Ieder jaar ben ik opnieuw benieuwd of we een prachtige witte kerst krijgen in Nederland. Rollen over een wit tapijt, met handschoenen aan sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien in een witte wereld met rode wangen van de kou. Ik houd er ontzettend van, vooral als ik daarna lekker kan genieten van een fantastisch kerstdiner. En dat begint natuurlijk met één van de lekkerste kerst voorgerechten. Een witte kerst kan ik je helaas niet beloven, maar een spectaculair voorgerecht wel.
1. Tartaar van langoustine met kruidenmayonaise
Het is bijna zonde om op te eten, want dit kerst voorgerechtje ziet er uit als een feestje. Of die witte winterdag nou komt of niet, doet er niet toe: het winterwonderland gevoel krijg je zeker van de tartaar van langoustine met kruidenmayonaise. Het liefste maak ik het gerecht met de hulp van mijn lieve gezin. Samen koken en samen zijn, dat is voor mij het allerbelangrijkste.

2. Tonijn carpaccio
Fris, zacht en vol smaak, deze tonijn carpaccio is een elegante start van je kerstdiner. Met een vleugje citrus en olijfolie geef je het gerecht een feestelijke touch die licht en verfijnd tegelijk is.

3. Beef tataki met wasabi mayonaise
Een tikkeltje pittig, een beetje exotisch en ontzettend smaakvol. Beef tataki met wasabi mayonaise laat zien dat een kerstvoorgerecht niet saai hoeft te zijn. En ja, het ziet er ook nog eens prachtig uit op je bord!

4. Gerookte eendenborst met grapefruit
Wild thing, you make my heart sing! Vaak vraag ik mijn slager of wildspecialist in de kerstperiode om zijn beste vlees. Het vlees van de wilde eend, noemt hij meestal ook. Wild vlees vind ik heerlijk, het is net even anders dan normaal. Deze gerookte eendenborst fris ik lekker op met grapefruit en venkel. Perfect voor de kerst!

5. Zalmtartaar met basilicum-olie
Zacht, romig en verfrissend tegelijk: deze zalmtartaar met een glans van basilicum-olie is een echte showstopper. Ideaal voor een kerst voorgerecht die licht en luxueus voelt.

6. Brie cranberry krans
Deze kerstkrans van brie en cranberry’s is niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, maar ook voor het oog. Romig, zoet en feestelijk. Je serveert er meteen een stukje kerstmagie mee. Een super leuk kerst voorgerecht om te delen.

7. Pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen
De pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen vind ik de lekkerste wintersoep ooit. Het water loopt mij al in de mond als ik denk aan een warme hap van dit voorgerecht. Het is veruit perfect voor met elkaar. Hiermee weet ik zeker dat jij een prachtig winterwonderland op tafel zet – waar je ook bent.

8. Klassieke carpaccio
Een klassieker die altijd scoort! Flinterdunne plakjes rund, een scheutje olijfolie, Parmezaanse kaas en rucola. Eenvoudig, stijlvol en perfect als verfijnde start van je kerstdiner. Carpaccio, wie maak je daar nou niet blij mee?

9. Vitello tonato
Italiaanse elegantie op je bord: malse kalfslapjes met een romige tonijnsaus. Dit kerst voorgerecht brengt meteen een stukje verfijning en warmte aan je kersttafel.

10. Steak tartaar: een klassiek Frans gerecht
Rauw, puur en vol smaak. Steak tartaar is een klassieker die indruk maakt, en met een beetje liefde en aandacht tover je er een feestelijk kerst voorgerecht van dat je gasten niet snel vergeten.

11. Coquilles met pastinaakpuree
Met deze showstopper verras je iedereen: de Coquilles met pastinaakpuree. Het luxe witte vlees van de coquilles heeft een wat nootachtige smaak. Ze zijn het gehele jaar door verkrijgbaar, maar vers van de visboer zijn ze het lekkerste. Houd er rekening mee dat je ze in de kerstperiode reserveert, ze vliegen immers ieder jaar over de toonbank.

12. Gevulde portobello’s
Hartig, romig en heerlijk verwarmend: deze gevulde portobello’s zijn perfect voor een kerstavond die voelt als comfortfood met een luxe twist. Serveer ze warm uit de oven en geniet van die feestelijke geuren!

Oeh, nu alleen nog maar: “Let it snow, let it snow, let it snow!”