Hoe lekker het ook kan zijn om uren door te brengen in de keuken – althans, dat vind ik – soms wil je gewoon iets makkelijks. Voor al die momenten heb ik deze tien makkelijke recepten voor je verzameld. Gerechten die binnen no time op tafel staan, maar toch hartstikke lekker zijn. En smaakt dat nou naar meer? In mijn boek Makkelijk met Miljuschka vind je er honderd – ik herhaal: hónderd!
Spaghetti met tomaat en burrata
Over snel en makkelijk gesproken: deze pasta voldoet helemaal aan de criteria. Met maar een paar handelingen zet je deze publieksfavoriet op tafel. Heb je helemaal geen tijd? Gebruik dan een kant-en-klare knoflookolie in plaats van het zelf te maken. Dan is deze pasta sneller gemaakt dan je hem kunt eten.

Griekse omelet met rode ui, tomaat en feta
Een omelet is zo’n basisgerecht waarop je altijd kunt terugvallen. Zelfs met een vrijwel lege koelkast kun je nog een omelet bakken. Deze Griekse omelet maak ik met rode ui, tomaat en natuurlijk feta. Je kunt de tomaat ook vervangen door wat meer paprika of andersom, of de olijventapenade weglaten. Doe waar je zin hebt, het is jouw gerecht. Een vergevingsgezind recept voor mij, perfect voor drukke dagen waarop je weinig zin hebt om de keuken in te duiken. Beetje brood erbij, en je hebt een heerlijke lichte maaltijd die toch goed vult.

Tagliatelle met truffel
Ben je op zoek naar een gerecht dat weinig moeite kost, maar smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan? Dan is deze tagliatelle perfect. Weelderige pastalinten in een aardse truffel-roomsaus: hiermee maak je vrienden. Een kwestie van pasta koken, paddenstoelen bakken, wijn, room en truffeltapenade erbij en de boel mengen. Beetje Parmezaanse kaas erover en je bent klaar voor een Italiaans feestmaal.

Groenecurry-soep met garnalen en noedels
Ik zeg het regelmatig: currypasta is een perfect kant-en-klaar product om maaltijden snel veel smaak te geven. Voor deze soep gebruik ik groene currypasta en Thaise wokgroente. Om het mezelf helemaal makkelijk te maken, kies ik hier ook voor kant-en-klare noedels. Dan is bijna niets meer dan een kwestie van alles mengen, en staat er binnen een mum van tijd een supersmaakvolle maaltijd op tafel.

Gebakken rijst met garnalen
Gebakken rijst, ook wel fried rice genaamd, is een ideale snelle maaltijd. Omdat je hier het beste rijst van de vorige dag voor kunt gebruiken, is een restje rijst het enige waar je even aan moet denken. Maar dat draagt natuurlijk ook bij aan de snelheid van het koken, dus doe maar: even onthouden, voor de dag van morgen. Deze versie met garnalen is bovendien snel omdat garnalen maar nauwelijks bereidingstijd nodig hebben. Bak of kook je ze namelijk te lang, dan worden ze taai.

Spinaziesalade met biet en geitenkaas
Altijd handig om in je kookrepertoire te hebben: een goeie salade. Dit is zo’n supersnelle favoriet die ik thuis regelmatig in elkaar flans. De combinatie van spinazie, biet en geitenkaas kom je niet voor niets vaak tegen, het is een gouden trio. Liever feta dan geitenkaas? Kan ook. En vervang voor een vegan versie de geitenkaas door een vegan witte kaas of door geroosterde amandelen en een bergje hummus.

Ultieme New York hotdog
Comfortfood, maar dan zelfgemaakt én lekker snel: wat wil je nog meer? Deze hotdogs zijn te gek. Ook een ideaal gerecht om te maken voor een feestje. Zet allerlei schaaltjes op tafel en laat iedereen zelf zijn ultieme hotdog samenstellen met de verschillende toppings. Jij gaat punten scoren!

Doperwtenpasta
Ik heb altijd een grote zak doperwten in mijn vriezer, zodat ik ze bij de hand heb voor last minute-maaltijdideeën. Deze pasta van Yvette van Boven maak je van maar een paar ingrediënten, waaronder die groene vrienden uit de vriezer. Favoriet bij veel kids!

Broodje Parmaham met gorgonzola
In de categorie ‘kleine moeite, grootse smaken’, is dit er zeker een. Omdat je maar een paar ingrediënten gebruikt voor dit broodje, is het belangrijk dat alles van de beste kwaliteit is die je kunt vinden. Dat maakt dit broodje met Parmaham en gorgonzola zo onweerstaanbaar, en helemaal in lijn met de Italiaanse eenvoudige keuken. Geschikt als lunch, maar ook tried and tested als avondmaaltijd op dagen dat alles als te veel moeite voelt.

Wentelteefjes
Last maar zeker not least: deze wentelteefjes. Puur jeugdsentiment, en bovendien een perfecte manier om oud brood op te maken. Serveer ze als ontbijt, lunch, diner of toetje en maak ze af met bijvoorbeeld wat poeder- of kaneelsuiker, jam of ahornsiroop.
