Koekjes recepten

Dit recept valt onder

Sticky kaneelbroodjes met roomkaas

Samenvatting

  • Voorbereiden 1 uur
  • Bereiden 25 minuten
  • Aantal personen 12

Ingredienten

Deeg

400 gr bloem

45 gr suiker

7 gr gist

7 gr zout

245 ml melk

55 gr roomboter, gesmolten

1/2 tl geraspte citroen

Vulling

20 gr kaneel

85 gr basterdsuiker (donker)

50 gr roomboter, gesmolten

Karamelsaus

100 gr suiker

100 gr bruine basterdsuiker

100 gr roomboter, gesmolten

zout

topping

100 gr roomkaas

50 gr roomboter, zacht

85 gr poedersuiker

1 tl vanille extract

1-2 el amandelschaafsel

snufje zout

Benodigdheden

Lage ovenschaal van ongeveer 20 x 25 cm

extra boter om in te vetten

Sharing is caring!

Plakkerige kaneelbroodjes

Oftewel sticky cinnamon buns…. Eerlijk is eerlijk: ik vind de engelse naam in dit geval altijd veel beter aangeven waar het in dit geval om gaat. Want laten we eerlijk zijn; plakkerig klinkt toch niet zo heel erg lekker. En sticky dan weer wel. Of is dat mijn afwijking?

Hoe dan ook: velen van jullie hadden in mijn stories al gezien dat deze goddelijke kaneelbroodjes werden gemaakt en de roep om het recept was massaal! Dus daar is ie dan eindelijk!

Sticky kaneelbroodjes met roomkaas en karamelsaus

Laten we meteen maar duidelijk zijn: gezond is dit niet. Maar het is wel verslavend lekker dus je bent gewaarschuwd. Met het maken ben je wel even bezig. Hou ongeveer 1,5 uur aan en dan heb ik het afkoelen nog niet meegerekend. Maar dan heb je ook wel wat. De sticky cinnamon buns zijn eigenlijk voor elke gelegenheid geschikt. Maar dat vind ik vooral.

Sticky cinnamon buns

Ultieme comfortfood

Deze sticky kaneelbroodjes zijn eigenlijk het ultieme comfortfood. Bomvol met suiker, boter en nog meer suiker. Maar o zo lekker! En bovendien: je eet er maar een klein stukje van dus dan valt de schade ook wel weer mee. Gewoon de volgende dag weer even normaal en alles komt weer goed! Of anders maak je deze iets minder ongezonde (niet veel trouwens) wortelcake.

Sticky cinnamon buns

Sticky kaneelbroodjes met roomkaas en karamelsaus

Aantal personen: 12
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten

Ingrediënten

Deeg

  • 400 gr bloem
  • 45 gr suiker
  • 7 gr gist
  • 7 gr zout
  • 245 ml melk
  • 55 gr roomboter, gesmolten
  • 1/2 tl geraspte citroen

Vulling

  • 20 gr kaneel
  • 85 gr basterdsuiker (donker)
  • 50 gr roomboter, gesmolten

Karamelsaus

  • 100 gr suiker
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr roomboter, gesmolten
  • zout

topping

  • 100 gr roomkaas
  • 50 gr roomboter, zacht
  • 85 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1-2 el amandelschaafsel
  • snufje zout

Benodigdheden

  • Lage ovenschaal van ongeveer 20 x 25 cm
  • extra boter om in te vetten

Instructies

  1. Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed goed door elkaar. Maak een bal van het deeg, leg in een ingevette, schone schaal en dek af met een schone theedoek. Laat de bal rijzen op een warme plek, ongeveer 45 minuten of tot het in volume is verdubbeld.
  2. Rol het deeg uit op het aanrecht (smeer het aanrecht eerst in met een klein beetje olie. Dat voorkomt plakken) tot een rechthoekige lap van ongeveer 35 x 40 cm.
  3. Meng de ingredienten voor de vulling en verdeel over het deeg. Zorg dat er een centimeter aan de randen vrij blijft. Rol de lap op langs de langste kant, vouw goed dicht en snijd in gelijke stukken.
  4. Maak de karamelsaus door de ingredienten te mengen. Schenk de saus vervolgens onder in de ingevette ovenschaal. Leg hier de rolletjes op met de snijkant naar boven. Laat de schaal met rolletjes nog ongeveer een half uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 180˚C.
  5. Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Keer de ovenschaal om op een groot bord, zodat de deegrolletjes met de sauskant naar boven liggen.
  6. Meng de ingredienten voor de roomkaastopping en spuit die over de bovenkant van de kaneelbroodjes. Bestrooi met de geroosterde amandelschaafsel.
  7. Serveer warm of koud.

Nog meer lekkers