Hoe dan ook: velen van jullie hadden in mijn stories al gezien dat deze goddelijke kaneelbroodjes werden gemaakt en de roep om het recept was massaal! Dus daar is ie dan eindelijk: de cinnamon buns.
Wat zijn cinnamon buns?
Cinnamon buns, of kaneelbroodjes, zoals we ze in het Nederlands noemen, zijn zachte, luchtige broodjes die worden opgerold met een vulling van boter, bruine suiker en (natuurlijk!) kaneel. Daarna worden ze gebakken tot goudbruin en afgemaakt met een smeuïge laag cream cheese frosting of een simpele vanilleglazuur. Het resultaat? Een sticky, zoete lekkernij waar je je vingers bij aflikt. Letterlijk.
Waar komen cinnamon buns vandaan?
Deze zoete rakkers komen oorspronkelijk uit Scandinavië (denk: de beroemde kanelbullar uit Zweden), maar zijn wereldwijd geliefd geraakt, vooral door de Amerikaanse versie die net even wat rijker en plakkeriger is. En eerlijk? Ik ben fan van allebei. De geur alleen al is genoeg om iedereen naar de keuken te lokken.

Sticky cinnamon buns met roomkaas en karamelsaus
Laten we meteen maar duidelijk zijn: gezond zijn deze kaneelbroodjes niet. Maar het is wel verslavend lekker dus je bent gewaarschuwd.
Met het maken ben je wel even bezig. Hou ongeveer 1,5 uur aan en dan heb ik het afkoelen nog niet meegerekend. Maar dan heb je ook wel wat! De cinnamon buns zijn eigenlijk voor elke gelegenheid geschikt. Maar dat vind ik vooral.
Ultieme comfortfood
Deze sticky cinnamon buns zijn eigenlijk het ultieme comfortfood. Bomvol met suiker, boter en nog meer suiker. Maar o zo lekker! En bovendien: je eet er maar een klein stukje van dus dan valt de schade ook wel weer mee. Gewoon de volgende dag weer even normaal en alles komt weer goed! Of anders maak je deze iets minder ongezonde (niet veel trouwens) wortelcake

Sticky cinnamon buns met roomkaas
Ingrediënten
Ingrediënten
Deeg
- 400 gr bloem
- 45 gr suiker
- 7 gr gist
- 7 gr zout
- 245 ml melk
- 55 gr roomboter gesmolten
- 1/2 tl geraspte citroen
Vulling
- 20 gr kaneel
- 85 gr basterdsuiker donker
- 50 gr roomboter gesmolten
- Karamelsaus
- 100 gr suiker
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 100 gr roomboter gesmolten
- zout
topping
- 100 gr roomkaas
- 50 gr roomboter zacht
- 85 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 1-2 el amandelschaafsel
- snufje zout
Benodigdheden
- Lage ovenschaal van ongeveer 20 x 25 cm
- Extra boter om in te vetten
Bereidingswijze:
Instructies
- Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed goed door elkaar. Maak een bal van het deeg, leg in een ingevette, schone schaal en dek af met een schone theedoek. Laat de bal rijzen op een warme plek, ongeveer 45 minuten of tot het in volume is verdubbeld.
- Rol het deeg uit op het aanrecht (smeer het aanrecht eerst in met een klein beetje olie. Dat voorkomt plakken) tot een rechthoekige lap van ongeveer 35 x 40 cm.
- Meng de ingredienten voor de vulling en verdeel over het deeg. Zorg dat er een centimeter aan de randen vrij blijft. Rol de lap op langs de langste kant, vouw goed dicht en snijd in gelijke stukken.
- Maak de karamelsaus door de ingredienten te mengen. Schenk de saus vervolgens onder in de ingevette ovenschaal. Leg hier de rolletjes op met de snijkant naar boven. Laat de schaal met rolletjes nog ongeveer een half uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 180˚C.
- Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Keer de ovenschaal om op een groot bord, zodat de deegrolletjes met de sauskant naar boven liggen.
- Meng de ingredienten voor de roomkaastopping en spuit die over de bovenkant van de kaneelbroodjes. Bestrooi met de geroosterde amandelschaafsel.
- Serveer warm of koud.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.