Zomerse andijvie stamppot met pesto en zongedroogde tomaat

Stamppot heeft vaak het imago ā€˜zware kost’, maar niets is minder waar. Deze zomerse variant van ons oer-Hollandse kostje is lekker fris en knapperig door de andijvie. Ik ben gek op de lichtbittere smaak van andijvie. Tel daar een romige aardappelpuree (hĆ©t geheim: crĆØme fraĆ®che), homemade basilicumpesto Ć©n zongedroogde tomaatjes bij op en je hebt de ultieme zomerse maaltijd.

Zeg wijn, spijs en andijvie!

Wie zegt dat stamppot alleen thuishoort in de gure wintermaanden? Nou, die mag nu z’n lepel inleveren. Want deze zomerse andijvie stamppot is het bewijs dat je ook bij 25 graden prima iets geprakt en hartigs kunt weglepelen. Fris, funky en boordevol smaak door de pesto en die heerlijke zongedroogde tomaten. En eerlijk, zo’n vrolijke bordje groen met Italiaanse vibes… daar word je toch gewoon blij van?

Andijvie, dikke vitaminebom

Andijvie is trouwens super gezond. Wist je dat het bijdraagt aan een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering. Het zit bomvol vol voedingsstoffen zoals vitamine A, C, K en B11. Je kunt andijvie op veel verschillende manieren bereiden, maar rauw heeft toch de voorkeur wat mij betreft. Als je andijvie te lang verhit gaan er namelijk veel voedingsstoffen verloren. Kook het daarom kort of bak even aan. Of ga voor een andijvie salade, lekker met kappertjes.

Tip! Ik serveer bij deze zomerse andijvie stamppot trouwens kleine worstjes met venkelzaad van de barbecue. Worstjes willen dan wel eens open knappen, helemaal op de barbecue. Kook ze dan eerst 4 minuten voor in een pan met kokend water. Haal ze uit de pan en dep droog. Grill ze dan tot ze goudbruin zijn en streepjes krijgen.

Ook lekker: rode kool in de zomer! Niet warm en gestoofd maar als salade mƩt een appeltje

Simpel, snel & sexy

Je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om dit op tafel te toveren. Aardappeltjes koken, stampen, pesto erdoor roeren, en hop: groente erbij en klaar ben je. In 30 minuten ben je van nul naar ā€˜hĆ©, wat ruikt het hier lekker!’ gegaan. En het mooie is: deze stamppot is net zo lekker warm als lauwwarm. Lekker flexibel dus, net als jij.

Zomerse andijvie stamppot
Totale tijd30 minuten

Zomerse andijvie stamppot met pesto en zongedroogde tomaat

3.89 van 44 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

4
  • 800 g kruimige aardappels
  • 30 g pijnboompitten
  • 40 g hazelnoten
  • 50 g oude kaas
  • 15 g basilicum
  • 75 ml olijfolie
  • 8 kleine worstjes bijvoorbeeld met venkelzaad
  • 1 venkel
  • 150 ml crĆØme fraĆ®che
  • 350 g andijvie gesneden
  • 12 zongedroogde tomaten
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan met net genoeg water, voeg wat zout toe en doe de deksel op de pan. Kook de aardappels in 20 minuten gaar.
  • Rooster de pijnboompitten en hazelnoten in een droge koekenpan, tot ze bruine plekjes krijgen. Schud ze direct op een bord. Laat ze iets afkoelen en hak ze daarna samen met de oude kaas, basilicumblaadjes en olijfolie in een keukenmachine tot een smeuĆÆge pesto. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Grill de worstjes in een grillpan (of op de bbq) tot ze donkere streepjes krijgen.
  • Snijd de venkel in dunne plakken en de zongedroogde tomaat in stukjes. Giet de aardappels af en stamp samen met de crĆØme fraĆ®che tot een puree. Meng de venkel, andijvie, pesto en zongedroogde tomaat er door. Voeg eventueel nog wat zout toe. Geef de worstjes erbij.

Tip!

Ook lekker vega zonder worstjes of met stukjes warmgerookte zalm.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.