Sticky cinnamon buns

Hoe dan ook: velen van jullie hadden in mijn stories al gezien dat deze goddelijke kaneelbroodjes werden gemaakt en de roep om het recept was massaal! Dus daar is ie dan eindelijk: de cinnamon buns.

Wat zijn cinnamon buns?

Cinnamon buns, of kaneelbroodjes, zoals we ze in het Nederlands noemen, zijn zachte, luchtige broodjes die worden opgerold met een vulling van boter, bruine suiker en (natuurlijk!) kaneel. Daarna worden ze gebakken tot goudbruin en afgemaakt met een smeuïge laag cream cheese frosting of een simpele vanilleglazuur. Het resultaat? Een sticky, zoete lekkernij waar je je vingers bij aflikt. Letterlijk.

Waar komen cinnamon buns vandaan?

Deze zoete rakkers komen oorspronkelijk uit Scandinavië (denk: de beroemde kanelbullar uit Zweden), maar zijn wereldwijd geliefd geraakt, vooral door de Amerikaanse versie die net even wat rijker en plakkeriger is. En eerlijk? Ik ben fan van allebei. De geur alleen al is genoeg om iedereen naar de keuken te lokken.

Sticky cinnamon buns

Sticky cinnamon buns met roomkaas en karamelsaus

Laten we meteen maar duidelijk zijn: gezond zijn deze kaneelbroodjes niet. Maar het is wel verslavend lekker dus je bent gewaarschuwd.

Met het maken ben je wel even bezig. Hou ongeveer 1,5 uur aan en dan heb ik het afkoelen nog niet meegerekend. Maar dan heb je ook wel wat! De cinnamon buns zijn eigenlijk voor elke gelegenheid geschikt. Maar dat vind ik vooral.

Ultieme comfortfood

Deze sticky cinnamon buns zijn eigenlijk het ultieme comfortfood. Bomvol met suiker, boter en nog meer suiker. Maar o zo lekker! En bovendien: je eet er maar een klein stukje van dus dan valt de schade ook wel weer mee. Gewoon de volgende dag weer even normaal en alles komt weer goed! Of anders maak je deze iets minder ongezonde (niet veel trouwens) wortelcake

Sticky cinnamon buns
Totale tijd1 uur 25 minuten

Sticky cinnamon buns met roomkaas

4.03 van 49 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Ingrediënten

Deeg

  • 400 gr bloem
  • 45 gr suiker
  • 7 gr gist
  • 7 gr zout
  • 245 ml melk
  • 55 gr roomboter gesmolten
  • 1/2 tl geraspte citroen

Vulling

  • 20 gr kaneel
  • 85 gr basterdsuiker donker
  • 50 gr roomboter gesmolten
  • Karamelsaus
  • 100 gr suiker
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr roomboter gesmolten
  • zout

topping

  • 100 gr roomkaas
  • 50 gr roomboter zacht
  • 85 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1-2 el amandelschaafsel
  • snufje zout

Benodigdheden

  • Lage ovenschaal van ongeveer 20 x 25 cm
  • Extra boter om in te vetten

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed goed door elkaar. Maak een bal van het deeg, leg in een ingevette, schone schaal en dek af met een schone theedoek. Laat de bal rijzen op een warme plek, ongeveer 45 minuten of tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg uit op het aanrecht (smeer het aanrecht eerst in met een klein beetje olie. Dat voorkomt plakken) tot een rechthoekige lap van ongeveer 35 x 40 cm.
  • Meng de ingredienten voor de vulling en verdeel over het deeg. Zorg dat er een centimeter aan de randen vrij blijft. Rol de lap op langs de langste kant, vouw goed dicht en snijd in gelijke stukken.
  • Maak de karamelsaus door de ingredienten te mengen. Schenk de saus vervolgens onder in de ingevette ovenschaal. Leg hier de rolletjes op met de snijkant naar boven. Laat de schaal met rolletjes nog ongeveer een half uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 180˚C.
  • Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Keer de ovenschaal om op een groot bord, zodat de deegrolletjes met de sauskant naar boven liggen.
  • Meng de ingredienten voor de roomkaastopping en spuit die over de bovenkant van de kaneelbroodjes. Bestrooi met de geroosterde amandelschaafsel.
  • Serveer warm of koud.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.