Groenten hebben de hoofdrol
De combinatie van groene asperges en doperwten zorgt voor een frisse en knapperige bite. De pompoenbladeren (of plakjes pompoen) vormen een verrassend alternatief voor traditionele lasagnebladen en voegen een subtiele zoetheid toe. Samen met de volkoren lasagnebladen krijg je een voedzame en kleurrijke ovenschotel die zowel het oog als de smaakpapillen verwent.
Ansjovis is de geheime smaakbom
Laten we het meteen even hebben over dat blikje ansjovis. Misschien denk je: “Eh, nee bedankt.” Maar wacht nog even met wegklikken. Want ansjovis doet hier wat spek doet in een stamppot: het maakt het af. Het geeft net dat extra laagje smaak dat deze lasagne van “lekker” naar wow tilt. Geen vis achtige smaak, wel die zoute, hartige punch die alles bij elkaar trekt.
Perfect voor de warme dagen!
Deze zomerse variant is ideaal voor dagen waarop je liever buiten zit dan in de keuken staat. Je maakt ‘m van tevoren, schuift ‘m de oven in, en voor je het weet zit je met een glas rosé of bruiswater op je balkon of in je tuin, terwijl je oven al het werk doet. Serveer met een simpele salade en wat knapperig brood. Of eet ‘m gewoon zo, want hij is al lekker genoeg van zichzelf.

Zomerse lasagne
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 pak pompoenbladeren 350 gram of 1/2 pompoen
- 12 volkoren lasagne bladen
- 2 uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook gehakt
- 1 el olijfolie
- 250 gr groene asperges
- 150 gr doperwten vers of ontdooid uit de diepvries
- 1 el gedroogde tijm
- Peper en zout
- 300 gr rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes 400 gr
- 2-3 ansjovis
- 300 ml kookroom
- 100 gr geraspte kaas
Bereidingswijze:
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Verhit een ruime koekenpan of hapjespan met de olijfolie. Bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak tot deze even mee. Bak het gehakt rul in dezelfde pan, haal alles uit de pan en zet even apart.
- Haal de houtige onderkanten van de asperges af en snij ze in stukken van ongeveer 10 cm. Kook de asperges in gezouten water even kort, een minuutje of 3.
- Verhit de koekenpan (waar het gehakt in heeft gezeten) weer en bak hierin de ansjovis tot deze smelt. Voeg de tomatenblokjes toe en de kookroom. Breng op smaak met de gedroogde tijm peper en zout.
- Neem een ovenschaal en begin met een laag pompoenbladeren, dan een laag volkoren lasagnebladen. Doe hierop de helft van je gehaktmengsel en wat van de saus. Daarop verdeel je wat van de asperges en de doperwten. Herhaal deze lagen nog een keer en dek dit dan af met pompoenbladeren/lasagnebladen en eindig met de saus. Bestrooi met de geraspte kaas en zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot de pompoen gaar is.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.