Cake recepten

Dit recept valt onder

De allerlekkerste worteltaart (carrotcake)

Samenvatting

  • Voorbereiden 20 minuten
  • Bereiden 1 uur
  • Thema Zoete trek
  • Aantal personen 12 personen

Ingredienten

1 medium sinaasappel

140 g rozijnen

125 ml zonnebloem olie

115 g volkoren bloem

1 tl bakpoeder plus nog een snufje

1 tl bakzout

1 flinke tl gemalen kaneel

140 g donkere basterdsuiker

280 g wortel fijn geraspt

2 eieren

115 g zelfrijzend bakmeel

Frosting

100 gr philadelphia

100 gr kwark

3 el poedersuiker

1/2 tl sinaasappel rasp

1,5 tl citroensap

worteltopping

50 gr geraspte wortelreepjes

sap van 1 sinaasappel

Sharing is caring!

Carrotcake, worteltaart of wortelcake

Misschien wel het tweede cakerecept dat naast mijn ultieme bananencake heel vaak hier op tafel staat: een heerlijke carrotcake. Hoewel ik nu niet meteen een cake zou aanraden om meer groente naar binnen te krijgen zit er toch behoorlijk wat wortel in deze bijna gezond te noemen cake. Door al die wortel krijg je een heerlijke cake die niet zo snel droog wordt.

Bereidingswijze carrotcake recept

Het maken van deze worteltaart is heel eenvoudig al zitten er wel wat stappen aan. Ik vind het erg lekker met een topping van gekarameliseerde wortel en een frosting van roomkaas en kwark. Dat maakt het wat minder zwaar dan een volledige roomkaas frosting.

De rozijnen die in de cake gaan laat ik altijd even weken in sinaasappelsap. Dat geeft ze net wat extra.

De wortelreepjes laat ik even kort koken in sinaasappelsap met eventueel een schepje suiker of honing erbij voor een extra zoet accentje. Mijn ultieme worteltaart is niet mierzoet zoals sommige Amerikaanse recepten voor worteltaart, maar net zoet genoeg.

Bewaren

Dit is typisch zo’n gerecht wat nog lekkerder wordt als je het even bewaard. De smaken kunnen dan goed intrekken en de worteltaart wordt nog beter! Wil je hem bewaren doe dat dan zonder de frosting. In een afgesloten trommel kun je het dan vijf dagen goed houden. Met de frosting (in de koelkast bewaren!) kun je de worteltaart twee dagen goed houden.

Een heerlijke wortelcake

Voor het gemak koop ik hier soms kant- en klaar geraspte wortel voor. Die snij ik dan wel iets kleiner en doe ze zo door het beslag. Natuurlijk is het goedkoper om zelf de wortel te raspen maar heb je daar echt een hekel aan dan is geraspt kopen ook een optie.

De allerlekkerste wortelcake

Ultieme worteltaart

Aantal personen: 12 personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 medium sinaasappel
  • 140 g rozijnen
  • 125 ml zonnebloem olie
  • 115 g volkoren bloem
  • 1 tl bakpoeder plus nog een snufje
  • 1 tl bakzout
  • 1 flinke tl gemalen kaneel
  • 140 g donkere basterdsuiker
  • 280 g wortel fijn geraspt
  • 2 eieren
  • 115 g zelfrijzend bakmeel

Frosting

  • 100 gr philadelphia
  • 100 gr kwark
  • 3 el poedersuiker
  • 1/2 tl sinaasappel rasp
  • 1,5 tl citroensap

worteltopping

  • 50 gr geraspte wortelreepjes
  • sap van 1 sinaasappel

Instructies

    Verwarm de oven voor op 160 C. Voor de cake, rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl je het beslag maakt.

    Vet een vierkant 20 cm bij 20 cm bakblik in en bekleed de bodem
    met bakpapier.         
    Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.         

    Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker bij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lange snelheid mixen tot het goed gemengd is.

    Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit
    tot zachte pieken.       

    Roer de wortel en de rozijnen (en eventueel overgebleven vocht) door het bloemmengsel, Vouw het eiwit erdoor en schep dan alles dan in je bakblik. Gebruik een lepel om de cake een beetje aan te drukken en te egaliseren. Door alle wortel is het een behoorlijk stevig beslag.

    Bak voor 50 minuten tot een uur of tot een houten prikker in het midden er schoon uit komt. Laat 5 minuten in het bakblik afkoelen, doe dan over op een cakerek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.    
    Om de frosting te maken, roer je de roomkaas, kwark, poedersuiker en sinaasappel rasp samen. Klop dit niet te lang.


    Roer het citroensap erdoor. Smeer de frosting over de cake en snij in 16 blokken. Deze cake wordt nog beter als je hem goed afgedekt in de koelkast bewaard voor een dag of 2.

    Zonder de frosting dan. Hij blijft 5 dagen goed in een luchtdicht blik zonder frosting of in de koelkast met frosting.

    Voor de extra worteltopping doe je de 50 gr geraspte wortel in een kleine steelpan en voeg hier het sinaasappelsap en eventueel een klein schepje suiker aan toe. Laat dit even goed doorkoken tot de wortel zacht en zoet wordt. Giet dan af, laat even uitlekken en verdeel over de frosting.



 



Nog meer lekkers