Prei stamppot met miso en speklappen

35 minuten

Ben jij ook zo iemand die bij het horen van ‘stamppot’ direct denkt aan gezelligheid, warmte en comfort? Dan zit je hier goed! Ik ga het namelijk hebben over een klassieker met een twist: de prei stamppot. Maar niet zomaar één! We duiken samen in verschillende variaties – van de makkelijke prei stamppot tot de romige variant, en alles daartussenin.

Makkelijke prei stamppot

Eerlijk is eerlijk, soms heeft mijn agenda meer weg van een ontplofte confettifabriek dan iets waar tijd overblijft voor koken. Tussen al die afspraken en onverwachte to-do’s door vraag je je af wanneer je überhaupt nog ademruimte hebt, toch? Laat staan tijd om een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten. Maar ik heb de perfecte oplossing voor deze culinaire uitdaging: een makkelijke prei stamppot. Dit is jouw go-to als je iets voedzaams op tafel wilt zetten zonder dat je uren in de keuken staat. Kook je aardappelen, wok wat prei, mix it up en voilà – comfort op je bord. 

Prei stamppot met miso

Heb je meer tijd? Dan is het tijd om je stamppot game naar een next level te tillen! Maak dan het recept hieronder, prei stamppot met miso en speklappen. Dit gerecht is niet zomaar een upgrade van je doorsnee avondmaal. Het is dé manier om indruk te maken op iedereen aan tafel – zelfs op je schoonmoeder. Met toevoeging van slagroom, miso en cashewnoten transformeer je de alledaagse preistamppot naar een hogere kookkunst. 

Maak ‘m vega

Van dit recept een vega variant maken? Geen probleem! Door de speklapjes te vervangen door knapperige noten of veggie alternatieven zoals gegrilde bimi of asperges behoud je de bite, terwijl je toch groen bezig bent.

Noten zijn niet alleen ongelooflijk voedzaam, ze brengen ook diepte en een heerlijke crunch naar onze vegetarische prei stamppot party. Walnoten, pecannoten of hazelnoten? You name it! Ze passen allemaal perfect in het plaatje. Go veggies!

Variatietips!

We kennen allemaal het gezegde: tegenpolen trekken elkaar aan. Dat is precies waarom een frisse, knapperige salade de perfecte sidekick is voor je kom comfort. Bijvoorbeeld deze Green Goddes salade, het contrast in texturen en temperaturen zorgt ervoor dat elke hap stamppot net iets meer verfrissend is.

Of probeer een lepel verse Pesto alla genovese door je stamppot vlak voor het serveren. Want laten we even serieus zijn: pesto kan bijna alles beter maken. Zo breng je jouw traditionele stamppot naar nieuwe culinaire hoogtes.

En als laatste, wie zei dat comfortfood niet chique kan zijn? Voeg eens wat gegrilde scampi’s of gebakken paddenstoelen toe aan je bord. Deze luxe twists geven niet alleen een boost aan de presentatie, maar tillen ook de hele ervaring naar een hoger niveau—alsof je dineert in het hipste restaurant van de stad, maar dan gewoon bij jou thuis.

Een snelle, makkelijke, romige, gezonde én heerlijke maaltijd bereiden is dus helemaal niet moeilijk met dit veelzijdige prei stamppot recept als basis. Experimenteer erop los met verschillende ingrediënten om jouw perfecte versie van deze klassieker te ontdekken. Eet smakelijk!

Prei stamppot miljuschka

Prei stamppot

4.67 van 3 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Gezond, groente, Hollandse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 800 gr kruimige aardappels
  • 4 preien ca 600 gr
  • 3 uien middelgroot
  • 100 gr boter
  • 2 el miso
  • 100 ml slagroom
  • 8 speklapjes
  • 10 gr verse bieslook
  • 70 gr gezouten cashewnoten
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de aardappels, hak ze in gelijke stukken en doe ze in een pan. Vul de pan met net genoeg water en voeg wat zout toe tot de aardappels onderstaan. Kook ze in ca. 15-20 minuten gaar.
  • Snijd de prei in ringen (0,5 cm) en de uien in dunne halve ringen. Laat de boter smelten in een koekenpan, voeg de miso toe en roer door de boter. Bak de uien- en preiringen 8-10 minuten in het boter-misomengsel. Haal uit de pan en dek het bord af met aluminiumfolie om warm te houden.
  • Bak de speklapjes in het bakvet van de uien rondom goudbruin in 5-6 minuten, keer regelmatig om. Voeg wanneer nodig wat extra boter en miso toe. Bestrooi eventueel met peper en zout.
  • Giet de aardappels af, laat ze een paar minuten droogstomen met de deksel op de pan en stamp ze daarna met de slagroom tot een smeuïge aardappelpuree. Meng de gebakken uien en prei erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Hak de bieslook en cashewnoten fijn en schep ze door de prei stamppot.
  • Serveer de prei stamppot met de gebakken speklapjes.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Prei stamppot miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.