Doperwtenpasta van Yvette van Boven

20 minuten

Kookgodin Yvette van Boven heeft een nieuw boek uit: Van Bovens leftovers, met ruim 200 oermakkelijke recepten om verspillingsvrij het jaar door te koken. Om deze gloednieuwe titel te vieren, verblijd ik jullie vandaag met één van mijn favoriete recepten uit dit boek: een snelle, simpele maar o-zo-lekkere doperwtenpasta.

Over Van Bovens leftovers van Yvette van Boven

Van Bovens leftovers 3DSinds een aantal jaar bedenkt Yvette voor Volkskrant Magazine wekelijks een seizoensrecept, plus een recept om de kliekjes mee op te maken. Zo kookt ze zelf thuis elke dag, want Van Boven gooit nooit iets weg. Van elk restje valt de volgende dag wel iets lekkers te maken.

Haar columns en rond de 200 recepten uit haar wekelijkse rubriek zijn nu gebundeld in Van Bovens leftovers. Steeds met duidelijke, foolproof receptuur zoals we van Yvette gewend zijn, voorzien van meerdere geïllustreerde tips en info én het door haarzelf gefotografeerde gerecht. Van Boven kookt het hele jaar door: met name groenten, maar ook wat vlees en vis. Uiteraard wordt er ook van alles gebakken. Kortom: een heerlijk boek met heel veel inspiratie voor dagelijkse verspillingsvrije kost.

Doperwtenpasta van Yvette van Boven

‘Al vroeg in het jaar zaai ik een paar handjes gedroogde doperwten’, vertelt Yvette. ‘Gewoon uit een doosje van de supermarkt, echt niks bijzonders en vele malen goedkoper dan een zakje ‘doperwtenzaad’. Ik zaai ze dicht op elkaar in een bakje tuinaarde in de vensterbank van de keuken: voor je het weet groeien er scheuten uit die echt waanzinnig lekker zijn in salades of als garnering van weet ik wat. De zoete smaak van doperwten komt al in die scheuten (en in de prachtige bloemen!) terug. Je kunt ze een poosje blijven knippen, net als bij tuinkers. Stukken goedkoper dan een deftig doosje doperwtenscheuten bij de groentejuwelier!

In de tuin zelf zijn ze er wat later, maar ook daar zijn doperwten best snelle groeiers. Eerst blijven de jonge doperwtenpeulen nog glad: dan noemen wij ze ‘peultjes’. In het Engels of Frans heten peultjes ‘mangetout’, Frans voor ‘alles opeten’: de gehele peul dus. Laat je de peultjes langer aan de plant zitten, dan worden de zaden in de peul dikker en de peul zelf steviger en taaier. Die kun je dan niet meer eten, maar de doperwten binnenin weer wel! Droog er een paar voor volgend jaar of later in ’t seizoen voor dat bakje in de vensterbank. Met de rest van de erwtenoogst maak ik bijvoorbeeld de saus voor deze doperwtenpasta.

Je bestelt Van Bovens leftovers van Yvette van Boven hier online voor € 29,99.

Doperwtenpasta van Yvette van Boven 1

Doperwtenpasta van Yvette van Boven

4.21 van 53 stemmen
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, pasta
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 500 gram volkorenspaghetti

Voor de doperwtensaus:

  • 75 gram boter
  • 400 gram diepvriesdoperwten
  • 1 teen knoflook fijngeraspt
  • 1 bosje munt blaadjes geplukt
  • fijngeraspte schil en sap van 1 biologische citroen
  • 60 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas plus extra
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies
 

  • Begin met de doperwtensaus. Smelt de boter en laat hem op laag vuur bruinen tot hij de kleur heeft van thee.
  • Blancheer de doperwten 3 minuten in een grote pan goed gezouten kokend water. Schep ze met een schuimspaan eruit, spoel een kwart koud af. Draai de rest in de blender glad met de knoflook en voeg tijdens het draaien twee derde van de muntblaadjes toe, de citroenrasp, Parmezaanse kaas en zoveel citroensap als nodig is. Proef goed! Voeg royaal zwarte peper en eventueel wat zout toe.
  • Kook de pasta beetgaar in het erwtenkookwater, giet af en vang een kopje kookvocht op.
  • Schep de spaghetti terug in de pan, voeg de achtergehouden doperwten, muntblaadjes en een fikse schep doperwtensaus toe. Roer alles goed om en schenk er al roerend zoveel kookwater bij, dat alle spaghetti een dun laagje saus heeft.
  • Schep op voorverwarmde borden, bestrooi met wat extra Parmezaanse kaas en dien op.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Yvette van Boven c Oof Verschuren

©️ Oof Verschuren

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.