Sticky brownies met fudge en marshmallow fluff

1 uur 30 minuten

Deze sticky brownies met fudge en met marshmallow fluff moet je proberen. Ze zijn zoet, smeuïg en erg lekker. En omdat ik ze in kleine vormpjes maak, zijn ze ideaal om uit te delen.

Fudge: perfect zacht in deze sticky brownies

Fudge, karamel en toffee lijken allemaal erg op elkaar. Jep, dit kan nogal verwarrend zijn. In dit recept voor sticky brownies gebruik ik heerlijke fudge. Dat is zachte toffee, gemaakt van boter, suiker en condenseerde melk of room. Deze ingrediënten worden gemixt en verwarmd tot 116 graden. Het is bij de bereiding heel belangrijk dat de suiker niet te snel kristalliseert, dan krijg je namelijk allemaal harde stukjes in je fudge. 

Marshmallows: eeuwenoud medicinaal recept 

De marshmallows die wij kennen, lijken typisch Amerikaans, maar niets is minder waar. Wist je dat marshmallows al 2000 jaar voor Christus gegeten werden? In die tijd werd er volop van gesmikkeld door de Grieken en Romeinen. En niet zomaar mensen, alleen door koningen (en, volgens de mythes, de goden).

Ze maakten hun eeuwenoude marshmallows op basis van de heemst (Althea officinalis), een plant met witte bloemen en meeldraden. De plant voedt zich in een moerassige ondergrond, en toevallig betekend marshy ook moerassig. Stukjes wortel en sap van de marshmallow plant werden gekookt met honing of suiker. Vervolgens werden ze gezeefd en gekoeld. Het was niet lekker, maar het bleek dat de plant een medicinale werking had. Het zou namelijk helpen tegen keelpijn en verkoudheid. 

Pas jaren later, rond 1850, maakten de Fransen marshmallows zoals wij die nu kennen. Ze werden guimauves genoemd – een soort spekkies. Het sap van de plant werd met eieren en suiker gemengd tot een plakkerige substantie. Dit mengsel werd in vormen gegoten en bestoven met maizena. Ook toen werden de snoepjes nog gebruikt tegen keelpijn. 

Helaas is dat nu geen optie meer. Vanaf 1900 maakte de massaproductie een opmars en werd de plant vervangen voor gelatine. De medische werking ging eraf, maar in Amerika werd het snoepje razend populair. En ook in Nederland kun je tegenwoordig in elke supermarkt marshmallows kopen. Lekker roosteren bij het kampvuur of als decoratie op een dessert, zoals deze zoete spiesjes met marshmallows en witte chocola. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden!

Meten is weten bij deze sticky brownies met fudge en marshmallow fluff

Het is bij zowel de fudge als de marshmallow fluff belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden. Dit kun je het beste doen met een suikerthermometer. Heb je er nog geen in huis? Dan is deze Broba digitale suikerthermometer ideaal om aan te schaffen.

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Sticky brownies met fudge en met marshmallow fluff2

Sticky brownies met fudge en met marshmallow fluff

4.43 van 7 stemmen
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 5 porties

Benodigdheden

  • muffinvormpjes
  • muffintray
  • bakblik 15x20
  • spuitzak met glad spuitmondje nummer 10
  • suikerthermometer

Ingrediënten
 

Brownie

  • 125 g pure chocolade
  • 100 g zachte boter
  • 2 eieren
  • 150 g kristalsuiker
  • 250 ml melk
  • 75 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 el cacaopoeder
  • zout

Fudge

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl vanille-extract

Marshmallow fluff

  • 4 eiwitten van medium eieren
  • 300 g suiker
  • 100 ml water
  • 1 el honing
  • 1 scheutje azijn
  • vanille-extract

Instructies
 

Brownie

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Neem een kleine steelpan en doe hier een dun laagje water in. Breek de chocola in stukjes en doe in een hittebestendige kom. Voeg de boter hier aan toe en smelt de twee samen au bain-marie.
  • In de mengkom van de keukenmachine doe je de eieren en de suiker samen en deze klop je tot het volume toeneemt en het een lichtgele massa wordt. Voeg de melk toe.
  • In een andere kom mix je de bloem, bakpoeder, cacao en het zout. Voeg dit toe aan je beslag in de kom en mix het even door met een spatel. Giet nu de gesmolten chocola/boter mix erbij en meng dit met een spatel tot het een geheel vormt.
  • Doe de muffinpapiertjes in een muffinblik en verdeel het beslag hierover. Bak de brownies in 30-40 minuten gaar.

Fudge

  • Om de fudge te maken is echt niet ingewikkeld. Je voegt eenvoudigweg alle ingredienten toe aan een steelpannetje. Zet dit op laag vuur op en laat de suiker oplossen en de boter smelten. Roer af en toe even door.
  • Zodra het een gesmolten geheel is zet je het vuur hoger en je laat je fudgemengsel borrelen voor 8-10 minuten. Zorg dat het niet aanbrandt!
  • Haal nu de pan van het vuur en laat het mengsel onder af en toe roeren afkoelen. Als het zo dik is dat het aan de lepel blijft kleven is het goed. Bekleed nu een bakblik van 20x 25 cm met bakpapier en stort het hier in. Strijk eventueel glad aan de bovenkant.
  • Laat de fudge helemaal afkoelen en snij het dan in kleine blokjes. Verdeel de blokjes fudge over de brownies en druk ze er een beetje in vast.

Marshmallow fluff

  • Voor het maken van de marshmallows verwarm je 2 van de eiwitten au bain-marie met 200 g van de suiker. Gebruik een suikerthermometer om zeker te zijn dat de temperatuur tot 50˚ komt.
  • Meng nu de warme en de koude eiwitten in de kom van de mixer en klop ze tot stijve pieken.
  • In een pannetje voeg je de rest van de suiker (100 gram) samen met water, honing en een scheutje azijn. Dit breng je nu aan de kook op niet al te hoog vuur. Zorg dat het suikermengsel op een temperatuur uitkomt die tussen de 110˚C en de 116˚C ligt. Uiteraard maak je hierbij weer gebruik van de suikerthermometer. Let op dat je niet roert. Zodra ja gaat roeren gaat het mengsel kristaliseren.
  • Heb je suiker die aan de randen van je pannetje plakt, haal die dan met een nat kwastje van de zijkanten af.
  • Haal nu de siroop van het vuur en laat het een beetje afkoelen. Zet je keukenmachine met het eiwit weer aan op laag temperatuur en giet terwijl de machine draait langzaam de hete siroop erbij. Laat de machine net zolang draaien tot alles weer is afgekoeld.
  • Je kunt je marshmallow fluff nu in een spuitzak doen en versier hier de brownies mee.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Sticky brownies met fudge en met marshmallow fluff2

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.