeft enkel de twee beste werelden te combineren: koffie en chocolademelk. De chocolademelk maak je helemaal zelf, daar voeg je wat kahlua en wodka aan toe & vervolgens schenk je het met een shot espresso in een cocktail glas. Die dot slagroom mag natuurlijk niet ontbreken! Liever geen alcohol? Laat dan de alcohol weg óf probeer de dikste warme chocolademelk ooit! Betoverend lekker!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.