Gezonde ovenschotel met zoete aardappel en andijvie

Tijd

Gezonde ovenschotel met zoete aardappel en andijvie

Als er iets een heerlijk comfortfood is dan is het wel de ovenschotel. Lekker met dat krokante kaaslaagje erop. Nu wordt een ovenschotel toch wel vaak geassocieerd met zwaar en vet. Maar dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn bewijst deze heerlijke gezonde ovenschotel met zoete aardappel en andijvie.

Zoete aardappel in plaats van gewone aardappel

Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete aardappel helemaal geen familie van de aardappel. De zoete aardappel komt uit de windefamilie. Die je misschien kent van die prachtige klimplanten met mooie bloemen.

Dat betekent ook dat de zoete aardappel in tegenstelling tot de aardappel inuline bevat in plaats van zetmeel. Inuline verteerd veel langzamer dan zetmeel en is daarmee een gezonder alternatief.

In deze gezonde ovenschotel met zoete aardappel en andijvie gebruik ik ook graag kalkoenfilet. Dit kun je overigens ook prima vervangen door kipfilet. Maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Andijvie in de gezonde ovenschotel

In de ovenschotel gaat een flinke hoeveelheid andijvie. Deze wok je eerst tot alles geslonken is. Dit laat je vervolgens afkoelen en daarna knijp je het goed uit. Dat is een essentiële stap om te voorkomen dat de ovenschotel straks te nat wordt.

Om de gezonde ovenschotel af te maken doe ik er wat 30+ geraspte kaas op. Lekker om een krokant korstje te maken!

Dit recept vind je ook terug in de Mijn WW+ app.

Alle WW recepten op de site vind je hier.

ovenschotel zoete aardappel

gezonde ovenschotel zoete aardappel

Ovenschotel met zoete aardappel en andijvie

Aantal WW punten per persoon 6
4.34 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 portie(s)
Calorieën 248 kcal

Ingrediënten
 

  • 400 gr zoete aardappel geschild, gekookt en gepureerd
  • 500 gr andijvie
  • 1 el olijfolie
  • 300 gr kalkoenfilet
  • 4 el 30+ geraspte kaas
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Neem een ruime ovenschaal en zet deze alvast klaar.
  • Verhit nu een wok met de olijfolie en bak hierin de andijvie (desnoods in gedeeltes) tot deze geslonken is. Doe over in een vergiet en laat goed afkoelen. Bak de kalkoenfilet in dezelfde pan tot deze gaar is en goudbruin.
  • Eenmaal afgekoeld knijp je het vocht goed uit de andijvie. Doe dit nu in de ovenschaal en maak hier een egale laag van.
  • Verdeel de kalkoen over de andijvie en eindig met een laag van de zoete aardappelpuree.
  • Strooi de geraspte kaas als laatste over de puree en zet in de oven voor 20 minuten of tot de kaas gesmolten is en goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 248kcalKoolhydraten: 24gProteine: 21gVet: 8gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 49mgNatrium: 290mgKalium: 919mgVezels: 7gSuiker: 5gVitamine A: 16996IUVitamine C: 11mgCalcium: 167mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!