De Spaanse aardappeltortilla ken je vast al wel. Maar wist je dat je deze ook heel goed met zoete aardappel kunt maken? Extra smakelijk wordt dit gerecht met manchego-kaas, peterselie en dille. En uiteraard, want we blijven in Spanje: lekker veel ui en knoflook.
Manchego kaas
Manchego is een heerlijke Spaanse kaas uit de regio La Mancha, gemaakt van schapenmelk van de Manchega-schapen. Je vindt ‘m bij de betere kaasboer of grote supermarkt. Wist je trouwens dat deze kaas een geregistreerde beschermde naam heeft? Ik ben zo dol op de smaak: romig, zacht en subtiel pittig.
De ideale pan voor deze zoete aardappeltortilla met manchego
Deze aardappeltortilla maak je in een grote koekenpan van bijvoorbeeld 28 centimeter, liefst eentje met anti-aanbaklaag. Zorg dat je een pan pakt waar je een goed passende deksel voor hebt, want je laat dit gerecht rustig bakken op het fornuis met de deksel op de pan.
Lekker om erbij te maken zijn albondigas: pittige Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Zoete aardappeltortilla met manchego
Ingrediënten
- 3 el boter
- 2 rode uien in dunne halve ringen
- 2 tenen knoflook geperst
- 600 gr zoete aardappel geschild, in plakken van 0,5 cm
- 6 eieren op kamertemperatuur
- 75 gr Manchego-kaas grof geraspt
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 1 bosje dille fijngehakt
- fijn zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Smelt 1 eetlepel boter in een grote anti-aanbak koekenpan (waar je een passende deksel op hebt) en fruit de rode ui hierin 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe, bak 1 minuut mee (laat niet verbranden!) en schraap het geheel uit de pan op een bord.
- Zet de pan terug op het vuur. Voeg de overige 2 eetlepels boter toe en bak hierin de zoete aardappel, voorzichtig af en toe omscheppend, in 10 minuten bruin aan. Klop intussen de eieren los met de Manchego-kaas, het grootste deel van de peterselie en dille, plus wat zout en peper.
- Voeg het uimengsel toe aan de pan met zoete aardappel en schep om. Schik de aardappels zo in de pan dat ze een min of meer gelijkmatige laag vormen. Giet het eimengsel erbij, draai het vuur naar middel-laag en dek de pan af met een deksel. Bak de tortilla 20-30 minuten, of tot de tortilla stevig en gaar is en de bovenkant gestold. Check af en toe dat de onderkant niet te hard gaat; draai indien nodig het vuur verder omlaag.
- Draai het vuur uit, haal het deksel van de pan en leg er ondersteboven een groot bord op. Draai de pan met bord en al om zodat de tortilla ondersteboven op het bord belandt. Bestrooi met de overgebleven kruiden en serveer in punten.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.