Pompoen-zuurkool strudel met mosterdsaus

1 uur

Pompoen-zuurkool strudel met mosterdsaus: een winterse en vooral winterse variatie op de bekende strudel. Jo-de-la-hi-ti!

Strudel: een prachtig gelaagd deeg pareltje 

De meeste van jullie zijn denk ik wel bekend met het fenomeen Apfelstudel: een typisch Oostenrijks en Duits gebakje. Die wordt gemaakt van filodeeg; dat is een beetje vergelijkbaar met bladerdeeg, maar veel dunner. Je kent het misschien wel van baklava. Het bestaat uit meerdere laagjes, is minder vet en rijst niet tijdens het bakken. Het filodeeg is na het bakken dan ook heerlijk krokant.

Zorg er wel voor dat je het filodeeg bij het opmaken tussendoor goed inkwast met boter of olie; het deeg droogt namelijk snel uit. 

Tip: dit recept maakt twee strudels. Voor elke strudel gebruik je 3 vellen filodeeg.

Mijn verrassende strudelvulling 

Waarom zou je een strudel alleen met appel kunnen vullen? Ga los met een verrassende vulling: zoet of hartig, alles is mogelijk. Ik koos in dit recept voor een winterse vulling van zuurkool en flespompoen.

Pompoen of zuurkool over? Maak dan eens mijn hartige taart met pompoen of eend met gebakken zuurkool.

Pompoen-zuurkoolstrudel met mosterdsaus

Pompoen-zuurkool strudel met mosterdsaus

Pompoen-zuurkoolstrudel met mosterdsaus

Dit recept maakt twee strudels. Voor elke strudel gebruik je 3 vellen filodeeg.
4 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Lunch
Porties 4 personen
Calorieën 261 kcal

Ingrediënten
 

  • 5 el zonnebloemolie ongeveer
  • 300 g flespompoen geraspt
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • ¼ tl chilivlokken
  • 2 tl ras el hanout
  • zout en zwarte peper
  • half pakje zuurkool á 500 gram, uitgelekt 125 gram
  • 2 takjes dille gehakt
  • 200 g crème fraîche
  • 6 vellen filodeeg
  • 1-2 el amandelschaafsel
  • 100 g dikke yoghurt
  • 1 el grove mosterd

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Roerbak hierin de pompoen, sjalot, chilivlokken en ras el hanout circa 5 minuten op middelhoog tot hoog vuur, of tot de pompoen zacht is. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Druk zoveel mogelijk vocht uit de zuurkool en mix met de dille en de helft van de crème fraîche. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een vel filodeeg op het bakpapier, bestrijk met een dun laagje zonnebloemolie en leg er een tweede vel op. Herhaal dit met het derde vel. Doe dit ernaast nogmaals met de overig 3 vellen. (dit wordt een apart stapeltje)
  • Leg het pompoenmengsel in een streep langs een van de lange kanten van het deeg. Houd links en rechts 5 cm deeg vrij. Schep het zuurkoolmengsel op het pompoenmengsel. Sla de zijkanten van het deeg naar binnen en rol het deeg op. Draai de strudel met de naad naar beneden. Herhaal met het tweede pakketje.
  • Bestrijk de strudel met een laatste beetje zonnebloemolie en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak 15 minuten in de oven of tot goudbruin en gaar.
  • Meng intussen de rest van de crème fraîche met de yoghurt, de mosterd en zout en peper. Snijd de strudels doormidden en serveer met de mosterdsaus erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 261kcalKoolhydraten: 32gProteine: 6gVet: 13gVerzadigde vetten: 6gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 3gCholesterol: 3mgNatrium: 455mgKalium: 456mgVezels: 4gSuiker: 6gVitamine A: 8066IUVitamine C: 22mgCalcium: 107mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.