Kerst voorgerecht: coquilles met pastinaakpuree

30 minuten

Kerst is één groot feest en daar horen natuurlijk feestelijke gerechtjes bij! Verras je eters daarom met deze showstopper gemaakt van coquilles en pastinaakpuree. Een ideaal kerst voorgerecht met vis.

Coquilles: parels uit de zee

Coquille betekent in het Frans ‘schelp’ en kennen we ook onder de naam Sint-jakobsschelp of jakobsmantel – of in het Engels scallops. Dit is een lichte, bijna parelmoer-achtige waaierschelp met binnenin een zacht rond stukje vlees. En wat er in zit, dát is de echte delicatesse. 

Het witte vlees van de coquilles heeft een wat nootachtige smaak. Ze zijn het gehele jaar door verkrijgbaar, maar daarentegen heeft niet iedere visboer deze delicatesse op voorraad. Ik raad je aan van te voren even te bellen en/of te bestellen. Met de feestdagen hebben sommige grote supermarkten ze overigens wel vaak. Groothandels als Sligro, Makro of Hanos hebben ze sowieso altijd. Verse coquilles zijn echt het lekkerst, dus haal liever geen diepvriesexemplaren – die zijn meestal van slechte kwaliteit en erg waterig. 

Als je verse coquilles in huis haalt, krijg je bij sommige visboeren de prachtige schelp erbij! Deze schelp kan je zeker hergebruiken. Om je gerecht in op te dienen, of als decoratie in huis. Maak er bijvoorbeeld een sieradenschaaltje van. Let wel op dat je de schelp even goed schoonmaakt en de vissmaak er helemaal afpoetst. Deze prachtige parel uit de zee is echt zonde om weg te gooien!

De vergeten groente: pastinaak 

Naast de coquilles maak ik een puree van pastinaak. Pastinaak is een zogenaamde ‘vergeten wintergroente’, al eten we ‘m de laatste jaren weer een heleboel in Nederland. Ik vind ‘m perfect voor het kerstseizoen. Het is een witte wortel met een wat anijs-achtige smaak. De structuur lijkt enigszins op die van een stevige aardappel. 

Ik maak er graag een puree van, dit doe je handig met een staafmixer. Let op: pastinaak kun je prima met een staafmixer pureren, maar zodra je aardappel gaat gebruiken, kun je beter een pureestamper of pureeknijper gebruiken. Aardappel heeft namelijk in een elektrische mixer vaak de neiging om lijm-achtig van structuur te worden. Maar gebruik je alleen pastinaak voor de puree, dan kan het prima.

Tot slot: de waterkers in dit recept. Fris en pittig. Kun je deze nu echt niet vinden bij de supermarkt of groenteboer? Gebruik dan rucola.

Fan van pastinaak? Maak dan ook eens mijn geroosterde knolsdelderij en pastinaak met citroenmayonaise.

Coquilles met pastinaakpuree

Coquilles met pastinaakpuree

Coquilles met pastinaakpuree

3.91 van 21 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 250 gram pastinaak
  • 50 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • zout
  • 1 foelie
  • 12 verse coquilles
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie
  • 50 gram walnoten
  • 25 gram waterkers

Instructies
 

  • Schil de pastinaak en snijd in blokken. Doe in een pan met slagroom, melk, foelie en een snuf zout. Kook in ongeveer 20 minuten gaar, vis foelie er uit en pureer met ongeveer de helft van de melk en room tot een gladde crème. Doe in een steelpannetje om later weer op te warmen.
  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Dep de coquilles droog en bestrooi met zout aan beide kanten. Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en laat flink heet worden. Bak de coquilles in 3 sessies, maak tussendoor de pan schoon. Bak ze 30 tot 45 seconden per kant, zodat ze karameliseren maar niet stoven.
  • Maak borden op met warme pastinaakpuree, coquilles, waterkers en walnoten. Druppel er een beetje olijfolie overheen en maal verse zwarte peper er over.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.