Of je nu strikt vegetarisch eet of gewoon af en toe een dagje zonder vlees of vis inlast: op mijn website vind je tal van vrolijkmakende vega-toppers voor ieder moment van het jaar. Dit zijn mijn tien favorieten:
Tosti met banaan en pindakaas
Lievelingskostje van Elvis Presley en binnenkort misschien ook een van jouw favorieten in de ochtend of als lunch: deze tosti met banaan en pindakaas is god-damn-lekker. Ik maak ’m graag als vega- en zelfs vegan ontbijt voor mezelf of de kids. Soms zo, en soms met bijvoorbeeld amandelpasta in plaats van pindakaas of met een combi van pindakaas en chocoladepasta voor een extra decadente variant.
Broodje geitenkaas & vijgen
Geitenkaas is hartstikke veelzijdig en vind je dan ook vaak terug in vega-gerechten. Op dit broodje zorgt de zachte geitenkaas voor een romige, smeuïge basis, die je versiert met plakjes verse vijg. Verse vijgen kun je niet het hele jaar door krijgen, dus varieer vooral met wat er in het seizoen is. Plakjes verse peer, of dunne plakjes appel bijvoorbeeld. Gegrilde rode druiven, óók een lekker idee – mogelijkheden genoeg, dus!
Vega Thaise curry
Als ik zin heb in iets wat snel op tafel staat, is een curry een van mijn go to gerechten. Ik vind het fijn dat je er lekker veel groente in kwijt kunt, en met kant-en-klare currypasta heeft zo’n gerecht meteen heel veel smaak. Deze vega curry met gele Thaise currypasta is er zo een. Kies de (diepvries)groente die jij lekker vindt en maak het zo helemaal van jou.
Galette met zoete aardappel en spinazie
Ik maak graag galettes: de rustieke, rommelige hartige taarten die er altijd uitzien alsof ze voor Instagram zijn gemaakt. Deze versie met zoete aardappel is er zo een waar ik altijd op terug kan vallen. Ik maak vaak het deeg de dag van tevoren en leg het dan in de koelkast. Na een drukke dag hoef ik het deeg dan alleen nog even op kamertemperatuur te laten komen, kan ik het uitrollen en beleggen, en schuif ik de boel zo in de oven. Echt geen tijd? Gebruik dan een rol kant-en-klaar bladerdeeg plaats van dit zanddeegje. Ook prima.
Mediterrane linzensoep
Van recepten voor soep heb je er nooit genoeg als je het mij vraagt. Ik maak regelmatig deze Mediterrane linzensoep, die heerlijk voedzaam en verwarmend is. Er zitten veel specerijen in, zoals koriander- en komijnzaad, kardemom en kruidnagel, wat zorgt voor een rijke, gelaagde smaak. Dit is zo’n gerecht dat de dag erna alleen maar lekkerder is, maak dus vooral extra veel en eet er een paar dagen van. Of doe het in de vriezer, of beter nog: deel uit! Er zijn maar weinig mensen die niét gelukkig worden van een pannetje zelfgemaakte soep, dus share te love.
Conchiglioni met artisjok-citroenpesto en peterseliekruim
Op zoek naar een gerecht dat je even snel kunt maken maar er toch indrukwekkend uitziet? Deze conchiglioni is de perfecte optie. Deze grote, schelvormige pasta leent zich heel goed voor vullen, bijvoorbeeld met de artisjok-citroenpesto die ik in dit gerecht maak. De knapperige pankolaag maakt het helemaal af. Hartstikke makkelijk, vreselijk lekker.
Gnocchi met pompoen-spinaziesaus en parmezaankrullen
Nog zo’n topper met Italiaans tintje: deze gnocchi is een geweldig gerecht om achter de hand te hebben. Het smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan, maar je draait het in een halfuurtje in elkaar als je kant-en-klare gnocchi gebruikt. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is de romige pompoen-spinaziesaus in elkaar flansen. Succes verzekerd.
Wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip
Er valt gelukkig ook genoeg te vega-snacken. Neem deze falafel van wortel en kikkererwten, die ik meestal serveer met een luchtig geklopte feta, als borrelhapje. Liever als lichte maaltijd? Serveer deze falafel dan in een pita, met eventueel nog wat tomaat, sla en ingelegde ui erbij. Heb je al honger?
Vega pizza met biet, pompoen en boerenkool
In mijn lijstje vega-favorieten mag een pizza natuurlijk niet ontbreken. Deze winterse pizza met biet, pompoen en boerenkool is een tikkie groener dan de gemiddelde pizza, maar minstens zo lekker. Ricotta zorgt voor een superromige basis, en natuurlijk bestrooi ik het geheel met wat Parmezaanse kaas. Pizza 2.0, wat zeg ik: 4.0.
Vegetarische roti masala
Roti is zo’n gerecht om van te houden. Hoog op smaak comfort food, dat ik graag bestel, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Ik maak een vega-variatie op de klassieke masala met vega-kipstukjes, waarvan je huis meteen geweldig gaat ruiken. Een eitje erbij, rotivellen, misschien wat sambal en je bent klaar voor een avondje roti.