Albondigas: pittige Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Spanje op je bord!

Tapas: ik word daar altijd enorm blij van! Het is het gevoel van zomer, de geur van Spanje en de smaak van vakantie. Daarom heb ik vandaag voor jullie mijn favoriete recept voor albondigas, oftewel pittige gehaktballetjes in een lekkere tomatensaus. Eenvoudig om te maken en leuk om te combineren met diverse andere gerechtjes voor een compleet tapasmaaltje.

Denk hiervoor bijvoorbeeld eens aan de inktvissalade of de jambalaya kroketten, die er allebei heel goed bijpassen. Vul het aan met bijvoorbeeld lekkere olijven, manchego kaas (die hier ook al over de albondigas zit), een lekkere chorizo of andere Spaanse vleeswaren en je bent al een heel eind.

Albondigas: pittige Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Om deze albondigas te maken gebruik ik het liefst half-om-half gehakt. Rundergehakt kan ook maar dat wordt toch wat sneller droog dus ik geef de voorkeur aan half-om-half. Dat maak ik lekker om smaak met ui, gerookte paprika en komijn. Wil je het wat pittiger? Voeg er dan nog wat chilipoeder aan toe. Ik gebruik hier in het gehakt een geweekte snee brood. Dat maakt het gehakt nog wat lekkerder vind ik, maar is geen must. Een beetje paneermeel als het gehakt te nat is kan natuurlijk ook.

Eet smakelijk!

albondigas

albondigas

Albondigas

Een heerlijke snack voor aan de tapas tafel
3.46 van 22 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 55 min
Gang Bijgerecht
Keuken Spaanse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 500 gr gehakt half om half
  • 1 ui fijn gesnipperd en gebakken tot zacht en glazig
  • 1 el gerookte paprika
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 el peterselie fijn gesneden
  • 1 eidooier
  • 1 snee brood geweekt in melk
  • Zout en peper naar smaak

Voor de saus

  • 1 grote ui fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 laurierblad
  • 5 el olijfolie
  • 100 ml rioja rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Klein beetje suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 geroosterde paprika in dunne reepjes
  • Om te serveren: geraspte manchego peterselie

Instructies
 

  • Combineer het gehakt met de gebakken ui, komijn, paprika, peterselie, eidooier, brood, zout en peper. Meng het geheel goed en maak er balletjes van ter grote van een golfbal. Laat 30 minuten rusten in de koeling.
  • Maak de saus door 4 el van de olie in een koekenpan te doen. Voeg hier de ui, knoflook en laurier aan toe en bak tot zacht voor ongeveer 10 minuten. Voeg de rode wijn toe, breng aan de kook en laat koken tot met de helft geslonken.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel nog even sudderen.
  • Verwarm olie in de pan en bak de balletjes goudbruin en gaar. Voeg de balletjes toe aan de saus en laat nog even een minuutje of twee doorkoken. Voeg de geroosterde paprika toe en serveer met geraspte manchego en verse peterselie.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!